MediAmbient
S'incrementa la presència de flors a la ciutat amb criteris de sostenibilitat

Publicat el 24/02/2011

L'objectiu és potenciar el color i embellir la ciutat tot acostant els beneficis de la natura i augmentant el reconfort i gaudi dels ciutadans

L'Ajuntament de Barcelona té en marxa un projecte per augmentar les floracions a la ciutat amb la plantació de rosers, planta vivaç, així com arbust i arbrat amb flor, que se sumaran als espais amb flors que actualment embelleixen la ciutat. Es tracta d'una de les línies incloses en el projecte municipal per incrementar la presència de flor per a la millora estètica i gaudi del patrimoni verd a la ciutat, dotant-la de més color i diversitat botànica. Actualment la superfície amb flor a la ciutat de Barcelona és de 62.249 m2, 54.314 m2 corresponents a rosers i planta vivaç i 7.935m2 corresponents a flor de temporada.

Mapa cromàtic de flor

Amb aquestes noves plantacions es configura el nou mapa cromàtic de flor, que recull les floracions predominants als 73 barris de Barcelona i a la muntanya de Montjuïc, determinant les zones a plantar i les espècies. Les noves plantacions segueixen els criteris de sostenibilitat ambiental que regeix avui la jardineria urbana de Barcelona, a fi d'adaptant-se a la climatologia i característiques de la ciutat i potenciar la biodiversitat a partir de 175 noves espècies introduïdes. Es tracta d'espècies de clima mediterrani a potenciar o reintroduir amb amplia capacitat d'adaptació a la ciutat.

D'entre les espècies de planta vivaç reintroduïdes recentment hi ha el camedris (Teucrium chamaedrys), el bec de colom (lotus berthelotii) i la milenrama groga (Achillea tomentosa). Com a exemple de noves espècies d'arbustos destaquen la bursaria (Bursaria spinosa) o la duranta (Duranta repens). Pel que fa a les noves espècies de rosers que s'estan plantant a la ciutat destaquen les varietats La Sevillana, Pink Knork, White Meidiland, Tequila, Bonica o Cumbaya.

Plantacions de rosers, arbusts de flor i planta vivaç

Els grups de flor de planta de temporada requereixen un manteniment intensiu i elevats recursos hídrics sobretot durant la seva implantació, a més del constant esforç de plantació i retirada de planta. En canvi, les plantacions de rosers, arbusts de flor i planta vivaç ofereixen major resistència als períodes de sequera, a la salinitat i a les altes temperatures, presenten una floració intensa i llarga tenint en compte els colors i l'aroma, i requereixen un nivell més baix de manteniment (per les poques necessitats de poda, el seu caràcter permanent i no de temporada, menys necessitats de nutrients - adobs, etc.).

Barcelona disposa històricament d'espais verds on al llarg de l'any llueixen espècies de floració que aporten cromatisme, embelleixen la ciutat i acosten els beneficis de la natura amb el consegüent reconfort als ciutadans. Aquest és el cas dels parcs temàtics (com el Roserar del Parc de Cervantes, on hi ha més de 2.000 varietats de roses o els Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer on llueixen les col·leccions de bulboses). Un altre exemple són els jardins amb floracions destacades (com el Parc de Diagonal Mar, amb una disposició colorista d'espècies de clima mediterrani, com ara les plantes vivaces Gazania hybrida, Hemerocallis fulva, o Cistus salvifolius, o els Jardins del Teatre Grec, amb diferents varietats de rosers). També s'ha potenciat la superfície de flor a partir de l'extensió de 282 grups de flor als 73 barris de la ciutat, que es renoven tres cops l'any (maig, setembre i novembre).

Arbrat viari amb floració destacada

En aquest context, l'Ajuntament també potencia les espècies d'arbrat viari que floreixen als carrers i places de la ciutat, incrementant així el cromatisme a l'espai públic. D'entre les espècies d'arbrat viari destaca la tabebuia (Tabebuia heptaphylla), el perer de flor (Pyrus calleryana "Chanticleer"), un cultivar amb floració en vermell de l'arç blanc (Crataegus laevigata "Paul'sScarlet"), un cultivar de fotinia (Photiniax fraseri "Red Robin") amb una vistosa floració blanca i les seves fulles vermelles en el moment de la brotació, o la eritrina (Erythrina corallodendron) entre d'altres. L'objectiu és diversificar les espècies d'arbrat viari en la ciutat de Barcelona, potenciant espècies poc usades i algunes de noves. El criteris de selecció tenen en compte aspectes com la resistència al medi urbà i a la sequera, el creixement lent, i els criteris paisatgístics (com ara la floració vistosa i duradera).

Una primera experiència reeixida d' introducció d'arbrat de flor als barris de Barcelona va ser el projecte de plantació d'arbrat als xamfrans de l'Eixample en substitució del plàtan, pel qual els diferents barris tenen una espècie diferent que li aporta color i identitat, com ara la xicranda ( Jacaranda mimosifolia) al barri de Fort Pienc, el til:ler (Tilia sp.) al barri de la Dreta de l'Eixample o l'arbre de l'amor (Cercis siliquatrum) al barri de l'Esquerre de l'Eixample.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari