MediAmbient
L'estiu arriba a les Corts: festa a Can Rigal

Publicat el 03/06/2013

El parc de Can Rigal fa la seva primera posada de llarg amb una festa ciutadana de rebuda de l'estiu. Dissabte 15 de juny i d'11 a 14 h hi tindrà lloc una gran festa ciutadana amb jocs i tallers didàctics dedicats a tothom que hi vulgui participar, individualment o en família, per tal de descobrir els secrets del parc i aprendre sorpreses sobre la ecoeficiència i la rendibilitat energètica.

 • Festa d'Aigües
  L'aigua, un bé per gaudir, per aprofitar, i per a no malbaratar. Vine a jugar amb nosaltres! De la mà d'Aigües de Barcelona podràs divertir-te amb jocs d'aigua per a tota la família (adreçats a nens de 0 a 12 anys).
 • Taller de compostatge
  Per què serveix recollir la deixalla orgànica? Un taller per descobrir-ho.
 • Taller Aigua Neta
  Experiments per descobrir com funciona una depuradora i com l'aigua regenerada contribueix en el reg dels parcs, la qualitat dels rius i el front litoral.
 • Gimcana "Descobreix els secrets dels arbres de Can Rigal"
  Què s'hi amaga al parc? Descobreix les pistes amagades i coneix el parc de Can Rigal i la Xarxa de Parcs Metropolitans.
 • Fes de casa teva un jardí
  Torretes, testos, jardineres, jardins... de tot, amb plantes aromàtiques com les que hi ha a Can Rigal.
 • BiCivisme
  Taller de bicicleta, per aprendre a dominar situacions complicades i evitar perills. Conducció segura, mobilitat plena.

En aquesta jornada festiva hi estan convidades especialment totes les entitats veïnals de les Corts i de l'Hospitalet que van participar en la creació del projecte aportant-hi idees, i el programa d'activitats ha estat possible amb la col·laboració de l'Autoritat Metropolitana de Barcelona, Aigües de Barcelona (AGBAR), el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) i l'àrea de Medi Ambient de l'ajuntament de Barcelona.

Un parc mediterrani

El parc metropolità de Can Rigal vol contribuir a la consolidació d'una àrea ciutadana a cavall entre Barcelona i l'Hospitalet. En el procés de redacció hi ha tingut una participació activa el moviment associatiu dels entorns, que han proposat idees que s'han implantat en el projecte.

En les 2 hectàrees que ja són obertes a l'ús públic s'hi identifica un eix principal nord-sud que connectarà els dos municipis i que dóna lloc a dues zones diferenciades. Per un costat, una zona de bosc mediterrani amb pins i alzines, que potencia el valor paisatgístic de Collserola. Per l'altre, una zona de prat amb un sistema de plataformes i plantacions geomètriques d'arbrat caducifoli que acull les zones de jocs infantils

El camí central es descompon donant lloc a àrees de descans i parterres geomètrics d'arbustives i herbàcies, que actuen com a filtre entre les dues zones. L'accent de color es va alternant al llarg del passeig amb el relleu de la floració de les espècies seleccionades al llarg de l'any. Les pèrgoles i pòrtics, amb plantació d'enfiladisses i plaques fotovoltaiques, potencien el caràcter d'eix central i creen zones d'ombra i color, alhora que alimenten la il·luminació del parc. Aquests elements conjuntament amb la col·lecció de bàculs, donen un imatge orgànica i arbòria.

La topografia és una gran estora de pendents suaus fins al talús del límit de la banda Besòs, donen lloc a recorreguts adaptat i respecten el criteri de transparència visual en tot el parc.

El parc incorpora criteris mediambiental i de ecoeficiència com la regulació de l'enllumenat, la generació d'electricitat amb plaques fotovoltaiques, l'ús de materials reciclats, i molt especialment en allò que fa referencia a la vegetació i a l'ús de l'aigua.

L'aigua de la pluja es recull superficialment, es canalitza a través d'un sistema de conduccions drenants i graves i es retorna per capil·laritat a l'estrat vegetal, ja que infiltrar-la podria desestabilitzar el terreny de reblert; alhora s'evita la saturació de la xarxa de clavegueram. Per al reg directe, s'ha canalitzat l'aigua d'una mina existent a l'Hospitalet.

En tota la seva extensió, el parc de Can Rigal té una superfície equivalent a vuit camps de futbol, una gran àrea verda amb equipaments i zones de lleure, amb una plaça vestíbul, bars i serveis públics, un amfiteatre, àrees de jocs infantils especialitzades en funció de les franges d'edat, pistes de petanca, una pista esportiva polivalent, un frontó, una zona de pic-nic, horts urbans, un circuit per bicicletes, un altre per practicar footing, i un espai per a gossos.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari