MediAmbient
Campanya per a mesurar les emissions de vehicles dièsel

Publicat el 17/10/2013 a les 13:00 h. - Redacció bcn.cat -

Els vehicles se sotmetran a una prova per mesurar la quantitat de partícules que emeten. Es durà a terme els dies 25-29 de novembre a l'Av de Vallcarca, 52; així com els dies 2-5 i 9 de desembre al C/ Marina, davant la Sagrada Família.

Dins les accions previstes al Pla de millora de la qualitat de l'aire, l'Ajuntament de Barcelona ha iniciat una nova campanya de sensibilització ciutadana sobre les emissions de partícules de vehicles dièsel.

La nova campanya es durà a terme els dies 25-29 de novembre a l'Avinguda de Vallcarca, prop del núm 52; així com els dies 2,3,4, 5 i 9 de desembre al carrer de la Marina, davant la Sagrada Família. Anteriorment s'han dut a terme accions a a l'avinguda del Paral·lel amb el Portal de Santa Madrona, i a l'Avinguda de Diagonal.

L'actuació consisteix a establir un punt de mesura a la via pública, amb la Guàrdia Urbana de Barcelona i els informadors del Departament d'Innovació i Intervenció Ambiental de Medi Ambient i Serveis Urbans - Hàbitat Urbà. En aquest punt s'aturen vehicles dièsel de forma aleatòria i se'ls sotmet a una prova d'opacitat, que és la metodologia homologada per mesurar la quantitat de partícules que emeten. Durant la prova s'informa el conductor del vehicle del potencial contaminador dels motors dièsel, del resultat de la mesura en el seu vehicle en particular i de si és conforme al que estableix la normativa europea. L'actuació preten informar i conscienciar els ciutadans de les conseqüències que té l'ús del vehicle dièsel sobre l'aire i sobre la conveniència de triar energies netes i combustibles menys contaminants.

A la primera campanya, que es va dur a terme al juliol, es van aturar aleatòriament i es van fer mesures a 111 vehicles dièsel, el 99,1% dels quals complien els valors legislats d'opacitat. Dels cotxes aturats, un 59% pertanyien a un conductor resident a Barcelona i un 66% tenien una antiguitat superior a 5 anys. L'antiguitat mitjana dels vehicles era de 7 anys.

Una acció integral per millorar la qualitat de l'aire

La ciutat de Barcelona està inclosa en una zona, juntament amb 39 municipis més de l'àrea metropolitana, definida per la Generalitat de Catalunya com a 'zona de protecció especial' de l'ambient atmosfèric per òxids de nitrogen i partícules en suspensió amb radi inferior a 10 micres (PM10), que són dos dels deu contaminants atmosfèrics sotmesos a avaluació per part de la Unió Europea.

Aquests dos contaminants han superat lleugerament el valor límit de concentració establert per la legislació europea els últims deu anys i la seva reducció ha esdevingut un dels objectius de l'estratègia de la ciutat per millorar la qualitat de l'aire.

Una de les fonts principals d'emissió d'aquests contaminants és el trànsit rodat que circula per la ciutat. Els motors dièsel, tot i ser energèticament més eficients, emeten entre 4 i 6 vegades més PM10 que els de benzina, i representen el 70% dels vehicles que circulen per Barcelona.

Tot i que els últims tres anys s'ha aconseguit reduir els nivells de partícules en suspensió fins a complir les mitjanes anuals de concentració establertes a la normativa europea, l'Ajuntament continua reforçant les mesures establertes al PMQAB per evitar que es tornin a superar.

Aquestes accions pretenen integrar de manera transversal tots els àmbits d'actuació municipals, des de la mobilitat, amb iniciatives com la millora de la xarxa de bus i transport públic, el pla de foment de la bicicleta, la pacificació de carrers, l'impuls del vehicle elèctric, l'ambientalització de les flotes de vehicles de serveis públics com el de neteja o espais verds, fins a actuacions en l'àmbit de l'energia o els serveis urbans, com la pavimentació amb formigó porós o la neteja de carrers amb aigua freàtica i additius per reduir la suspensió de partícules.

Totes aquestes actuacions per millorar la qualitat de l'aire que respirem i per reduir els nivells de concentració de PM10 i NO2 es recullen al Pla de millora de la qualitat de l'aire de Barcelona (PMQAB).

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Més informació

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari