MediAmbient
Una vintena de centres educatius de Barcelona reflexionen sobre el malbaratament alimentari a les aules

Publicat el 13/01/2014

La campanya "Ens ho mengem tot" es duu a terme en el marc de l'Any Europeu Contra el Malbaratament d'Aliments, i pren com a punt de partida la "Guia per evitar el malbaratament alimentari: Pensa, compra, cuina, menja" publicada per l'Ajuntament de Barcelona el novembre de 2011.

Una vintena de centres educatius de tots els districtes de Barcelona inicien aquest gener la reflexió sobre malbaratament alimentari a les aules, amb la campanya "Ens ho mengem tot". L'activitat es duu a terme en el marc de l'Any Europeu Contra el Malbaratament d'Aliments, i pren com a punt de partida la " Obrir document PDF Guia per evitar el malbaratament alimentari: Pensa, compra, cuina, menja" publicada per l'Ajuntament de Barcelona el novembre de 2011.

Els centres dedicaran una setmana al mes, entre gener i maig de 2014, a analitzar i estudiar el grau de malbaratament de cinc aliments protagonistes: el pa, el iogurt, la carn, el peix i la patata. Els objectius del projecte són sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari als menjadors escolars dels centres educatius de Barcelona, així com conèixer la petjada ecològica de determinats aliments d'ús quotidià en els àpats escolars.

Centres participants

Durant el curs 2013-2014 hi participen un total de 20 centres de la ciutat de Barcelona. La proposta està pensada per a l'alumnat dels cicles mitjà i superior, tot i que es pot adaptar a altres nivells educatius. Les dades recollides seran del total dels comensals, encara que no hi participin directament tots els alumnes.

Els centres participants són: Escola Dovella, Escola l'Arenal de Llevant, Escola Pia de Sarrià – Calassanç, Escola Nostra Senyora de Lurdes, Escola Prosperitat, Escola Tibidabo, Escola Sant Martí, Escola Turó Blau, Escola Cervantes, Escola Ramon Llull, Institut Costa i Llobera, Escola Bogatell, Institut Ferran Tallada, Istituto Italiano Comprensivo Maria, Escola Josep M. de Segarra, Escola Labouré, Escola Sagrada Família, Escola Sant Josep Teresianes, Escola Fructuós Gelabert i Escola Victor Català.

Metodologia: de la reflexió a la recerca de respostes

Cada setmana es proposen un seguit d'accions per conèixer la procedència dels aliments que es consumeixen al menjador escolar, quantificar el malbaratament de l'aliment, si és que n'hi ha, difondre consells per evitar aquest malbaratament i analitzar la petjada ecològica dels elements malbaratats.

Al mes de juny, la secretaria de l'Agenda21 Escolar té previst elaborar un informe, amb les dades aportades per tots els centres, sobre la petjada ecològica total, el nombre de persones que es podrien beneficiar de l'aliment malbaratat i altres qüestions importants.

Participar en el programa inclou una seqüència de fases que s'inicien amb una pregunta per a cada dia de la setmana, una activitat lúdica per dur a terme durant el temps de menjador i que dóna resposta a la pregunta plantejada: Pregunta > Activitat > Reflexió > Debat > Resposta a la pregunta.

Durant tot el procés, els centres reben l'acompanyament següent:

  • Material de suport pedagògic i tècnic: Obrir document PDF Guia metodològica amb propostes d'activitats, dinàmiques, estratègies, recursos complementaris... per desenvolupar el projecte.

  • Formació per als educadors i les educadores de lleure sobre la proposta.

  • Informació sobre el marc conceptual del malbaratament alimentari a la ciutat de Barcelona i a tot Catalunya.

  • Dades de tots els centres que participen en el projecte.

  • Tractament de les dades per conèixer la petjada ecològica de l'aliment malbaratat.

  • Recursos pedagògics addicionals per treballar el tema del malbaratament alimentari.

  • Presentació de l'experiència durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, pel novembre de 2014.

  • Material comunicatiu vinculat al projecte: durant tota la setmana es disposarà d'una pissarra per anotar-hi el "menú del dia", és a dir, la pregunta que guiarà la investigació de cada dia, i d' Obrir document PDF una lona on s'aniran anotant les respostes a les preguntes diàries amb els Obrir document PDF aliments protagonistes.

L'activitat és una iniciativa de l'Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans en el marc de les activitats adreçades a la xarxa d'escoles i centres integrants de l'Agenda 21 Escolar, i que s'inscriu en el Pla de Prevenció de Residus de Barcelona, aprovat al gener de 2013.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari