MediAmbient
Dins el mar, cap risc!

Publicat el 04/08/2014 - Susagna Alcón -

La Unitat de Platges de la Guàrdia Urbana es prepara de manera continuada per a dur a terme rescats marítims i remolcs en alta mar. Només l'estiu passat van rescatar una dotzena de persones que es trobaven en una situació molt crítica.

Ja fa tres estius que una llanxa anomenada Guaita patrulla per la costa barcelonina. Forma part de la Unitat de Platges de la Guàrdia Urbana i recorre entre les 10 del matí i les 8 del vespre tot el litoral per donar suport a les funcions que els agents duen a terme a la sorra. Però tot i que va néixer amb aquest objectiu, el dia a dia ha fet que alhora hagi de fer front a moltes d'altres situacions.

"L'embarcació, al fer el patrullatge normal de cada dia, es pot trobar que hi hagi algun banyista que es trobi en una situació de perill i per això estan ells també, per ajudar a aquesta persona a treure-la de l'aigua", explica el caporal Sergi Amargós. És per aquest motiu que els agents reben una formació continuada que els ha portat a aprendre tècniques de salvament marítim, entre elles l'exercici de l'home a l'aigua i els remolcs en alta mar.

La majoria de les emergències són al litoral

Practiquen amb diverses embarcacions, com motos d'aigua i un veler, per així estar preparats per a qualsevol situació. Només l'any passat van rescatar una dotzena de persones, que es trobaven en una condició molt crítica. "Els incidents que principalment ens trobem són, sobretot, en dies de mala mar, que la gent, dins la zona de banys, surt a banyar-se i es fatiga tant que no pot seguir", relata Samuel Montserrat, agent de la Unitat de Platges.

En el curs, els instrueixen per ser els més efectius possibles perquè, tal i com explica Raúl Serrano, coordinador de seguretat i professor de l 'Escola Port de Barcelona, "indubtablement la franja del litoral, de 200 metres respecte a la costa, és on estadísticament es produeix una quantitat més gran d'accidents". Per tal d'evitar les emergències, a l' hora d'endinsar-se al mar, es recomana comptar amb els coneixements adequats i prendre totes les precaucions possibles.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Curs de salvament marítim'

Més informació

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari