MediAmbient
L'Ajuntament fa obligatori el compliment de clàusules socials i ambientals en els contractes municipals

Publicat el 15/03/2013

Suposarà la incorporació sistemàtica de criteris socials i ambientals a totes les licitacions que es realitzin tant des del consistori com des de les empreses municipals.

El govern municipal ha presentat avui en el plenari del Consell Municipal la mesura de govern que farà obligatori el clausulat social i ambiental per a tots els contractes de compra de serveis i productes que realitzi el consistori, tant directament com des de les seves empreses públiques.
Aquesta iniciativa suposarà la incorporació directa, al mercat de treball, de persones en risc d'exclusió laboral. Els beneficiaris d'aquestes contractacions seran col·lectius de risc d'exclusió social i discapacitats, persones perceptores del RMI, dones víctimes de violència de gènere, joves provinents d'institucions de protecció de menors, pares o mares de famílies monoparentals, persones en situació d'atur de llarga durada, o joves menors de 25 anys no escolaritzats, entre d'altres col·lectius.


La tinent d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha exposat avui aquesta mesura davant del plenari. Aquesta mesura es traduirà en un decret de l'alcalde, que suposarà la incorporació sistemàtica de criteris socials i ambientals a totes les licitacions que es realitzin tant des del consistori com des de les empreses municipals.

Condicions d'execució
La instrucció estableix, com a condició per a la adjudicació, que l'empresa adjudicatària reservi almenys un 5% dels contractes laborals necessaris per a executar el contracte a persones en situació de risc d'exclusió social o discapacitat física o psíquica. A més, hauran de subcontractar un 5% del pressupost de l'adjudicació amb centres especials de treball o empreses d'inclusió social. Així mateix, per a participar en la licitació, les empreses que comptin amb 50 o més treballadors o treballadores hauran d'acreditar que compleixen la reserva del 2% de la plantilla per a persones amb discapacitat, com estableix en aquests moments la Ley de Integración Social del Minusválido (LISMI).

Contractació responsable
Durant l'any 2012, el govern municipal ha reactivat la Taula de Contractació Responsable per tal que col·laborés en aquest canvi de paradigma en la contractació responsable de l'Ajuntament de Barcelona. En aquests moments, el consistori ha aplicat algunes de les accions recollides en la mesura en 20 contractes, que han permès contractar, amb aquests criteris, un total de 59 persones.


Fins ara s'havia posat l'atenció a la reserva social – en compres menors reservades a centres especials de treball i empreses d'inserció laboral--, per un mínim de 5 milions d'euros i un màxim del 20% del contractat l'any anterior. Un cop la reserva social ha assolit la xifra d'11 milions d'euros el primer semestre del 2012, el govern municipal fa un pas més ambiciós, aprofundint en el clausulat social als grans contractes de l'ajuntament, incloent reserva social, clàusules socials i compra mediambiental.


Així mateix, l'Ajuntament de Barcelona reservarà la participació en el procés d'adjudicació de determinats contractes a programes d'ocupació protegida. L'òrgan de contractació competent de l'Ajuntament de Barcelona, els seus organismes autònoms, les entitats públiques empresarials i les empreses municipals amb capital íntegra o majoritàriament municipal, reservaran determinats contractes administratius d'obres, subministraments o serveis a les entitats beneficiàries de reserva social. Les entitats beneficiàries de la reserva social seran Centres Especials de Treball, Empreses d'Inserció i entitats sense afany de lucre la finalitat de les quals sigui la integració laboral o social de persones en risc d´exclusió.


Inclusió de clàusules ambientals
La instrucció municipal també suposa la inclusió de criteris ambientals en els plecs model de clàusules administratives generals i particulars, que s'establiran de forma específica segons l'objecte del contracte, homogeneïtzant-se en la contractació municipal. Aquestes instruccions seran també d'obligat compliment per tots els òrgans de contractació de l'Ajuntament de Barcelona, els seus organismes autònoms i empreses públiques.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari