MediAmbient
Barcelona pateix una pujada transitòria dels nivells de concentració dels contaminants atmosfèrics

Publicat el 09/01/2015

La Generalitat de Catalunya, d'acord amb el Pla d'actuacions per a la millora de la qualitat de l'aire a les zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric, ha declarat un episodi ambiental de contaminació a la Zona de Qualitat de l'Aire (ZQA1), que inclou Barcelona. La situació anticiclònica d'aquests dies dóna lloc a un augment dels nivells de concentració de la contaminació atmosfèrica.

La Generalitat de Catalunya, d'acord amb el Pla d'actuacions per a la millora de la qualitat de l'aire a les zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric, ha declarat un episodi ambiental de contaminació a la Zona de Qualitat de l'Aire (ZQA1), que inclou Barcelona. La situació anticiclònica d'aquests dies dóna lloc a un augment dels nivells de concentració de la contaminació atmosfèrica.

La Generalitat de Catalunya, atès al que estableix el Pla d'actuacions per a la millora de la qualitat de l'aire a les zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric, ha declarat un episodi ambiental de contaminació a la Zona de Qualitat de l'Aire (ZQA1), que inclou la ciutat de Barcelona.

Aquest fenomen es pot donar quan l'atmosfera veu reduïda la seva capacitat de dispersió dels contaminants, habitualment per l'existència d'un anticicló persistent i en època hivernal.

Tal i com informa la Generalitat de Catalunya, els episodis ambientals de contaminació es declaren per motius ambientals i no sanitaris.

Des de l'administració, durant les situacions episòdiques, es promouen mesures destinades a reduir les emissions i la comunicació ciutadana, com per exemple, la reducció de la velocitat als accessos de Barcelona, l'activació de protocols amb grans indústries emissores, la comunicació de la situació a través dels panells de trànsit i altres mitjans de difusió.

Mentre duri aquesta situació es demana que es tinguin en compte les següents recomanacions:

  • Intentar no fer servir el vehicle privat.
  • Aturar el motor del cotxe quan estigui parat o si es troba en un embús.
  • Conduir amb suavitat i no fer servir la climatització inútilment.
  • Compartir vehicle per als trasllats diaris, en la mesura del possible.
  • Utilitzar mitjans de transport més sostenibles (bicicleta, transport públic o caminar).
  • Mantenir la temperatura de casa i de l'oficina a 20ºC.
  • Limitar l'exercici a l'aire lliure a les hores en què els nivells de contaminació són inferiors (fora de les hores punta).

Aquells ciutadans que siguin especialment sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica, cal que tinguin en compte els següents consells:

  • Es convenient limitar el temps de permanència en els llocs on es produeixen les concentracions màximes de contaminació de l'aire, es a dir, als llocs de màxima circulació de vehicles.
  • Es recomanable canviar la rutina esportiva al moment del dia en què els concentracions de contaminants són inferiors (per exemple a primera hora del matí).

Per a més informació es pot consultar el web de la Generalitat de Catalunya i el de Qualitat de l'aire de l'Ajuntament de Barcelona

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari