MediAmbient
La Festa Major de Gràcia, més segura, accessible i amb noves mesures de prevenció

Publicat el 28/07/2014

Les festes de Gràcia d'enguany incorporen itineraris recomanats i pla d'accés de sentit obligatori en moments de màxim aforament.

El 15 d'agost Gràcia torna a acollir la seva Festa Major. El Districte de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia han estat treballant conjuntament per oferir, de nou, una festa de qualitat, més diürna que nocturna, expressió de la bona convivència i de la tradició.

Com cada any, s'ha establert un reforç de la neteja pels dies de festa -especialment aquells que actuen un cop han finalitzat els concerts- perquè la ciutadania pugui gaudir de la Vila de Gràcia a qualsevol hora del dia. La recollida selectiva de tots els residus torna a ser fonamental. Aquesta compta amb el treball conjunt de districte, serveis municipals i organitzadors i programadors de la festa. Només amb la complicitat de tothom, la Festa i els carrers tornaran a ser els grans protagonistes tant de dia com de nit.

La sostenibilitat i el civisme, elements fonamental de la Festa

Com s'ha fet en els últims anys, i d'acord amb la Fundació Festa Major de Gràcia, s'ha acordat amb els carrers participants la millora dels aspectes de sostenibilitat de la festa en l'àmbit del soroll, l'accessibilitat, la recollida selectiva, etc. Una gran part dels guarnits dels carrers es creen amb materials de reciclatge, i un cop finalitzada la festa es recuperarà una gran part dels materials.

Un dels aspectes més importants a controlar és la limitació del so. El districte de Gràcia i la Fundació de la Festa Major treballen plegats per millorar la convivència entre festa i veïnatge. Per això, des dels departaments tècnics d'Hàbitat Urbà, s'han fet estudis acústics del 90% dels carrers i espais de la festa. D'aquesta manera, i amb la complicitat amb les comissions de festa dels diferents carrers, s'ha aconseguit optimitzar la distribució del so per reduir-ne l'impacte vers els habitatges (canvis dels altaveus, canvis ubicació tarima...).

Continuant amb aquesta línia també es posen limitadors per controlar el so a diferents punts de la festa, els dies de més afluència i intensitat musical. Cal recordar, en aquest sentit, que:

· La instal·lació d'un limitador suposa una reducció de la percepció del nivell sonor, sense perjudicar la qualitat musical i minimitzant l'impacte acústic en els habitatges més directament afectats.

· Per aquest any està planificat limitadors a 47 escenaris de la festa -mantenint així el mateix operatiu que l'any passat-, per tal de limitar prop d'un centenar d'actuacions musicals.

Per tercer any consecutiu, i per tal de potenciar la percepció de millora en l'impacte acústic, aquest any, es mantindrà la distribució dels limitadors durant els 7 dies de festa. D'acord amb les programacions, la major concentració de limitadors serà dijous, divendres i dissabte, amb la possibilitat d'incrementar puntualment en funció del desenvolupament de la Festa.

La distribució dels limitadors és la següent:
15 i 16 d'agost: 10 limitadors
17, 19 i 21 d'agost: 6 limitadors
18 d'agost: 5 limitadors
20 d'agost: 4 limitadors


Reforç dels serveis públics

Com cada any, l'Ajuntament de Barcelona ha planificat el reforç de tots els serveis públics per cobrir les necessitats dels participants a la Festa i dels seus visitants.

 • Serveis WC. El districte ha revisat la col·locació dels WC's i la seva dimensió per tal d'adaptar-la a les necessitats dels espais i tenir una millor cobertura durant les festes.
  S'ha reforçat el seu nombre en zones com els carrers Francisco Giner, Goya, Domènech i Sant Pere Martir. Es reforça la senyalització, i a cada carrer i espai de festa, un plànol assenyala els wc més propers.
  Continuant amb la mateixa línia de l'any passat, enguany hi ha 82 cabines de WC, 15 dels quals adaptats, i 2 fonts (4 WC's per font). En total, sumen 90 punts de WC.
 • Neteja. Es reforça el servei de neteja amb equips d'operaris que fan la neteja intensiva des de les 7h als carrers, i des de les 2:30h a les places. També es reforça la recollida selectiva i orgànica. L'àrea de Medi Ambient repartirà als carrers, segons les demandes que facin, bujols per cadascuna de les fraccions de la selectiva com en anys passats. En el moment de lliurar els bujols es donaran les indicacions i la informació per facilitar aquella gestió.
  També hi ha punts de brossa neta i/o contenidors per totes les fraccions molt a prop dels carrers guarnits que ha de facilitar la gestió dels plàstics, envasos, paper, orgànica i rebuig.
 • Material compostable. Des de fa temps, el districte està treballant en la sostenibilitat de les festes. Com en anteriors edicions, el districte té previst subministrar gots, plats i coberts compostables pel sopar dels veïns.
  També s'ha fet una petita campanya de sensibilització per difondre el concepte de sostenibilitat. Es distribuiran octavetes als carrers i els posaran a les taules en els sopars i dinars que organitzin.
 • Inspecció. La tasca dels serveis d'Inspecció del districte està centrada en fer complir les normes de caire general vigents i la normativa específica de Festa Major en els locals de pública concurrència per garantir un desenvolupament ordenat i cívic de la festa. Així mateix, els serveis vetllen per l'acompliment tant dels horaris de tancament dels locals com dels vetlladors, així com de la instal·lació de barres, taulells o elements similars.
 • Seguretat. El Districte de Gràcia compta amb un dispositiu específic de vigilància de l'espai públic a les principals places i carrers de l'àmbit, el punt àlgid del qual és durant les Festes de Gràcia, del 15 al 21 d'agost, amb un operatiu especial mentre duri la celebració amb patrulles mixtes de la Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra. Els cossos de seguretat estan dimensionats, com en les darreres Festes, per tal de garantir una Festa amb un desenvolupament correcte i segur.

Les funcions d'acompanyament de la Guàrdia Urbana consisteixen a garantir la gestió de les activitats a l'espai públic, el control del compliment normatiu per part dels locals de pública concurrència i la circulació. Algunes d'aquestes tasques les fan conjuntament amb el cos dels Mossos d'Esquadra. Cal destacar, en aquest sentit, que s'ha estat fent una tasca preventiva prèvia amb els organitzadors de la Festa Major per a millorar la coordinació.

Itineraris recomanats i pla d'accés de sentit obligatori en moments de màxim aforament

Després de l'èxit de la prova pilot iniciada la darrera edició de la Festa, per primera vegada es crea un pla d'itinerari recomanat i d'accés de sentit obligatori, que té com objectiu garantir les condicions òptimes de seguretat, d'accessibilitat i de gaudi de la festa. Aquest pla organitzarà els carrers guarnits en els moments de màxim aforament i concentració de visitants i pot determinar, si s'escau el criteri de sentit únic, disposant de tanques provisionals i informant els visitants de l'itinerari recomanat a partir d'aquells moment. D'aquesta manera es preveu una major fluïdesa a l'hora de circular per l'interior dels carrers.

Entre les novetats d'enguany també destaca la creació d'un Mapa de la Mobilitat que compta amb informació sobre els transport públic, les principals afectacions al trànsit amb motiu de la festa, els principals serveis d'aparcaments reservats per a persones amb discapacitat, de parades de bicing, de taxi, de pàrquings, etc. El mapa indica els itineraris recomanats d'entrada a cadascun dels carrers.

Horaris per fomentar la festa diürna

S'ha establert un límit horari a totes les activitats lúdiques de tots els espais de Festa amb l'objectiu de fomentar la programació d'activitats diürnes i reduir l'oferta de franja nocturna. Els horaris de festa als carrers són fins a les 2h en dies feiners i vigílies de feiners, i fins a les 3.30 hores els divendres i dissabtes.

El Districte de Gràcia posa per primer cop a disposició dels visitants, i de la ciutadania en conjunt, un web ( www.bcn.cat/fmgracia) per tal de donar tota la informació dels serveis municipals vinculats a la Festa Major, entenent-la com un projecte transversal enfocat des de la coresponsabilitat, en l'àmbit de la cultura i la proximitat del territori.

Més informació

Més informació sobre la Festa Major de Gràcia 2014

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari