MediAmbient
Primer Aplec d'Agricultura Urbana

Publicat el 25/09/2014

L'Espai Jove La Fontana acull, del 10 al 12 d'octubre, el Primer Aplec d'Agricultura Urbana, amb activitats adreçades a tots els públics. No us ho perdeu!

L' Aplec d'Agricultura Urbana és un conjunt d'activitats al voltant de l'agricultura urbana per fomentar l'aprenentatge per part de qualsevol persona interessada així com la col·laboració entre diferents projectes.

El programa inclou tallers i sessions amb inscripció prèvia, i activitats gratuïtes a l'aire lliure. Podreu saber com restaurar la fertilitat agrícola d'un sòl urbà, com obtenir essències de plantes aromàtiques o com seleccionar i conservar varietats locals de tomàquet, entre altres tallers i activitats.

ACTIVITATS OBERTES A LA PLAÇA, GRATUÏTES I PER A TOTS ELS PÚBLICS

Divendres 10 d'octubre

17.00h Taller 'Per on començar a fer un hort'
Les nocions bàsiques per iniciar l'hortet, incloent els conceptes bàsics de conreu, temporades, reg i sembra de planter. Per engrescar la pràctica de l'horticultura sense l'ús de productes químics. A càrrec de Gisela i Marc d'Hort Phoeniculus, un projecte de permacultura de Cardedeu.

18.30h Contes a la vora de l'hort
Històries per a petits i grans amb motius hortícoles, a càrrec de M.Helena Tolosa, psicopedagoga i actriu.

21.00h Documental 'L'Hort de les Cases'
Un documental de Laia Gomà, Borja Lozano i Natàlia Elies sobre un hort social.

Dissabte 11 d'octubre

10.30h Fem jardineres amb els pantalons
Aprèn a reutilitzar roba vella per donar-li una nova funció productiva i sostenible. A càrrec de M. del Mar Grañena, escultora i paisatgista. Dissenya suports decoratius per a la col·locació de plantes o hortalisses en espais reduïts. És membre de l'associació "nàFent".

12.00h L'agricultura més petita
Aprenem que no és necessari disposar de grans espais per poder gaudir d'un jardí: des d'un bol a una copa, passant per una terrina o qualsevol altre contenidor que vulguem adequar. Sempre amb un doble vessant: estètic i funcional. El material vegetal amb el que treballarem seran sobretot plantes aromàtiques i culinàries. A càrrec d'Anna Aldrufeu, biòloga de formació i horticultora de passió, fundadora de Aldrufeu & Associats, empresa productora de planter d'aromàtica, ornamental, etc.

15.30h Agricultura urbana: aliment per a la salut
Recorregut per les propietats medicinals de les plantes del nostre hort urbà i aplicacions a la nostra cuina. A càrrec de Gemma Tomàs, psicòloga i màster en Clínica i Salut i formada en Cuina especialitzada en biodietètica.

17.00h Introducció al vermicompostatge casolà
Com fer adob amb els residus de cuina a través del vermicompostatge. Manteniment, extracció, aplicació de l'humus de cuc de terra i del lixiviat o te de compost a l'hort. A càrrec de Manel Font, membre fundador de permacultura Barcelona, gerent de Ecohortus i horticultor a petita escala.

18.30h Plagues a l'hort
Identificació de les plagues més habituals que tenim i com preveure-les i tractar-les de forma ecològica. A càrrec de Núria Morte, de "L'Hort de la Nostra Vida", assessora persones en risc d'exclusió a tenir el seu propi hort urbà.

ACTIVITATS CONTÍNUES DURANT TOT L'APLEC

Del pot a l'hort!
Porta un recipient qualsevol i emporta't un hort. Gots, tetrabrics, ampolles, caixes de fruita, jardineres... No importa la mida ni la forma, qualsevol recipient serveix per començar a ser un hortolà. Porta'l i podràs omplir-lo de substrat i plantar les hortalisses de la temporada.

Gúguel hort
Marca en el mapa on està el teu hort i fem un mosaic verd dels horts de la ciutat.

Exposició 'Horts Urbans, espais de transformació'
La Biodiversitat, l'Experimentació i creativitat, la Participació veïnal i comunitària, la Producció Agroecològica, l'Educació i la Transformació són els conceptes que hem destacat com aquelles múltiples i diverses finalitats que pot tenir un hort urbà tal i com l'entenem i el coneixem nosaltres. Cada un d'ells s'ha exposat en un panell, que conté un seguit d'imatges i un text que convida a la reflexió.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari