MediAmbient
Arriba la primavera

Publicat el 20/03/2013 a les 16:33 h. - Redacció bcn.cat -

Sovint la intensitat i la magnitud de les grans ciutats semblen allunyar-nos de la natura. Però si prestem atenció descobrirem que al nostre voltant hi ha arbres que floreixen i aporten color als carrers, ocells migratoris que ens sobrevolen procedents del sud, brotades de flors als jardins i parcs de la ciutat o noves olors que envaeixen els patis interiors. El pas de l'any varia l'aspecte de la ciutat en cadascuna de les estacions, i la primera explosió de vida, després de la letargia hivernal, arriba a la primavera.

És temps de floració de la prunera de fulla vermella (primera foto), que podeu trobar a molts parcs de la ciutat (parc de l'Espanya Industrial o parc de la Trinitat), en carrers i places (avinguda Meridiana, avinguda de Mistral, plaça de Gal·la Placídia, Via Favència, avinguda de Pedralbes).

Als patis interiors trobareu també ja florides les clívies (en trobeu al jardí del Laberint d'Horta, al parc de la Ciutadella o als jardins Amargós de Montjuïc, segona foto), i les mimoses dels vells jardins, que ens van mostrar el seu groc intens durant el mes de febrer. També els ametllers ja van florint amb el darrer fred d'hivern, que trobareu a l'avinguda de Pearson, al parc de Cervantes, al parc de Diagonal Mar o al jardí dels Drets Humans, entre altres ubicacions.

A mesura que avanci la primavera veurem florir els tarongers o la glicines, una planta enfiladissa molt estesa a Barcelona (en trobareual jardí del Laberint d'Horta o al parc de Joan Miró), les bulboses (tercera foto) —com ara els jacints i els narcisos, que trobareu als jardins de Mossèn Cinto Verdaguer— o la ginesta florida que pobla els vessants de Collserola.

També ara es produeix l'arribada de les orenetes, procedents de latituds sud i que tornen a la nostra ciutat en el seu trajecte migratori de retorn a latituds meridionals. També és temps que les aus niïn i iniciïn la posta d'ous, com fan les orenetes o les cotorres argentines (quarta foto). El parc de la Ciutadella o els jardins del Palau de Pedralbes són un bon lloc per observar ocells, però també el parc de Diagonal Mar, el passeig de Sant Joan i l'avinguda de Josep Tarradellas. Si us hi fixeu amb atenció, als arbres dels carrers de Barcelona podreu diferenciar els nius enmig del brancatge nuu d'hivern. D'entre totes les postes dels ocells barcelonins, no podem deixar dedestacar el primer ou que ha posat la parella de falcons que viu a la Sagrada Família.

Només heu d'alçar la mirada i observar la natura com esclata, també dins la ciutat.

Algunes dades

A Barcelona hi ha 1.076 hectàrees de parcs i jardins públics, a més de les 30 hectàrees de platges i les 744 de verd en espais privats. D'aquest territori extens destaquen Montjuïc i els parcs dels Tres Turons i de la Ciutadella, els quals podem considerar espais de natura d'alta significació, a més de fins a 65 espais d'interès natural local a tota la ciutat.

El patrimoni vegetal de la ciutat, format per espècies autòctones i també exòtiques, suma fins a 77.000 arbres als parcs i jardins, això sense comptar-hi el de les zones forestals com ara Collserola, que té una superfície total de 8.000 hectàrees en total, 1.795 de les quals dins el terme municipal de Barcelona. No podem oblidar tampoc que la ciutat està encerclada per fronteres naturals, a més de Collserola, com són els rius Besòs i Llobregat i el mar Mediterrani. Pel que fa a carrers i places, a Barcelona podem arribar a comptar prop de 153.000 arbres de 143 espècies diferents.

Més enllà de l'obra de la natura, la mà humana també és hàbitat per a la fauna. És el cas de les torres d'alçada on s'ubiquen els falcons, els nius d'ocells a sota dels terrats d'edificis i tota la flora i fauna aquàtica als estanys naturalitzats.

Acabem aquest repàs enumerant les 103 espècies autòctones de vertebrats i les 75 d'ocells comuns al nucli urbà, d'entre els quals destaquen els falciots i altres aus, a més dels ratpenats. Alguns d'aquests animals àmpliament assentats a Barcelona, el falcó, la gralla, el bernat pescaire, el ballester, l'esquirol, l'eriçó, el mussol, el xoriguer, els amfibis...

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari