MediAmbient
Barcelona canvia el sistema de recollida d'oli de cuina usat

Publicat el 15/09/2014

A partir de l'1 d'octubre els ciutadans podran disposar d'un envàs retornable per a reciclar l'oli usat als Punts Verds i sortir amb un nou pot, net i preparat per ser usat de nou.

L'Ajuntament de Barcelona canvia el sistema de recollida de l'oli de cuinat usat posant a disposició dels ciutadans, a través dels Punts Verds (de zona, de barri, mòbils i col·laboradors), un envàs específic retornable i articulant una nova logística de recollida, neteja i retorn.

L'objectiu d'aquest nou sistema és facilitar als ciutadans i dotar de contingut social una acció de reciclatge amb valor mediambiental.

Amb el projecte es pretén aconseguir l'increment de les recollides d'oli vegetal, que s'estima que podrien créixer un 20% en el primer any de servei respecte dels litres recollits al 2013. L'objectiu és passar de 279.855 litres recollits al 2013 a prop de 335.000 litres en el primer any de vigència del conveni gràcies al nou sistema i la col·laboració ciutadana.

El nou sistema comportarà la creació de llocs de treball que es cobriran amb la contractació de persones amb discapacitat intel·lectual, física o sensorial. Amb aquesta actuació es generarà un mínim de 14 nous llocs de treball, dels quals 13 els ocuparan persones amb discapacitat de la Fundació Asproseat.

A més, l'oli de cuina usat que es reculli es destinarà en un 88% a la fabricació de biodièsel, i en un 12% (impureses) a la valorització energètica d'aquest recurs.

L'acció s'ha impulsat amb la signatura, aquest mes de setembre, d'un conveni entre Hàbitat Urbà - Medi Ambient i Serveis Urbans i la Fundació Asproseat, i amb la col·laboració de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). Asproseat és una entitat, sense ànim de lucre, que té per objectiu la integració laboral i social de persones amb discapacitat intel·lectual, física o sensorial, i altres col·lectius amb risc d'exclusió social, mitjançant la creació i gestió de centres especials de treball.

A partir de l'1 d'octubre a tots els Punts Verds de la ciutat

Amb el nou sistema, a partir de l'1 d'octubre, els ciutadans trobaran un nou envàs, retornable, als Punts Verds, per fer el bescanvi. En total, es fabricaran 250.000 envasos, que es distribuiran progressivament per tal d'abastir tots els punts verds de la ciutat.

Els treballadors dels Punts Verds informaran els ciutadans de les novetats del sistema i proporcionaran els nous envasos gratuïtament. Per la seva banda, la Fundació Asproseat donarà suport, durant les primeres dues setmanes, al repartiment als ciutadans, especialment en aquells punts verds on s'esperi una major demanda d'envasos. En total es formarà un equip de 55 persones de suport, que es composaran de 20 persones amb discapacitat, 20 docents de la Fundació Asproseat i 15 pares o tutors de les persones amb discapacitat.

Amb aquest nou sistema es vol donar un nou impuls al reciclatge de l'oli de cuina usat a Barcelona i incrementar en un 20% les recollides d'aquest residu.

Aquesta acció s'emmarca dins del Pla de Prevenció de Residus Municipals 2012-2015, que apunta estratègies concretes que potenciïn un ús més eficient i racional dels recursos i un impuls a la prevenció de generació de residus, la reutilització i el reciclatge.

Per a més informació Obrir document PDF podeu consultar el dossier de premsa.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari