MediAmbient
Programa de Tardor de la Fàbrica del Sol

Publicat el 24/10/2012

Aquest trimestre la Fàbrica del Sol dedica les seves activitats a la prevenció de residus i al consum responsable, per aprofitar al màxim els recursos i materials de què disposem i consumir productes el més sostenibles i igualitaris possible.

Compra bé per menjar millor

Dijous 18 d'octubre, de 17 a 19.30 h
Tens en compte els aspectes ecològics i socials a l'hora d'anar a comprar? Què cal saber per fer un consum conscient i responsable? Taller sobre consum responsable i alimentació saludable. A càrrec d'Ivanna Gómez, dietista.

Els secrets de les etiquetes dels productes de consum

Divendres 19 d'octubre, de 18 a 19.30 h
Què s'amaga darrere les E de colorants i conservants? Què són els aliments funcionals? Què signifiquen les sigles UHT en una ampolla de llet? Xerrada sobre la informació continguda en les etiquetes dels productes envasats. A càrrec de Claudi Mans, catedràtic del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i autor del llibre Els secrets de les etiquetes. La química dels productes de casa.

L'art de visitar un jardí: el turó de la Peira

Dimecres 24 d'octubre, de 10 a 12 h
Una vista panoràmica de la ciutat i una pineda de pi blanc i pi pinyer són dos dels grans tresors amagats d'aquest pulmó verd. Endinseu-vos-hi i descobriu-ne la història. Ruta pel Parc del Turó de la Peira. Amb la col·laboració de Teresa Garcerán. Coorganitzat amb el Centre de Formació del Laberint.

Pesca què menges!

Dijous 25 d'octubre, de 10 a 14 h
Cada vegada disposem de més informació sobre els productes de l'horta: la seva procedència, el cultiu que s'ha utilitzat, etc. Però, i els que ens arriben del mar? Taller sobre consum responsable de peix i marisc i visita al mercat de la Barceloneta. A càrrec de Virot Natura.

Les clavegueres de Barcelona

Dissabte 3 de novembre, de 9 a 10 h o de 10.15 a 11.15 h
Dissabte 1 de desembre, de 9 a 10 h o de 10.15 a 11.15 h
Sota la ciutat hi ha tot un món per descobrir! Visita a un tram del clavegueram de Barcelona per conèixer l'estructura de la xarxa i el seu funcionament. Amb el suport del Departament de Sanejament, Direcció de Serveis del Cicle de l'Aigua.

FICMa: energia i sobirania en curt

Dimarts, 6 de novembre, de 18.30 a 20.30 h
Una tarda de curtmetratges en el marc del 19è Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient. Cinefòrum sobre energies renovables i sobirania alimentària. Amb la col·laboració d'Accions 3E, Veterinaris Sense Fronteres i Espai Jove La Fontana.

Smart Grid: xarxa urbana de distribució energètica

Dijous 15 de novembre, de 18.30 a 20 h
Saps com podem utilitzar les noves tecnologies per millorar la producció i distribució elèctrica? Una xarxa que implica el consumidor per estalviar i reduir el cost energètic. Xerrada sobre les Smart Grids. A càrrec de SEBA (Serveis Energètics Bàsics Autònoms).

Puntades a mà

Dissabte 17 de novembre, d'11 a 13.30 h
Repunts, bastes, vores, sobrefils, punts de trau... coneixes els rudiments per cosir a mà i per poder solucionar els arranjaments més habituals? Taller de costura manual. Amb la col·laboració del programa Reparat, millor que nou, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Compostatge comunitari

Dimecres 21 de novembre, d'11.30 a 13 h
Vols aprendre a reciclar residus orgànics? Sigui en l'àmbit domèstic o de manera col·lectiva en espais lliures o enjardinats, l'autocompostatge permet respectar i garantir activitats tradicionals del territori. Taller de compostatge comunitari a l'Hortet del Forat. A càrrec d'Ecohortus i Educahorts. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Mobilitza't per la selva

Dijous 22 de novembre, de 18 a 19.30 h
Saps que menys d'un 5% dels telèfons mòbils són reciclats i que per produir-los es fa servir mà d'obra quasi esclavitzada i es destrueix l'hàbitat de ximpanzés i goril·les? Xerrada sobre l'explotació de coltan i cassiterita a la República Democràtica del Congo. A càrrec de l'Institut Jane Goodall. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

El consum conscient de roba: la campanya Roba neta


Divendres 23 de novembre, de 17 a 18.30 h
Saps què és una maquila? Coneixes les condicions laborals que pateixen les persones que es dediquen a la confecció de roba?Xerrada sobre els drets laborals de la indústria de la moda. A càrrec de SETEM. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Ecodisseny de complements

Dissabte 24 de novembre, de 10 a 11.30 h
Vols aprendre a convertir un retall en un complement d'última tendència? Tens ganes de crear i dissenyar la teva pròpia roba? Taller de creació de complements tèxtils a partir de roba reciclada. A càrrec de _TIVA, directora d'art i creativa. En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

L'art de visitar un jardí: el Parc de la Pegaso

Divendes 28 de novembre, de 10 a 12 h
Els vestigis de l'antiga factoria de camions Pegaso ens permetran viatjar a través del temps fins al Sant Andreu dels anys seixanta del segle XX, alhora que ens passegem per un espai exuberant de vegetació on l'aigua és protagonista. Ruta pel Parc de la Pegaso. Amb la col·laboració de Teresa Garcerán. Coorganitzat amb el Centre de Formació del Laberint.

Risidus: el riure com a estratègia de prevenció

Divendres 30 de novembre, de 17 a 20 h
Saps que el riure, les emocions i el pensament positiu fan promoure el canvi individual i col·lectiu? Taller creatiu per a l'educació i l'acció ambiental. A càrrec de Nutcreatives, amb la col·laboració de l'Escola Superior de Disseny ESDi.

Planta integral de valorització de residus

Dijous 13 de desembre, de 10 a 12.30 h
Saps on van a parar els teus residus? Vols aprendre com generar energia elèctrica a partir del rebuig? Visita a l'Ecoparc i a la planta de valorització energètica de Sant Adrià de Besòs. Amb la col·laboració de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Agricultura urbana: pagesos de muntanya

Divendres 14 de desembre, d'11 a 13.30 h
Es pot fer agricultura ecològica a Barcelona? Com funciona la xarxa d'horts urbans? Ruta a peu per la falda de Collserola i visita als horts de Can Soler i Can Carlets.

La Barceloneta cooperativa

Dissabte 15 de desembre, d'11 a 13.30 h
Coincidint amb l'Any Internacional de les Cooperatives, volem destacar el paper de solidaritat i cohesió social que va tenir el moviment cooperatiu al barri de la Barceloneta. Itinerari per la memòria cooperativa del barri de la Barceloneta i refrigeri de germanor cooperativista. A càrrec del Grup de Recerca de la Memòria Cooperativa de la Barceloneta (GRMCB) i AVV l'Òstia.

ACTIVITATS PER A FAMILIES

Fem dissabte!

Dissabte 20 d'octubre, de 10 a 13 h.
A partir de 8 anys. Saps que les lleres i riberes dels rius contenen brossa i deixalles? Vine a conèixer petits gestos que podem fer a casa mentre contribuïm a la millora de la qualitat del riu Llobregat. Taller per l'espai fluvial de la conca del Llobregat i joc sobre el consum quotidià d'aigua. A càrrec de l'Associació Hàbitat – Projecte Rius.

Creem les nostres joguines

Dissabte 10 de novembre, de 10.30 a 13.30 h.
A partir de 4 anys. A partir d'una caixa de cartró es poden fer tantes coses... trenca amb la inèrcia consumista i retroba el plaer de crear amb les mans! Amb les joguines que construïu en farem una exposició a La Fàbrica del Sol. Taller de construcció de joguines reciclades a partir de material de rebuig i presentació del joc "La Cuina de l'Ona". A càrrec de Metromàtic teatre.

EXPOSICIONS TEMPORALS

Barceloneta town

Del 28 de setembre al 27 d'octubre
Un diari visual del folklore del barri de la Barceloneta estructurat en dues parts: la primera il·lustra la veu del veïnat a través de cent retrats pintats a l'oli sobre paper; la segona projecta el fenomen social de la Barceloneta a partir de petits audiovisuals que mostren la sardinada popular, el correfoc i el Bernardo. Acte d'inauguració divendres 28 de setembre a les 18.30 h per part de l'autora. A càrrec de Carolina Antón, artista plàstica.

Rizoma, teixidors urbans

Del 10 d'octubre al 24 de novembre
Un projecte en què l'art i el disseny més sostenibles s'uneixen per elaborar una xarxa experimental creada amb matèries biodegradables, compostables i reciclades tot recuperant les tècniques artesanes més tradicionals i teixint relacions entre generacions i cultures diverses. Amb la col·laboració d'Alehop! En el marc d'Oh! Bcn 2012.

Creem les nostres joguines

Del 10 novembre a l'1 de desembre
Una mostra de joguines creades amb material de rebuig pels participants de l'activitat de La Fàbrica del Sol.

Arranjaments florals

De l'11 de desembre al 5 de gener
Un tast dels arranjaments florals creats pels participants del taller del programa Fes de Casa Teva Un Jardí.

La Fàbrica del Sol

On som?

Pg. Salvat Papasseit, 1, 08003 Barcelona
Tel. 932 564 430
lafabricadelsol@bcn.cat
http://bcn.cat/habitaturba

Com hi podeu arribar?

Metro: L4, Barceloneta
Bus: 36, 45, 57, 59 i 157
Pàrquing de bicicletes i Bicing
TRAM Besòs, T4, Ciutadella | Vila Olímpica

Quan hi som?

De dimarts a divendres de 10 a 14 i de 16 a 20 h
Dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19 h

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari