MediAmbient
La ciutat de Barcelona, present a Rio+20

Publicat el 18/06/2012

El regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans-Hàbitat Urbà, Joan Puigdollers, assisteix durant aquesta setmana representant la ciutat de Barcelona a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible Rio+20.

El regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans-Hàbitat Urbà, Joan Puigdollers, assisteix durant aquesta setmana representant la ciutat de Barcelona a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible, on es reflexionarà sobre el compliment dels compromisos en matèria ambiental dels darrers anys, es revisaran les línies de treball i es definiran les prioritats dels pròxims anys en matèria de medi ambient a escala mundial.

En el marc de Rio+20 dimarts 19 de juny el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans - Hàbitat Urbà Joan Puigdollers assistirà en representació de la ciutat a la trobada d'alcaldes i líders polítics de grans ciutats compromeses amb la sostenibilitat, com l'alcalde de Rio de Janeiro, Eduardo Paes; i el de Nova York, Michael Bloomberg, a més, participarà a la cerimònia d'obertura, que donarà pas al programa de conferències i actes per debatre sobre el futur urbà i les accions que estan disponibles perquè les ciutats les puguin posar en pràctica. Del 14 al 17 de juny, Barcelona ha participat al Congrés Mundial d'ICLEI-Governs Locals per la Sostenibilitat.

La conferència té lloc a Rio de Janeiro, del 20 al 22 de juny, i es coneix també com a Rio+20 perquè enguany fa 20 anys de la Cimera de la Terra o Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, que va tenir lloc el 1992. La cimera del 1992 ha marcat d'aleshores ençà grans directrius per a les polítiques ambientals i socials amb: la Declaració sobre Medi Ambient i Desenvolupament; l'Agenda 21 ; la Convenció sobre la Diversitat Biològica; la Declaració sobre Boscos i Masses Forestals; i el Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

Rio+20 es planteja ara l'objectiu de renovar i reforçar un compromís polític el més ampli possible en l'aposta pel desenvolupament sostenible i la incorporació de criteris de sostenibilitat en tots els àmbits, alhora que es vol avaluar els avenços i les mancances en els compromisos que es van assolir en les anteriors conferències, centrant-se en dos aspectes:

· L'economia verda en el context del desenvolupament sostenible i l'eradicació de la pobresa.

· El marc institucional per al desenvolupament sostenible.

Barcelona, compromesa i aglutinant el compromís ciutadà en l'Agenda 21

Barcelona, en col·laboració amb la resta de ciutats d'Europa i del món, assumeix la seva responsabilitat en l'impuls de la sostenibilitat, amb el convenciment de que si en les ciutats es produeix una part dels problemes, també s'hi pot generar bona part de la solució. Per això Barcelona ha recolzat i s'ha implicat en les declaracions i acords internacionals i ajusta la seva acció als principis i valors del desenvolupament sostenible.

Una de les principals eines és l'elaboració de l'Agenda 21 de Barcelona, que va suposar la dinamització d'un ampli procés de participació i implicació ciutadana. El resultat va ser un document àmpliament consensuat, el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat (2002-2012), que recull els objectius que marquen el full de ruta de l'Ajuntament i de les més de 800 organitzacions ciutadanes que l'han subscrit. De fet, l'Agenda 21 és una política de ciutat que ha contribuït a què Barcelona hagi aconseguit fites com que s'ha disminuït el consum d'aigua potable en un 12%, es depura el 100% de les aigües residuals, recollim la matèria orgànica a tota la ciutat, hem avançat en l'aprofitament de l'energia solar, hem guanyat 70 hectàrees de verd, i en l'àmbit escolar, la meitat de les escoles de Barcelona han consolidat programes d'educació ambiental.

Durant el 2012, Barcelona vol renovar el seu compromís per avançar en la sostenibilitat a escala local i global, i treballa en la definició i consecució d'un model d'Hàbitat Urbà per a la ciutat d'avui i dels pròxims 50 anys. Membre actiu des de fa anys de diferents xarxes de ciutats, entre elles ICLEI-Governs Locals per a la Sostenibilitat, Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) o Eurociutats, Barcelona seguirà liderant el moviment del món local assumint els seus compromisos i responent als reptes plantejats a Rio + 20.

Web conjunta entre Ajuntament, Diputació i Generalitat
Per donar difusió i informar la població sobre el treball de les administracions i les principals novetats, l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Diputació van obrir el portal web www.riomes20.cat com a aparador de Catalunya a la Conferència per al Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides Rio+20. El portal, www.riomes20.cat, es mantindrà obert fins a

finals d'any.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari