MediAmbient
Barcelona, ciutat d'amfibis

Publicat el 21/05/2013 a les 12:46 h. - Verònica Heredia -

A Barcelona habiten grans poblacions d'amfibis, uns animals que són clau per a la subsistència d'altres espècies. Uns espais verds amb basses naturals i una gestió acurada dels hàbitats ha fet possible el creixement d'aquestes poblacions.

El parc del Laberint d'Horta, els jardins del Grec o els de Mossèn Cinto Verdaguer són zones de gran biodiversitat, amb poblacions importants d'amfibis. Precisament, a Barcelona, habiten tres espècies d'amfibis: la granota verda, la reineta i el tòtil.

Aquests animals viuen a les basses d'aquests jardins històrics, espais naturals que "tenen cobertures vegetals molt denses, arbres i arbustos grans i basses que van bé per criar. Els amfibis han perviscut a la urbanització de la ciutat", explica Sergi Garcia, president de l'associació Galanthus, que es dedica a la cura i el manteniment d'aquests i altres animals.

L'existència d'aquests espais ha propiciat que aquestes espècies criïn molt i formin "poblacions comparables a les que hi pot haver a Collserola, sobretot de tòtil". Tant és així, que Barcelona va col·laborar en un projecte de reforç de la població de tòtil de les reserves naturals del delta del Llobregat, on pràcticament s'havia extingit, amb l'aportació de 1.000 capgrossos. Aquest fet "denota la qualitat de les poblacions barcelonines", afirma Garcia.

Treball de conservació

Tot i que és difícil tenir un recompteexacte de les poblacions d'amfibis de Barcelona, se sap que només als jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, a Montjuïc, hi habiten sis-centes granotes verdes, "una quantitat molt gran".

Aquests animals, a més, són clau per a la subsistència d'altres espècies, de manera que esdevenen "un nucli de biodiversitat que val la pena conservar".

Per mantenir aquestes poblacions d'amfibis, l'Ajuntament n'elabora censos i té cura d'aquestes basses amb un treball transversal entre diferents departaments, com ara el de Cicle de l'Aigua i Espais Verds i Biodiversitat.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Amfibis'

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari