MediAmbient
'Reptes energètics: present i futur', als Debats ICREA-CCCB

Publicat el 09/12/2013

El programa de debats és fruit d'una col·laboració estable per donar a conèixer al gran públic els avenços i els reptes de la recerca d'alt nivell que es fa avui a Catalunya.

"Reptes energètics: present i futur" és el segon dels Debats ICREA-CCCB, una col·laboració estable per donar a conèixer al gran públic els avenços i els reptes de la recerca d'alt nivell que es fa avui a Catalunya.

Amb cada debat es presentarà la recerca que estan desenvolupant els investigadors dela Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) en diferents àmbits del coneixement, en aquest cas els reptes que suposa la producció, la gestió i l'ús de l'energia.

Programa de sessions

Dimarts 26 de novembre, a les 19.30 h
LES ENERGIES FÒSSILS: EL PETROLI TÉ FUTUR COM A FONT D'ENERGIA?
Les reserves d'energies fòssils han anat canviant: ara la tecnologia permet extreure petroli de llocs que crèiem inaccessibles i potser aquest recurs serà més durador del que havíem pensat. Quines reserves de petroli hi ha i quin cost econòmic i social tindrà poder utilitzar-les? I quan s'esgotin, estarem preparats per al que vindrà?
César R. Ranero, professor de recerca ICREA a l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)
Presentador: Xavier Duran, director del programa "El Medi Ambient" de TV3

Dimarts 3 de desembre, a les 19.30 h
EL REPTE ENERGÈTIC, UN REPTE SOCIAL I ECONÒMIC
Els comportaments socials i econòmics tenen implicacions directes en el consum energètic. Podem continuar consumint sense límits? Sostenibilitat i creixement econòmic són conceptes compatibles? Serà viable l'accés a l'energia de les grans masses de població que ara no en tenen, o hem de començar a parlar de decreixement?
Jeroen van den Bergh, professor de recerca ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) dela Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Presentadora: Mònica López Ferrado, periodista científica del diari Ara

Dimarts 10 de desembre, a les 19.30 h
LA TÈCNICA PODRÀ TROBAR SOLUCIONS ALS REPTES ENERGÈTICS?
Els nostres científics han fet grans innovacions en els darrers temps per augmentar l'eficiència i reduir els costos dels sistemes energètics, però els reptes tecnològics actuals són molt complexos, i en l'àmbit de l'aprofitament i l'emmagatzematge d'energia, encara som lluny de trobar una solució satisfactòria.
Andreu Cabot, professor de recerca ICREA a l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC)
Presentador: Joan Vila i Simon, professor de Tecnologia energètica a la Universitat de Girona (UdG)

Dijous 19 de desembre, a les 19.30 h
ENERGIES ALTERNATIVES I REGULACIONS INTERNACIONALS: APOSTES DE FUTUR?
Les energies alternatives són realment alternatives al petroli o l'energia nuclear? Què caldria perquè ho fossin realment? Què ha fallat en la seva implantació? L'energia verda deixarà mai de ser una utopia?
Luisa F. Cabeza, catedràtica a la Universitat de Lleida (UdL) i Premi ICREA Acadèmia 2012
Presentador: Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS)

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari