MediAmbient
L'Ajuntament destaca les millors iniciatives ambientals als IX Premis Acció 21 - 2011

Publicat el 21/12/2011

L'Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer els projectes guanyadors dels Premis Acció 21 de 2011, convocatòria que destaca les iniciatives realitzades per entitats i organitzacions de la ciutat a favor de la sostenibilitat.

Aquesta IX edició inclou sis premis amb una dotació econòmica de 6.000 euros cada un, i incorpora enguany una iniciativa específicament dedicada a la prevenció de residus. També s'han donat a conèixer les cinc mencions previstes al premi, sense dotació econòmica.

Les iniciatives exemplars a la ciutat de Barcelona del Premis Acció 21 - 2011 són:

Pont solidari. Reutilització de recursos, presentada per la Fundació Banc de Recursos
Projecte que dóna sortida i deriva excedents de recursos d'empreses, institucions o particulars, especialment de tipus educatiu (ordinadors i material informàtic), d'agricultura (tractors i complements) i de sanitat (equipament mèdic) a beneficiaris del sud i del nord que ho necessiten a través d'ONG de Desenvolupament. Enguany s'està implantant un servei en línia per millorar l'eficàcia del projecte.

Autogestió i generació de multiserveis ecològics, presentada per Missatgers Trèvol SCCL
Empresa autogeneradora de serveis sostenibles. Missatgeria amb bicicleta, moto i furgoneta elèctrica, empresa de neteja amb productes ecològics, venda i distribució de productes ecològics i de comerç just i formació i difusió dels seus valors i experiències.

Rebiciclem: espai de participació, formació i reutilització, presentada per Biciclot SCCL
Projecte de reducció de residus a partir de la reparació de bicicletes de segona mà amb formació prelaboral per a joves amb risc d'exclusió social. Les bicicletes reparades es lliuren a entitats socials per al seu ús.

Música Zero, presentada per l'Associació Producciones Callejeras
Organització d'espectacles musicals de petit i mig format amb consum energètic zero, per promoure la música als espais públics i sensibilitzar en matèria de medi ambient i consum. S'utilitzen bicicletes i tricicles per part del propi públic de l'espectacle i plaques solars com a sistemes de generació d'energia. L'escenari es compon per un equip de so d'alta eficiència energètica i il·luminació amb LED.

Ecotó, presentada per l'Associació Estel Tàpia.
Disseny i producció d'un embolcall reutilitzable per a entrepans, per eliminar l'ús del paper d'alumini. L'ecotó és un tovalló de roba amb làmina de plàstic, plegable, de fabricació artesanal realitzat per persones amb risc d'exclusió social del barri del Raval i amb materials recuperats. Projecte amb voluntat d'autofinançament.

Premi Acció 21 a la millor iniciativa de prevenció de residus
Jugar sense joguines; joc és vida!, presentada per l'Escola Bressol Municipal Valldaura
El projecte proposa una reflexió que canvia el concepte del joc i les joguines (materials, relacions, espais de joc...) i el paper d'una escola oberta a les famílies, al barri i el món. La iniciativa "Jugar sense joguines" forma part d'un projecte més complert, juntament amb altres dos: "Escola oberta" i "Més enllà de l'hort". Part del projecte reutilitza materials com a elements lúdics. L'escola té una llarga trajectòria a l'Agenda 21 Escolar, i és exemplar en educació ambiental, amb un projecte sòlid i singular.

Mencions especials del jurat
Treballant per una ciutat més sostenible amb tu i per a tu!, presentada per la Unió de Botiguers Sant Pau-Gaudí.
Categoria Món associatiu/tercer sector. El projecte impulsa l'adopció de pràctiques responsables entre els comerços i els consumidors de la zona comercial de Sagrada Família, a través d'accions amb comerciants, ciutadans i turistes: petita guia de difusió i bones pràctiques per a turistes, assessoraments, jocs i activitats al carrer, lliurament de bosses de cotó, etc.

Projecte de mobilitat sostenible a Catalunya: mesures d'eficiència energètica i disminució d'emissions, presentada pel Grupo Leche Pascual.
Categoria Món emprenedor / empresarial. Substitució d'una part de la flota de vehicles comercials, per cotxes híbrids, i de camions per gas liquat. La direcció té incorporats els valors socials de l'empresa. Aposta forta per la qualitat del producte i l'eficiència i la millora de la sostenibilitat en els processos de producció i distribució. Tenen la flota privada de vehicles híbrids més important de Barcelona i d'Espanya (vehicles comercials).

FICMA - Ficmateca i Petit FICMA, presentada per l'Associació Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA)
Categoria Mitjans de comunicació i món periodístic. És el festival internacional de cinema de medi ambient més veterà del món (19 edicions). Les darreres dues edicions han tingut lloc a Barcelona, amb voluntat de continuar i establir-hi la seu del festival, i amb activitats paral·leles de sensibilització ambiental. Enguany s'ha fet una programació específica per públic infantil amb el nom Petit Ficma.

1010 ways to buy (without money), presentada per Carlitos y Patrícia SL
Categoria Món emprenedor. Fomenten la compra sense diners per la diada de Sant Jordi. Organitzen un intercanvi de llibres a canvi d'un bon propòsit immaterial, que no es paga amb diners. El format i els mitjans de difusió són originals i també la idea d'apropar-se als turistes.

Biodiversidad Insecta Collserola.
Proyecto para el estudio multidisciplinar a largo plazo de la biodiversidad en la Barcelona del siglo XXI, presentada per Jorge L. Mederos López. Categoria Universitat i Recerca. Estudi de seguiment dels artròpodes al Parc Natural de la Serra de Collserola, amb l'objectiu de fer el seguiment de les seves poblacions i comprendre l'estat de conservació del medi. El responsable del projecte forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l'estudi es desenvolupa amb el suport del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, el Zoo de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Part del projecte es desenvolupa amb voluntariat.

L'Agenda 21 de Barcelona
Barcelona va aprovar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat - Agenda 21 de Barcelona al juliol de 2002. El Compromís, que actualment compta amb l'adhesió de 789 entitats, empreses, escoles i institucions, consta de 10 grans objectius amb 10 línies d'acció, per avançar cap a una ciutat més sostenible durant el període 2002-2012. El Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat, amb més de cent representants d'entitats cíviques i ambientals, d'empreses, del món universitari, dels grups polítics i de les institucions, treballa d'acord amb els principis de l'Agenda 21 de Barcelona impulsant iniciatives, com ara els Premis Acció 21, per contribuir a l'assoliment dels 10 grans objectius establerts.

Els 10 objectius de l'Agenda 21 de Barcelona són:

1. Protegir els espais lliures i la biodiversitat i ampliar el verd urbà

2. Defensar la ciutat compacta i diversa, amb un espai públic de qualitat

3. Millorar la mobilitat i fer del carrer un entorn acollidor

4. Assolir nivells òptims de qualitat ambiental i esdevenir una ciutat saludable

5. Preservar els recursos naturals i promoure l'ús dels renovables

6. Reduir la producció de residus i fomentar la cultura de la reutilització i el reciclatge

7. Augmentar la cohesió social, enfortint els mecanismes d'equitat i participació

8. Potenciar l'activitat econòmica orientada cap a un desenvolupament sostenible

9. Progressar en la cultura de la sostenibilitat mitjançant l'educació i la comunicació

ambiental

10. Reduir l'impacte de la ciutat sobre el planeta i promoure la cooperació internacional

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari