MediAmbient
Les platges de Barcelona, cada cop més netes

Publicat el 09/08/2013 a les 16:00 h. - Josep Bassas -

Per primera vegada a la història, totes les platges de Barcelona llueixen aquest estiu la bandera blava que en certifica la qualitat ambiental. A més, gairebé el 100% de les mostres d'aigua analitzades han obtingut un resultat d'excel·lent. D'altra banda, l'Ajuntament ha constatat una caiguda del 9% en la generació de residus a les platges.

Vídeo 'Balanç de platges'

Tot i que gairebé quatre milions de persones visiten cada estiu les platges de Barcelona, el litoral de la ciutat millora la seva imatge any rere any. Aquesta temporada, per primera vegada totes les zones de bany de la capital catalana exhibeixen la bandera blava, que certifica una bona qualitat ambiental tant dins com fora de l'aigua.

De les 175 anàlisis de l'aigua que s'han fet de manera periòdica des del mes de maig, un 94% han obtingut la qualificació d'excel·lent pel que fa a la qualitat sanitària.

Responsabilitat compartida

La neteja de les aigües i la sorra és, cada vegada més, un esforç compartit entre l'Ajuntament i els usuaris. El consistori inverteix cada any uns tres milions d'euros en el manteniment i la neteja de les platges, i hi destina 19 equips de treball amb 37 operaris, a més de dos equips per al buidatge de les papereres.
Els usuaris, per la seva banda, també hi aporten un bon granet de sorra. Des que va començar l'any, s'ha apreciat una major utilització de les papereres i els contenidors de recollida selectiva a l'entorn de les zones de bany, cosa que ha fet que hi hagi menys plàstics i papers barrejats amb la sorra. D'altra banda, també ha baixat un 9% la generació de residus en relació amb l'any passat. En total s'han recollit 440.000 quilos de deixalles, 40.000 menys que l'estiu del 2012.

Sí que han augmentat els residus flotants a l'aigua, que el curs de les rieres plenes, a causa de les pluges, han arrossegat fins al mar.

El paper dels cossos de prevenció i seguretat

En el capítol preventiu, la Creu Roja ha fet 17.000 actuacions, gairebé el doble que el 2012, per donar consells als banyistes i assistir-los en cas que hi hagi algun problema. D'altra banda, la Guàrdia Urbana disposa per primera vegada d'una llanxa de patrullatge que s'està utilitzant per dissuadir els banyistes d'acostar-se als espigons —on els corrents són perillosos—, i en cas de necessitat obligar-los a allunyar-se'n.

Tota aquesta tasca preventiva ha servit perquè de moment no s'hagi de lamentar cap víctima mortal a les platges barcelonines. Per això, l'Ajuntament segueix demanant als banyistes que facin cas de les recomanacions, respectin les banderes que indiquen mala mar, i que no entrin a l'aigua en cas que es trobin malament o pateixin un cop de calor.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Enllaços relacionats

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari