MediAmbient
Ecoconsell

Eficiència i estalvi energètic a la llar > Refrigeració (aire condicionat)

Aprofiteu les persianes i cortines: impedir el pas de la radiació solar a l'estiu permet estalviar aire condicionat. Si no en teniu, seria bo optar per instal·lar algun tipus de protecció solar. Si podeu escollir, les proteccions solars externes són més eficaces.

Per higiene, cal ventilar les habitacions. Amb 10 minuts n'hi ha prou. L'hora adequada dependrà de la temperatura exterior; durant l'estiu és recomanable fer-ho a primera hora del matí o durant la nit, quan la temperatura exterior és més fresca. En tot cas, si teniu aire condicionat, cal ventilar amb l'aparell apagat.

Un ventilador, preferiblement de sostre, pot ser suficient per mantenir un confort adequat i consumeix menys energia que els aparells d'aire condicionat.

Adquiriu un aire condicionat ajustat a les vostres necessitats i als espais que voleu climatitzar. En cas d'habitatges grans, no cal refrigerar tot l'habitatge, sinó només aquelles sales on feu vida.

Els aparells d'aire condicionat s'han d'instal·lar en llocs on toqui poc el sol i que tinguin una bona circulació d'aire.

Si teniu aparell d'aire condicionat, poseu el termòstat a 25 °C. Per cada grau que feu disminuir la temperatura, consumireu un 8% més d'energia. Si engegueu l'aparell d'aire condicionat amb el termòstat a una temperatura inferior als 25 °C, no aconseguireu que la llar es refredi abans i, a més, malbaratareu energia.

És recomanable fer una revisió i un manteniment anual dels equips d'aire condicionat: així evitareu al·lèrgies i millorareu la seguretat i el bon funcionament dels aparells.

Quan sortiu de casa, és convenient que apagueu els aparells d'aire condicionat o els ventiladors.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari