MediAmbient
Reg intel·ligent als parcs i jardins

Publicat el 27/03/2014 - Josep Bassas -

La ciutat de Barcelona ha començat a implantar un sistema intel·ligent de telegestió del reg que utilitza la informació de sensors i de les estacions meteorològiques per regar només amb l'aigua que les plantes necessiten. Una plataforma smart water, única al món, i que Barcelona proposarà com a estàndard de gestió de l'aigua per a les smart cities.

Ben aviat, els jardiners de Parcs i Jardins de Barcelona gestionaran el reg dels espais verds per mitjà d'una tauleta tàctil. És l'eina que els permet controlar el nou sistema de telegestió intel·ligent del reg de la ciutat, una plataforma smart amb la qual es poden obrir i tancar les vàlvules electròniques que controlen el reg, per tal d'aportar només el que les plantes necessiten.

Per posar en marxa el sistema ha calgut un treball previ d'inventariat de les espècies de cada parc i les seves necessitats d'aigua, la revisió dels sistemes de reg i la instal·lació de sensors d'aigua i humitat, soterrats en punts distribuïts per diferents punts d'un espai verd. Les dades dels sensors, combinades amb les que proporcionen les estacions meteorològiques i els pluviòmetres de la ciutat, permeten ajustar la quantitat d'aigua i rebaixar fins a un 25% la factura municipal de l'aigua. De fet, es calcula que permetrà un estalvi anual de prop de 425.000 euros.

"Estem utilitzant la forma tradicional dels pagesos catalans, que sempre han estat molt eficients en l'ús de l'aigua i el control del reg, per convertir-la en tecnologia del segle XXI al servei del verd urbà de la ciutat de Barcelona", ha explicat el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers.

De moment, la plataforma només està operativa al parc Central del Poblenou, però el mes d'abril s'implantarà al parc de la Ciutadella i al parc Central de Nou Barris. Ara que ja s'ha desenvolupat l'eina de gestió, només caldrà anar-la ajustant de manera progressiva a les característiques de cada parc per generalitzar-ne l'ús a la resta d'espais de la ciutat.

Segons ha ressaltat el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, "aquest és un projecte que no existeix a cap altra ciutat del món i que volem que esdevingui un estàndard operatiu, part del city protocol de les smart cities, part d'allò que nosaltres volem per a totes les ciutats del món. No tingueu cap mena de dubte que aquest és un sistema que instal·larem en altres ciutats del món".

L'eina l'han desenvolupat els departaments de Serveis Urbans i d'Informàtica de l'Ajuntament de Barcelona, i de moment ja funciona al parc Central del Poblenou. Durant el mes d'abril s'estendrà al parc de la Ciutadella i al parc Central de Nou Barris, i es preveu que en una primera fase arribi al 27% dels parcs de la ciutat.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Telegestió del reg'

Enllaços relacionats

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari