MediAmbient
Activitats entorn a l'estalvi energètic i l'autosuficiència energètica per la Setmana Europea de l'Energia

Publicat el 19/06/2014

Visites a instal·lacions d'energies renovables, tallers per a totes les edats i altres activitats us esperen del 25 de juny al 4 de juliol. Consulteu el programa per no perdre'n detall!

Coincidint amb la Setmana Europea de l'Energia, del 25 de juny al 4 de juliol, la Fàbrica del Sol organitza visites a instal·lacions d'energies renovables, tallers per adults i per a famílies i mostra d'estratègies per combatre la pobresa energètica a Catalunya.

L'Ajuntament de Barcelona, mitjançant l'Agència d'Energia de Barcelona, està impulsant el Pla d'Autosuficiència Energètica de la ciutat. En aquest marc s'impulsen diferents accions adreçades a la reducció de consum energètic mitjançant la millora de l'eficiència energètica en edificis, equipaments, instal·lacions i vehicles, així com a la incorporació d'instal·lacions que aprofitin els recursos locals renovables o residuals disponibles.

PROGRAMA D'ACTIVITATS

Energia Solar tèrmica en forma
Visita a les instal·lacions elèctriques i tubs d'aigua i gas sostenibles del Centre Esportiu Horta.

El CEM Horta és un conjunt d'espais i instal·lacions esportives de propietat municipal que gestiona Horta Esportiva A.I.E, pensades per obtenir la màxima qualitat i comoditat esportiva dels seus usuaris. Aquest conjunt d'espais, està format per diferents zones que combinen les instal·lacions actuals amb les que s'estan construint, totalment noves.

L'any 2005 es va posar en funcionament una instal·lació de tubs per a instal·lacions elèctriques al Centre Esportiu Horta. Es van instal·lar 26 col·lectors tipus Thermomax DF100-30 de 30 tubs cada un en 13 grups de 2 col·lectors i 3 subcamps d'1, 5 y 7 grups. Cada grup porta una vàlvula de tall a l'entrada i la sortida i una vàlvula de seguretat. El circuit primari esta equipat amb una bomba doble de la marca WILO tipus TOP SD 50/10 de 400 V trifàsica.

Visita al Centre Esportiu Municipal d'Horta. (Amb la col·laboració del Centre ESportiu Municipal d'Horta)
Dia: 25/06/2014
Lloc: carrer de Feliu i Codina, 27
Per arribar-hi: metro L5 Horta i bus 71 i 185
Horari: de 10 a 12.30 h

La pèrgola fotovoltaica del fòrum
Visita la instal·lació fotovoltaica del Fòrum. Per què es va construir i quin servei fa actualment?

La instal·lació fotovoltaica del Parc del Fòrum es va construir l'any 2004 amb motiu del Fòrum de les cultures. Quan va acabar el fòrum es va procedir a la construcció d'una segona instal·lació, en aquest cas no gestionada directament per a l'Ajuntament de Barcelona però amb una potència total entre les dues instal·lacions de 1.300 KW (1,3 MW) i una superfície de 10.700 m2.

La dimensió de la instal·lació és equivalent a un camp de futbol, amb una altura màxima de 50 metres, que fan d'aquesta instal·lació un para-sol gegant que protegeix del sol als visitats, una autèntica obra d'enginyeria que té la intenció de preservar el medi ambient i potenciar l'ús d'energies netes i renovables pel seu ús quotidià.

Visita a la Placa solar del Fòrum. A càrrec de Llorenç Pérez de Tersa
Dia: 27/06/2014
Lloc: parada del TRAM Besos Fòrum T4
Per arribar-hi: metro L4 Maresme-Fòrum; bus 7, 41, 43 i 99; TRAM Besòs Fòrum T4 i Bicing.
Horari: de 12.30 a 14.30 h

Un habitatge eficient
Visita a un habitatge de nova construcció on descobrirem les accions realitzades per reduir la despesa energètica dels seus habitants.

El juny de 2013 va entrar en vigor el Reial Decret 235/2013, pel qual tots els edificis construïts abans del novembre del 2007 han de sol·licitar un certificat d'eficiència energètica. A través d'aquesta visita observaràs les implicacions econòmiques i de confort que comporta l'eficiència energètica de casa nostra.

Visita a un habitatge eficient energèticament. A càrrec de Jesús González, arquitecte del Patronat Municipal de l'Habitatge.
Dia: 02/07/2014
Lloc: Avinguda de l'Estatut de Catalunya, 5
Per arribar-hi: bus 45, 102 i V21
Horari: de 12 a 13.30

Un edifici autosuficient i connectat a les renovables
Visita demostrativa al nou simulador de microxarxa elèctrica intel·ligent de La Fàbrica del Sol i les energies renovables que l'integren

Saps què és una microxarxa elèctrica intel·ligent? La generació distribuïda d'electricitat permet produir l'energia que consumim a partir d'instal·lacions situades en el nostre barri. Quantes plaques solars fotovoltaiques i quants aerogeneradors necessita l'edifici per generar l'electricitat que està consumint ara mateix?

Segons els usos de l'edifici en podem necessitar més o menys en cada moment. La Fàbrica del Sol presenta una eina que et permetrà prendre decisions per aconseguir cobrir les necessitats energètiques de l'equipament. No et limitis a consumir, produeix la teva pròpia energia i converteix-te en prosumidor!

Visita demostrativa al nou simulador de microxarxa elèctrica intel·ligent de La Fàbrica del Sol. A càrrec de Jaume Serrasolses, de l'associació TRAMA -Tecnoambiental.
Dia: 03/07/2014
Lloc: La Fàbrica del Sol. Passeig Salvat Papasseit, 1
Per arribar-hi: metro L4 Barceloneta; bus 36, 45, 59 i D20; TRAM Besòs Ciutadella|Vila Olímpica T4 i Bicing
Horari: de 12.45 a 13.30 h

L'energia de les Picornell
Visita a les instal·lacions solars tèrmiques de les piscines Picornell. Descobrirem com es van construir, com funcionen i quanta energia permeten estalviar

És una gran instal·lació esportiva que consta de tres piscines, una interior i una exterior, ambdues de 50 m, i una de salts. Són gestionades des de 2002 per l'empresa Aigua, Esports i Salut. El nom és un homenatge a Bernat Picornell i Richier, gran nedador català i fundador de la Real Federació Espanyola de Natació. Actualment, són piscines d'ús públic i estan en funcionament tot l'any, oferint cursos de natació, natació sincronitzada, waterpolo i diversos programes aquàtics de salut.

El juny de l'any 2003 es va posar en funcionament una instal·lació solar tèrmica per escalfar l'aigua calenta sanitària destinada al consum de les dutxes de les Piscines Bernat Picornell. La instal·lació solar tèrmica té una superfície de captació de 334m2 amb una inclinació de 15o amb orientació sud. L'aportació energètica de la instal·lació és de 369.444 KWh/any, el 41% respecte el consum anual d'energia per a escalfament d'aigua calenta sanitària (ACS) del centre. Tenint en compte que la producció energètica del sistema va destinada a l'escalfament d'aigua principalment per a les dutxes, el càlcul de "dutxes solars" contempla un consum total de 37.000 litres d'aigua al dia, cosa que representa unes 1.200 dutxes diàries.

Visita a les piscines Picornell. Amb la col·laboració de Piscines Picornell.
Dia: 26/06/2014
Lloc: Avinguda de l'Estadi, 40
Per arribar-hi: Bus 125 i 150
Horari: de 10 a 12 h

Construïm l'aràcnitus
Taller per a famílies on construirem objectes mòbils, dispositius sonors i escultures cinètiques amb materials bàsics com: motors, piles, fils, espumes boles, cadenes... Un taller transversal que explora les fronteres entre l'art i la tècnica.

Una escultura cinètica és un tipus d'art en 3D on alguna part de l'escultura es mou. Aquest moviment pot ser impulsat per un motor incorporat, els espectadors, la força de gravetat o altres forces ambientals. Les parts d'una escultura cinètica que es pot moure són anomenades "elements mòbils". Aquests poden estar dissenyats per variar la forma en què la llum interactua amb l'escultura, alterar la seva forma global o, simplement, moure d'una forma estèticament agradable.

Taller de construcció d'escultures cinètiques per a famílies. A càrrec de l'associació Pèndulum per a la Difusió del Coneixement Científic.
Dia: 28/06/2014
Lloc: La Fàbrica del Sol. Passeig Salvat Papasseit, 1
Per arribar-hi: metro L4 Barceloneta; bus 36, 45, 59 i D20; TRAM Besòs Ciutadella|Vila Olímpica T4 i Bicing
Horari: d'11 a 12.30 h

Aprenem a mantenir els nostres electrodomèstics
Taller per aprendre a fer un bon manteniment dels grans electrodomèstics per millorar- ne el funcionament, reduir-ne el consum energètic i allargar la seva vida útil.

Els electrodomèstics són dels aparells d'ús més intensiu en el nostre dia a dia. Són gairebé imprescindibles perquè ens fan la vida més fàcil i còmoda, però quan deixen de funcionar i es converteixen en residus esdevenen també un problema pel seu impacte ambiental.

No és fàcil ni barat reparar els electrodomèstics però si es fa un manteniment preventiu, qualsevol aparell funcionarà millor, durarà més temps, consumirà menys energia i, en definitiva, ens suposarà menys diners.

Taller per aprendre a fer un bon manteniment dels grans electrodomèstics. A càrrec de Reparat, Millor que nou. Àrea Metropolitana de Barcelona.
Dia: 02/07/2014
Lloc: La Fàbrica del Sol. Passeig Salvat Papasseit, 1
Per arribar-hi: metro L4 Barceloneta; bus 36, 45, 59 i D20; TRAM Besòs Ciutadella|Vila Olímpica T4 i Bicing
Horari: de 18 a 20.30 h

Mostra de projectes per combatre la pobresa energètica

L'accés a l'energia està lligat al benestar de les persones. El creixement de la pobresa, l'endeutament de la població per fer front als elevats preus de l'habitatge, l'augment de preu de la llum, el gas i l'aigua i la precarietat de les prestacions energètiques han provocat que moltes persones es trobin amb dificultats o amb incapacitat de mantenir el seu habitatge en unes condicions adequades de temperatura a un preu just. Fins ara la problemàtica s'ha abordat de manera correctiva, és a dir, les famílies que no podien fer front a les factures anaven a serveis o entitats socials sol·licitant ajudes econòmiques. Tot i que això ha servit per pagar moltes factures, aquestes actuacions no han resolt el problema. El nombre creixent de casos ha posat la pobresa energètica en una situació d'urgència. Des de La Fàbrica del Sol volem informar- vos, aclarir els vostres dubtes i conèixer algunes iniciatives que treballen per pal·liar-la.

L'activitat inclourà un petit refrigeri. Conduïda i dinamitzada per Cuncurulla - Circ de Taula. Amb la participació de Fuel Poverty Group, Ecoserveis-ABD, Pásame otro ladrillo, Aliança contra la pobresa energètica, Ajuntament de Terrassa i Ajuntament de Barcelona.
Dia: 03/07/2014
Lloc: Centre Cultural Casa Orlandai. Carrer de Jaume Piquet, 23, 08017 Barcelona
Per arribar-hi: FGC Sarrià (sortida carrer de la Mare de Déu de Núria); bus 22, 30, 64, 66, 75
Horari: de 18.30 a 21 h

Què fas tu per reduir el teu consum elèctric?
Des de La Fàbrica del Sol se cedeix material i eines didàctiques entorn a l'estalvi d'energia per contribuir a fer de Barcelona una ciutat més autosuficient. Destaquen les activitats:
- La motxilla L'Electricitat a règim! ofereix materials per descobrir en què es gasta l'electricitat a casa, conèixer la factura elèctrica i reduir el consum energètic d'una forma útil i divertida.
- Una dieta d'idees per estalviar energia a casa! Clica sobre el codi QR i participa a la gimcana interactiva "Emporta't a casa l'Electricitat a Règim!".

Més informació i inscripcions al web de la Fàbrica del Sol. Podeu seguir la Setmana de l'Energia a les xarxes socials amb els hashtags #SetmanaEnergia i #eusew14

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari