MediAmbient
Una paret mitgera es converteix en un jardí autosuficient

Publicat el 06/10/2014

El nou jardí té un dipòsit que recull l'aigua de la pluja per al reg que s'activa amb l'energia produïda per les plaques solars instal·lades a la façana que subministren llum a l'edifici de l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona.

Fa poc més d'un any era una paret mitgera sense més, ara s'ha convertit en un jardí vertical autosuficient. Ha estat batejat amb el nom de Jardí del Sol i és una de les parets de l'edifici de l'ArxiuMunicipal Contemporani, situada al carrer de la Ciutat de Granada, 106, que ha rehabilitat l'Insitut Municipal de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida. La reforma s'emmarca en el Pla de remodelació de parets mitgeres de Barcelona que s'està executant des de 2011.

El nou jardí té 12 espècies de plantes diferents que acabaran formant una gran cobertura vegetal per tot el mur amb una doble funció, estètica i aïllant. Canviarà l'aparença de l'edifici atorgant-li molt de protagonisme al verd, i servirà d'aïllament tèrmic de l'edifici. "Hem optat i estem optant en aquests casos per plantes que no colonitzen. Aquestes enfiladisses pugen per aquests cables però quan no hi ha cables no es poden agafar enlloc. Si aquí poséssim una heura aniria per la paret i colonitzaria tot l'edifici", explica Manel Clavillé, director tècnic de l'Institut Municipal del Paisatge Urbà. Aquesta vegetació es regarà amb aigua que es recollirà de la pluja en un dipòsit que pot emmagatzemar fins a 8.000 litres.

L'objectiu del projecte és ser autosuficient, per això les bombes del sistema de reg es mouran gràcies a l'energia que generaran les plaques solars que s'han instal·lat. En total són 150 metres quadrats, que també abastiran d'electricitat l'arxiu municipal. "Quan a aquest edifici li estigui tocant el sol, per la banda de migdia ponent, pràcticament s'acostarà al consum zero", afegeix Clavillé.

La rehabilitació també ha permès instal·lar una nova escala d'evacuació de l'edifici, incorporar un plafó divulgatiu i posar nius per a espècies d'ocells protegides. El projecte ha costat 440.000 euros, que provenen dels ingressos per publicitat a les lones que Paisatge Urbà autoritza a instal·lar en bastides d'obra, i s'emmarca en el Pla de remodelació de mitgeres de la ciutat.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Una paret mitgera es converteix en un jardí autosuficient'

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari