MediAmbient
La plaça Lesseps estrena la remodelada Mitgera de la Palmera

Publicat el 18/03/2012 a les 13:00 h. - Redacció bcn.cat -

La proposta de remodelació, un projecte col·lectiu de millora del paisatge urbà, va guanyar el segon concurs Racons Públics convocat pel Foment de les Arts i del Disseny. L'Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida s'ha encarregat de gestionar i finançar l'actuació.

Gràcia estrena una paret mitgera remodelada. Es tracta de la Mitgera de la Palmera, situada a la confluència del carrer d'Albacete amb la plaça de Lesseps.

La proposta de remodelació que l'Institut del Paisatge Urbà ha dut a terme en aquest indret va guanyar el segon concurs Racons Públics, convocat pel Foment de les Arts i del Disseny (FAD), que té per objectiu promoure la participació ciutadana en el disseny urbà.

L'Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida ha estat l'encarregat de gestionar i finançar aquesta actuació, que s'emmarca en el programa de remodelació de parets mitgeres de la ciutat de Barcelona, que vol impulsar actuacions d'integració de llocs oblidats, degradats o malmesos dins del teixit urbà existent i dotar de significat l'entorn d'actuació, sovint amb la incorporació d'elements artístics o literaris aliens a la pròpia arquitectura.

Amb la remodelació d'aquesta mitgera s'ha transformat un mur oblidat en façana singular i s'ha posat en valor la palmera existent amb la incorporació del poema visual "Epíleg en forma de palmera" d'Albert Ràfols-Casamada, qui va viure a Gràcia durant bona part de la seva vida.

En la remodelació s'ha tractat la paret per eliminar problemes d'humitat i millorar les condicions d'aïllament tèrmic i acústic, s'ha millorat l'habitabilitat mitjançant una nova obertura amb la seva corresponent protecció solar, s'han incorporat bancs i una jardinera, i s'han plantat14 especies diferents que cobriran la part inferior del mur d'una base verda amb floracions de tons morats.

El programa de remodelació de parets mitgeres

El Programa de remodelació de parets mitgeres es finança amb diversos incentius provinents de fons públics i també de fons privats. En el cas de la Mitgera de la Palmera, els recursos econòmics provenen de fons privats, es a dir, dels ingressos que generen les lones publicitàries que l'Institut del Paisatge Urbà autoritza com a ús excepcional del paisatge urbà en bastides d'obra.

L'anunciant paga una compensació econòmica per l'impacte que genera aquesta publicitat a la ciutat, que l'Institut ha de reinvertir íntegrament a actuacions de millora del paisatge, d'acord amb el que estipula l'Ordenança dels Usos del Paisatge Urbà.

En aquest sentit, l'Institut ha destinat 63.722€ provinents de la publicitat exterior autoritzada a finançar les obres de remodelació de la Mitgera de la Palmera.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari