MediAmbient
Els arbres es posen al dia

Publicat el 10/02/2014 - Josep Bassas -

A la ciutat de Barcelona hi ha 160.000 arbres plantats en espais viaris, fora dels parcs urbans. Cada hivern, els operaris de Parcs i Jardins intensifiquen el treball per podar-ne les branques seques o les més velles, per evitar que provoquin incidències als vials de trànsit i en terrasses o voreres. Una campanya que es fa entre els mesos d'octubre i febrer.

Aprofitant l'aturada vegetativa que els arbres fan durant el mesos d'hivern a causa del fred, els operaris de Parcs i Jardins tallen les branques més velles o seques de l'arbrat de la ciutat. És una operació delicada, que es fa amb totes les mesures de seguretat, tants dels treballadors com de l'entorn, per evitar que les branques puguin molestar els vianants o els cotxes que circulen pels vials de trànsit.

Amb l'ajuda d'una grua elevadora i una motoserra, es tallen les branques d'una en una, eliminant la capa més vella de cada arbre, per tal de mantenir-lo en condicions de salut òptimes i provocar una afectació mínima al procés de creixement de cada exemplar.

"Els criteris de poda que seguim són tallar les branques més antigues o les que estiguin malaltes, i també adequar els arbres al lloc on estan, tallant les branques que puguin afectar la visibilitat als cotxes que circulen pel carrer, o que s'acostin massa a la façana o a les terrasses dels bars, per exemple", explica la cap d'Àrea de Gestió de l'Arbrat, Izaskun Martí.

Poda a tots els districtes

La campanya de poda viària mobilitza 60 operaris que es reparteixen en diversos equips per tots els districtes, i que planifiquen la feina de manera que cadascun dels 160.000 arbres viaris de la ciutat s'escapça, almenys , un cop cada quatre anys. Aquest interval de temps es redueix a només dos anys en el cas de les palmeres i d'alguns arbres fruiters, com el taronger o la morera.

El funcionament de la poda als parcs, però, és un altre. En aquests espais oberts els arbres creixen amb llibertat, tant a l'espai aeri com pel que fa a la mida de les arrels, i només es poden les branques quan es trenquen o estan malaltes i estan a punt de caure.

La poda d'hivern, però, no és l'única que es du a terme a la ciutat. A l'estiu també es poden algunes arbres i, durant tot l'any, dos equips d'urgència s'encarreguen d'atendre els imprevistos o les peticions ciutadanes en relació amb l'arbrat. A més, també es fan podes extraordinàries en casos com el de la Cavalcada de Reis, en què els operaris repassen els arbres dels carrers per on ha de passar la comitiva, o podes per obres on s'hagi utilitzar maquinària de grans dimensions, que es fan per permetre que els camions i les grues puguin maniobrar amb prou espai per desenvolupar l'activitat.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Els arbres es posen al dia

Enllaços relacionats

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari