MediAmbient
Mitgeres verdes i més sostenibles

Publicat el 31/12/2013 a les 16:42 h. - Josep Bassas -

La ciutat de Barcelona està sotmesa a canvis constants en les edificacions, de manera que molts murs pensats per fer de mitgeres entre edificis s'acaben convertint en murs exteriors i alteren el paisatge urbà. Amb l'objectiu de millorar l'estètica d'algunes d'aquestes parets, la ciutat hi està instal·lant jardins verticals o plaques solars per a l'autosuficiència dels edificis.

Vídeo 'Mitgera del jardinet del Pedró'

Barcelona ha posat en marxa un pla per instal·lar jardins verticals en mitgeres de la ciutat, amb l'objectiu de millorar el paisatge urbà i utilitzar l'energia natural de manera eficient. Una de les intervencions s'ha fet al jardinet del Pedró, al cor del Raval, on s'han plantat fins a vuit espècies diferents triades entre les que abunden als balcons del barri.

Les plantes s'han instal·lat en cel·les ceràmiques sense sorra, i amb una capa de llana de roca i molsa que absorbeix l'aigua i permet que s'hi agafin les arrels. Al terrat, unes plaques solars acumulen energia per fer funcionar el sistema de reg autosuficient, que acumula l'aigua de la pluja.

"Aquestes aigües s'emmagatzemen en un dipòsit a la part de baix de la mitgera, a sota del verd, i a través d'unes bombes es fa arribar l'aigua fins a dalt de l'edifici. Des d'allà va caient per darrere, entre la plantació i la paret, en un reg gota a gota que manté humida la llana de roca", explica Manel Claviller, director tècnic de l'Institut Municipal del Paisatge Urbà.

Un pla extensiu a tota la ciutat

Com la del Pedró, fa ben poc també s'ha intervingut a la mitgera de la Biblioteca Trinitat Vella, amb unes plaques solars que hi subministren l'electricitat i un llit de flors a la part inferior.

També hi ha dues mitgeres en què s'està intervenint al sector del 22@, i altres de previstes en diferents districtes de la ciutat. Són exemples de com una smart city adapta les intervencions urbanes a les necessitats de cada edifici.

Si voleu estar al dia de les mitgeres en què s'està intervenint us podeu baixar al telèfon intel·ligent l'aplicació gratuïta BCN Paisatge, en què podeu veure l'abans i l'ara de cada intervenció, compartir-la a les xarxes socials i ubicar-la al mapa per si voleu visitar-la.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Mitgeres verdes i més sostenibles

Enllaços relacionats

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari