MediAmbient
Convocat el concurs Illa Eficient per rehabilitar una illa de l'Eixample

Publicat el 23/01/2015

El projecte, que inclou propostes tècniques, econòmiques, de gestió i organització, beneficiarà a 22 comunitats de l'illa formada pels carrers Gran Via, Viladomat, Diputació i Calàbria. La data límit per presentar propostes al concurs d'idees finalitza el 25 de març.

El projecte Illa Eficient neix amb els objectius d'estimular una nova forma de resoldre els projectes de rehabilitació sostenible, establir un nou model amb una visió global i multidisciplinària, que faci als ciutadans protagonistes actius del procés del canvi del seu habitatge.

La primera fase del nou projecte és la convocatòria d'un concurs d'idees sobre la rehabilitació sostenible d'una illa de l'Eixample. Concretament, de l'illa formada pels carrers Gran Via, Viladomat, Diputació i Calàbria, on es troben 27 edificis, 22 comunitats de propietaris i conviuen més de 700 persones. Aquesta illa ha estat seleccionada donada la seva inclusió a l'àrea pilot del projecte estratègic Marie, del programa MED de la Unió Europea, en el qual s'assenta l'estratègia catalana de renovació d'edificis, marc en el qual es desenvolupa aquest projecte.

A banda de presentar propostes tècniques, també s'hauran d'incorporar propostes financeres que permetin la seva viabilitat, així com també propostes per una bona gestió i organització del projecte de rehabilitació. La finalitat d'aquest conjunt de propostes és la d'oferir les màximes facilitats econòmiques i logístiques als propietaris i usuaris dels habitatges d'aquesta illa, per motivar i estimular la seva acceptació i compromís amb el projecte guanyador, tenint en compte que la renovació energètica que es vol impulsar comportarà un important augment de confort a l'interior dels habitatges i augmentarà el valor dels seus edificis de forma significativa.

Un altre aspecte que es valorarà especialment a les propostes que es presentin al concurs d'idees serà el seu caràcter global i multidisciplinar, ja que es vol afavorir l'intercanvi d'informació entre els qui desenvolupen diferents funcions en aquest àmbit: ús responsable i intel·ligent d'edificis, solucions constructives avançades, instal·lacions eficients, integració d'energies renovables i productes i serveis innovadors.

La proposta guanyadora del concurs d'idees obtindrà un premi econòmic de 15.000 euros i el finançament del projecte executiu per part de l'Ajuntament de Barcelona, en el cas d'acceptació del projecte per part de les comunitats de veïns. A més, es vol que aquest projecte es converteixi en una referència per l'elaboració d'una guia de rehabilitació de l'habitatge a Catalunya.

Podeu consultar les bases i tota la informació relacionada amb el projecte Illa Eficient en aquest enllaç.

Els promotors d'Illa Eficient confien, així mateix, que aquesta iniciativa innovadora serveixi per animar les comunitats de propietaris a seguir l'exemple i introduir els criteris d'eficiència energètica com una peça clau de la rehabilitació del seus habitatges, ja que n'augmenta el confort i la qualitat, i a beneficiar-se de la convocatòria d'ajuts que ha posat a la seva disposició el Consorci de l'Habitatge de Barcelona.

Calendari i fases d'actuació
La data límit per presentar propostes al concurs d'idees finalitza el 25 de març. A partir d'aquí, un Jurat integrat per membres de les entitats organitzadores i promotores, membres del Fòrum d'Entitats de l'Estratègia Catalana de Renovació Energètica d'Edificis (ECREE), professionals de prestigi i presidents de les diverses comunitats de propietaris, faran una selecció dels projectes presentats que s'exposaran públicament durant tres setmanes d'abril a maig d'aquest any, per a què els veïns puguin escollir la proposta guanyadora. Igualment, es convidarà en aquest procés participatiu a associacions de veïns i consumidors de Barcelona.

Escollit el projecte guanyador, s'encetarà cap al mes de juny un procés d'informació als veïns orientat a donar a conèixer els avantatges i beneficis de la rehabilitació proposada, les formes de finançament en condicions avantatjoses, les subvencions oficials vigents, el plans de compres col·lectives per a generar importants descomptes, etc. En cas d'aprovació per part dels propietaris, durant l'últim trimestre de l'any 2015 es procediria a la redacció definitiva del projecte guanyador, a l'obtenció de la preceptiva llicència i l'inici de les obres.

Durant tot aquest procés, les entitats organitzadores i promotores organitzaran un conjunt d'activitats complementàries per estimular tant la participació dels professionals del sector, com dels propietaris, com ara són un work shop sobre bones pràctiques europees de rehabilitació de barris, un taller de dibuix infantil, una sèrie de vídeos testimonials, etc.

Algunes dades d'interès sobre l'Illa Eficient
· Nombre d'edificis inclosos: 27
· Superfície construïda: 75.258m2
· Tipologies d'edificis: Residencial, oficines, salut i hotel
· Nombre d'habitants: 748
· Estalvi energètic: es pot aconseguir fins a un 25% amb mesures aïllades (aïllament interior de la façana, substitució de la caldera existent per una de condensació, etc.)
· Consum energètic i emissions associades: es pot aconseguir una reducció substancial del 50-70%, amb una renovació integral de l'envolvent i de les instal·lacions dels edificis
· Altres elements: reducció dràstica de les emissions de diòxid de carboni associats al parc residencial existent.

El projecte "Illa eficient" Illa Eficient està promogut pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Grup Habitat Futura, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, el Fòrum d'Entitats de l'Estratègia Catalana de Renovació Energètica d'Edificis (ECREE) i el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari