MediAmbient
Conviure amb la natura, també a la ciutat

Publicat el 25/07/2014

El terme biofília, popularitzat pel biòleg Edward O. Wilson, es defineix com "la tendència innata dels humans a apropar-se, a interessar-se i a interactuar amb tot allò que té vida". És precisament amb aquest concepte amb el qual el Departament d'Espais i Biodiversitat ha elaborat el Pla del verd i de la biodiversitat de Barcelona 2020, amb l'objectiu que la natura convisqui amb els ciutadans, apropant-la als barris i creant espais verds de proximitat.

La creació de corredors verds, unes franges amb presència dominant de vegetació i amb un ús prioritari de vianants i bicicletes, ha de permetre connectar els tres grans parcs de la ciutat -Collserola, Montjuïc i la Ciutadella- amb el centre de la ciutat. D'aquesta manera es posaria solució a l'encara descompensació que hi ha de metres quadrats d'espai verd per habitant als diferents districtes de la ciutat.

Per exemple, mentre que a Sarrià-Sant Gervasi pertoquen 16 metres quadrats de zona verda a cada veí, a l'Eixample aquest índex se situa en només 1,8 metres. "Hem de treballar per augmentar el verd allà on no n'hi ha, amb solucions imaginatives, com ara cobertes verdes, murs verds o enjardinar terrats i patis", explica Montse Rivero, tècnica de Direcció d'Espais Verds i Biodiversitat de Barcelona.

Beneficis del verd, sobretot a l'estiu

Els parcs, jardins, carrers arbrats, espais fluvials o els boscos formen part del que es coneix com infraestructura ecològica de la ciutat. Aquesta compleix amb una funció social molt important -de relació amb altra gent, de joc o de passeig-, però també són cabdals per mantenir l'ecosistema a les ciutats.

A l'estiu, per exemple, la massa vegetal d'una ciutat permet evitar arribar a temperatures tan altes com insuportables. En parcs o jardins ben frondosos com el de la Tamarita, a Sarrià-Sant Gervasi, és habitual registrar temperatures d'entre un i tres graus inferiors a la de la resta de la ciutat.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari