Publicat el 11/10/2013 a les 15:21 h. - Alba Rodríguez -
Un total de 332 centres participen enguany en el projecte Agenda 21 Escolar de Barcelona, que fomenta les bones pràctiques de ciutat i la sostenibilitat des dels mateixos centres educatius. En aquesta dotzena edició s'han afegit a la iniciativa 30 centres nous de la ciutat.
Aquest divendres al matí s'ha celebrat al Saló de Cent de l'Ajuntament l'acte de signatura de l'Agenda 21 Escolar de Barcelona per al curs 2012-2013, un programa dirigit als centres educatius per promoure un món millor i més sostenible entre els alumnes.
Ja fa dotze anys que va néixer aquesta programa i continua més viu que mai a les escoles, amb 332 centres educatius participants, 30 dels quals s'han afegit a la iniciativa per primera vegada.
Al llarg del curs, aquests centres treballaran la sostenibilitat a l'escola a través de diferents projectes, com els horts, els embolcalls més sostenibles, el reciclatge o la conscienciació sobre el consum.
"Us necessitem!", ha dit el Tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, a tots els alumnes assistents a l'acte. "Sense vosaltres no som capaços de fer la feina ben feta. El futur que voldríem desitjar s'ha de construir ara", ha conclòs.
En l'acte s'han premiat els centres que inicien o renoven el compromís del projecte triennal, els quals deixen de fer projectes de curt termini per incloure el treball pel medi ambient dins el programa pedagògic de l'escola.
L'Agenda 21 Escolar actua d'acord amb els deu objectius del
Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, renovat l'any passat per al període de 2012-2022. Al llarg de les dotze edicions del programa hi han participat un total de 419 centres.
Un compromís de tots
Al programa Agenda 21 Escolar participen centres de tots els nivells educatius no universitaris: infantil, primària, secundària així com també escoles d'educació especial de tots els nivells, cicles formatius i centres d'adults.
Conscienciar els nens i nenes sobre la sostenibilitat forma part de les obligacions d'un centre educatiu. En aquest sentit, la professora representant de l'Institut Narcís Monturiol ha afirmat: "Estem demostrant que canviant els nostres centres podem canviar la nostra ciutat, el nostre món".
Aquest canvi, però, no és possible sense el suport dels pares: "Tot i que no sigui fàcil, el repte dels pares és estar disposats a conscienciar des de casa sobre aquests hàbits", ha dit Ladidet López, una mare de l'Escola Bosc de Montjuïc. "Cal que estiguem oberts a això i escoltem els nostres fills", ha afegit.
Per la seva banda, i per finalitzar l'acte, el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, ha advertit: "El compromís ètic vers una millor sostenibilitat és col·lectiu tot i que comença amb un compromís individual".
Per a més informació podeu fer servir l'etiqueta #a21ebcn #mediambient o bé seguir el Twitter de @BCN_mediambient.
Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari