MediAmbient
L'Ajuntament de Barcelona publica 'L'estudi sobre espècies invasores a la ciutat de Barcelona i la proposta d'espècies alternatives'

Publicat el 05/03/2014

L'estudi, promogut juntament amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, es presentarà públicament el proper 13 de març en el marc de la Jornada "Plantes invasores en jardineria".

L'Ajuntament de Barcelona ha elaborat "L'estudi sobre espècies invasores a la ciutat de Barcelona i la proposta d'espècies alternatives", disponible a través del web de Medi Ambient i Serveis Urbans en aquest enllaç. Es tracta d'un estudi promogut juntament amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i que ha comptat amb la col·laboració del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), la Gerència d'Espais naturals de la Diputació de Barcelona, La Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el Gremi de Jardineria, l'APEVC (Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya) i la Fundació Jardineria i Paisatge.

L'estudi es presentarà públicament el proper 13 de març en el marc de la Jornada "Plantes invasores en jardineria", organitzada pel Gremi de Jardineria de Catalunya i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i que tindrà lloc a l'Aula del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya de Vilassar de Mar, de 10 a 13 hores.

La necessitat de portar a terme un estudi sobre espècies invasores a la ciutat de Barcelona i fer una proposta d'espècies alternatives neix de la presa de consciència de l'Ajuntament com a administració local pel que fa a la realitat de les espècies invasores en el medi natural i urbà.

Des del consistori s'impulsa així una acció sostinguda en el temps que es desplega en dues grans línies de treball complementàries. La primera —a la qual s'ha donat prioritat— consisteix en la identificació de les espècies invasores i la proposta d'ús d'espècies alternatives a efectes preventius. La segona s'orienta a la gestió i possible eradicació de les espècies invasores. En aquest document es presenta la tasca desenvolupada des del 2008 en la primera línia de treball, en la qual es troba "L'estudi sobre espècies invasores a la ciutat de Barcelona i la proposta d'espècies alternatives".

La jardineria és una de les principals fonts d'introducció de plantes invasores en el medi natural, fet que pot suposar un perill per a l'entorn natural. Aquest perill no existeix en els mateixos parcs i jardins perquè són espais artificials sotmesos a un manteniment constant que permet controlar o eliminar les plantes considerades invasores. Els tècnics i gestors de parcs i jardins i el sector de la jardineria en general tenen la responsabilitat d'evitar la propagació al medi natural de les espècies.

Als espais verds de Barcelona hi ha plantades espècies considerades potencialment invasores per al medi natural proper, el Parc Natural de la Serra de Collserola inclòs. De cara al futur, el canvi climàtic implicarà, inevitablement, la plantació als espais públics d'espècies que s'adaptin a les noves condicions. L'adaptabilitat al nou medi és, precisament, un dels factors que defineixen les plantes invasores. Per aquesta raó, convé avaluar prèviament el risc d'invasió d'aquestes noves espècies, el comportament de les quals es desconeix encara.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari