MediAmbient
Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

Publicat el 01/02/2013

La 14 edició del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona tindrà lloc del 9 a l'11 de maig de 2014. L'Ajuntament de Barcelona organitza cada any, coincidint amb la temporada de floració de les roses, el concurs internacional de Roses Noves, adreçat a obtentors i cultivadors de noves espècies de roses, i que inclou activitats adreçades a tots els públics entorn a les roses.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que té lloc als jardins del Roserar del Parc de Cervantes (avinguda Diagonal 708-716. Barcelona), cada any permet conèixer les novetats del sector alhora que reuneix als més prestigiosos experts en roses del panorama internacional coincidint amb la primera floració de roses. Paral·lelament al concurs té lloc un programa d'activitats per a tots els públics, com ara demostracions d'art floral, de gastronomia o un concert de música a càrrec de la Banda Municipal de Barcelona.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona es va crear l'any 2001 per impulsar la divulgació i projecció del roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona que es remunta a les primeres dècades del segle passat. Un espai reservat d'aquests jardins reuneix el rosers guardonats en cada edició de concurs, que compta amb un gran reconeixement internacional. Les roses presentades a concurs han estat creades per obtentors a partir de creuaments entre rosers ja existents. Són varietats inèdites que no han estat comercialitzades encara.

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en Categoria Oficial (concedits pel Jurat Internacional i la Comissió Permanent), i premis aportats per les entitats o ciutadania.

Categoria oficial: premis concedits pel Jurat Internacional i la Comissió Permanent:
· Premi al millor roser híbrid de té-grandiflora
· Premi al millor roser floribunda-poliantha
· Premi al millor roser miniatura-entapissant
· Premi al millor roser paisatgístic
· Premi al millor roser enfiladissos
· Premi especial "Barcelona" al roser més puntuat (d'entre les 5 categories anteriors)

Premis que concedeixen les entitats i la ciutadania:
· Premi de l'Associació d'Amics dels Jardins a la millor fragància
· Premi de la Asociación Española de la Rosa a la millor flor
· Premi de la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos al roser més vigorós
· Premi Rosa de la Gent Gran, del Consell Municipal de la Gent Gran
· Rosa Ciutadana ( votació a càrrec dels visitants del parcs durant els dies del certàmen)

En la categoria oficial del certamen es concedeixen premis aportats pel Jurat i per una Comissió Permanent. El jurat internacional està format per professionals vinculats al món de la jardineria i dels rosers, així com creadors d'altres disciplines, i varia cada any la seva composició. La Comissió està formada per tècnics i experts locals, i realitza una de les valoracions oficials des de la tardor i fins al mes de maig, seguint minuciosament l'evolució de la planta enviada pels obtentors d'arreu del món. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l' interès de la flor i la novetat, entre altres. La segona valoració oficial va a càrrec del Jurat internacional i té lloc in situ en el moment de celebració del concurs. Puntua l'interès de la flor, la novetat, la fragància i l'estètica del roser.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona està organitzat per l'Ajuntament de Barcelona i compta amb el patrocini d'empreses i la col·laboració d'organitzacions del sector.

Història del Roserar del Parc Cervantes
El Roserar del Parc Cervantes és avui un dels espais verds emblemàtics de la ciutat de Barcelona, tant per la seva popularitat, la singularitat de les espècies que acull, com per l'evident bellesa de l'entorn. És un espai privilegiat que permet posar en relleu el valor botànic, estètic i pedagògic de les roses.

Va ser creat l'any 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim Maria Casamor, i actualment presenta més de 2.000 espècies i varietats diferents de rosers, sumant més de 10.000 plantes en una extensió de 4 hectàrees. El Roserar del Parc Cervantes, amb una excel·lent orientació sud-est, permet al visitant explorar el món de les roses i l'evolució vinculada al seu conreu i millora. Des de fa deu anys acull el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, una de les cites més importants del seu gènere a Europa, i que obre la temporada mundial de concursos de roses gràcies a la benignitat del clima de la ciutat.

El 2011 el Roserar Cervantes va rebre el premi "Award of Garden Excellence 2009" atorgat per la World Federation of Rose Societies a aquest espai verd de la ciutat "en reconeixement a la seva bellesa, història i valor educatiu". Una placa commemorativa instal·lada a l'entrada en recorda el reconeixement als visitants.

Les activitats del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona se celebren al Roserar del Parc de Cervantes. Allà hi són presents totes les espècies representatives de la història dels rosers i de les varietats modernes. Es poden trobar col·leccions de rosers silvestres, d'híbrids antics i moderns, d'enfiladissos i, al jardí dels perfums, una col·lecció dels rosers més perfumats i un espai reservat al rosers guardonats en els concursos internacionals celebrats a Barcelona.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari