MediAmbient
La UB Divulga organitza una visita al dipòsit de retenció d'aigües pluvials de la Zona Universitària

Publicat el 16/05/2014

L'activitat es realitza en el marc del projecte 'La ciència de l'aigua' de La UB Divulga, organitzat conjuntament per la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I) de la UB i Roca.

El passat dimarts, 13 de maig, i en el marc del projecte La ciència de l'aigua de La UB Divulga, va tenir lloc una visita guiada al dipòsit de retenció d'aigües pluvials de la Zona Universitària amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona. Posteriorment, a les 18 h, a l'espai Roca Barcelona Gallery, Jaume Font i Garolera, professor del Departament de Geografia Física i Anàlisi Geogràfica Regional de la UB, va impartir una conferència sobre les relacions que estableix l'ésser humà amb l'aigua: quin ús fem de l'aigua i si és un ús responsable, quines infraestructures de proveïment d'aigua hem construït i com abastim les ciutats i les grans extensions de regadiu són algunes de les qüestions que es van analitzar en aquesta xerrada, titulada "Aigua i territori".

El dipòsit de retenció d'aigües pluvials de la Zona Universitària

El dipòsit de retenció d'aigües pluvials de la Zona Universitària està situat a sota dels carrers de Pascual i Vila i de Baldiri Reixac. El seu objectiu més específic és reduir les inundacions, especialment a l'àrea de la Riera Blanca, l'avinguda de Joan XXIII i la Ronda del Mig. Disposa de tres cossos per regular 106.000 metres cúbics d'aigua, equivalent a 42 piscines olímpiques aproximadament. És el dipòsit amb més capacitat de Barcelona. La visita la va fer un tècnic d'operacions de Barcelona Cicle de l'Aigua.

Conferència "Aigua i territori"

En la seva conferència, el professor Font i Garolera va analitzar el règim de precipitacions de Barcelona, on són freqüents les pluges torrencials de primavera i tardor, i va explicar com, de vegades, les pluges són tan intenses que la xarxa de drenatge no té prou capacitat per engolir les aigües pluvials, fet que provoca la inundació d'alguns barris i la contaminació del litoral. Per evitar-ho, s'han construït a la part alta de Barcelona grans dipòsits que retenen les aigües pluvials. Després, l'aigua es deixa anar lentament i pot ser tractada a les depuradores. Aquests dipòsits són, probablement, les infraestructures més amagades de la ciutat.

L'activitat es realitza en el marc del projecte La ciència de l'aigua de La UB Divulga, organitzat conjuntament per la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+I) de la UB i Roca. L'objectiu d'aquest projecte és analitzar l'aigua d'una manera transversal i multidisciplinària. Per això, s'ha organitzat un cicle de ponències impartides per experts de la Universitat sobre àmbits de coneixement tan diversos com ara la geografia física, l'ecologia, la microbiologia, la història, l'economia, el dret, l'enginyeria química o la geoquímica.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Més informació

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari