MediAmbient
Barcelona, una ciutat més autosuficient

Publicat el 13/03/2015

Barcelona treballa per esdevenir una ciutat energèticament autosuficient. Per això, des de l'Ajuntament s'han posat en marxa diverses mesures per impulsar la generació d'energia renovable, d'origen 100% local i amb la màxima contribució al model descentralitzat.

Vídeo 'Barcelona, una ciutat més autosuficient'

La ciutat ha analitzat totes els recursos renovables i residuals de què disposa per tal de generar energia. "No podem demanar qualitat de vida si per fer-ho hem de generar dolor a altres parts del món per aconseguir recursos energètics. Barcelona té la capacitat de produir tota l'energia que necessitem per viure però ens hi hem de posar", ha explicat Antoni Vives, tinent d'alcalde d'Habitat Urbà.

De fet, pràcticament el 50% de l'energia que gasta l'Ajuntament de Barcelona ja la produeix el mateix consistori i el 2% de l'energia que consumeix la ciutat es produeix localment. L'objectiu és que d'aquí a 40 anys, la ciutat pugui ser autosuficient. "Amb totes les cobertes de la ciutat podem generar prou energia per a cobrir el consum de totes les llars de Barcelona", ha afegit Vives.

Tot i que el sol és el principal recurs, també n'hi ha d'altres com el vent. Per analitzar el seu potencial i la determinació de les zones de màxima rendibilitat s'ha posat en marxa el " Pla Estratègic de l'energia minieòlica a Barcelona. El vent, un recurs energètic per a la ciutat". En total hi ha quatre projectes en fase d'execució i 10 zones potencials on treballar en els pròxims mesos. A més també es vol incentivar la instal·lació d'aquesta tecnologia en cobertes d'edificis privats a través, per exemple, dels ajuts a la rehabilitació.

Pel que fa a l' enllumenat autònom i autosuficient, aquesta iniciativa va en la línia que l' energia que consumeixi l'enllumenat de la ciutat es generi de manera renovable i local pel mateix sistema d'enllumenat. A la ciutat hi ha 16 projectes d'aquests tipus d'enllumenat en diverses fases de desenvolupament.

També s'ha posat en marxa un web d'autosuficiència on la ciutadania pot consultar quin és el recurs energètic disponible a la seva coberta a través d'un mapa. A més, també es pot consultar un assessor virtual per tal de saber quanta energia es consumeix i com reduir aquest consum.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Barcelona, una ciutat més autosuficient'

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari