MediAmbient
La Fàbrica del Sol dedica el seu programa d'Hivern a l'energia i la qualitat ambiental

Publicat el 09/01/2013

L'objectiu és oferir activitats que contribueixin al desenvolupament d'un entorn més saludable per a les persones, a la lluita contra el canvi climàtic i a la reducció de la dependència dels combustibles fòssils.

PROGRAMA D'ACTIVITATS


Les clavegueres de Barcelona

Dissabte 19 de gener, de 9 a 10 h o de 10.15 a 11.15 h
Dissabte 16 de febrer, de 9 a 10 h o de 10.15 a 11.15 h
Sota la ciutat hi ha tot un món per descobrir! Visita a un tram del clavegueram de Barcelona per conèixer l'estructura de la xarxa i el seu funcionament. Amb el suport del Departament de Sanejament, Direcció de Serveis del Cicle de l'Aigua.


Ones electromagnètiques: efectes sobre la salut

Dimecres 23 de gener, de 18 a 20 h
Vivim envoltats d'ones electromagnètiques. Vols conèixer quins efectes tenen sobre la nostra salut i com ens podem protegir? Xerrada sobre els efectes de les ones electromagnètiques sobre la salut. Amb la col·laboració d'Enric Aulí, director de serveis d'intervenció i innovació ambiental de l'Ajuntament de Barcelona.


Els secrets de les etiquetes dels productes de la llar

Dijous 24 de gener, de 18.30 a 20 h
Per què els envasos de detergents no indiquen tots els ingredients? Quins són els símbols de perill dels productes de la llar? Són eficaces les ecoboles? I les gerres de purificació d'aigua? Xerrada sobre la informació continguda en les etiquetes dels productes de la llar. Coorganitzat amb l'Aula Ambiental de la Sagrada Família. A càrrec de Claudi Mans, catedràtic del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i autor del llibre Els secrets de les etiquetes. La química dels productes de casa.


Els secrets de les etiquetes dels aliments envasats

Dijous 31 de gener, de 18.30 a 20 h
Què s'amaga darrere les E de colorants i conservants? Què són els aliments funcionals? Què signifiquen les sigles UHT en una ampolla de llet? Xerrada sobre la informació continguda en les etiquetes dels productes envasats. Coorganitzat amb l'Aula Ambiental de la Sagrada Família. A càrrec de Claudi Mans, catedràtic del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i autor del llibre Els secrets de les etiquetes. La química dels productes de casa.


Il·luminació eficient, estalvi energètic i salut

Divendres 1 de febrer, de 18 a 20 h
Les bombetes de baix consum o els LEDS estalvien energia. Però duen algun tòxic? Si marxem però tornem de seguida cal que les apaguem? Duren tant com diuen? I sobre la salut, tenen algun impacte? Taller sobre la il·luminació eficient de la llar. A càrrec d'Ecoserveis.


La Central de Biomassa de la Zona Franca

Dimecres 6 de febrer, de 10 a 11.30 h
Calor i electricitat produïda amb les restes de fulles i branquillons dels parcs de la ciutat? Visita a la Central de Biomassa de la Zona Franca. Amb la col·laboració d'Ecoenergies Barcelona.


Viatge al món de l'energia

Dissabte 9 de febrer, de 18 a 19.30 h
Gaudiràs de la ciència més sorprenent i electritzant, recorrent el passat de l'energia i els reptes que es presenten per al futur. Has vibrat mai amb l'energia? Espectacle divulgatiu amb experiments científics. A càrrec de Dani Jiménez, d'Experimentàlia, col·laborador de TV3 i autor del llibre Ciència a un euro.


Camins d'aigua: la conquesta de l'aigua

Dimecres 13 de febrer, d'11 a 12.30 h
Seguirem l'empremta de l'aigua per l'Eixample dret, on descobrirem exemples fascinants de la seva utilització per a usos ornamentals, públics o d'abastament per a les llars. Ruta per fonts i espais d'aigua del districte de l'Eixample.


El consumidor energètic del segle XXI

Divendres 15 de febrer, de 18 a 20 h
T'agradaria entendre les teves factures de gas i electricitat? Saps quines opcions tens a l'hora de triar companyies d'energia? Taller informatiu sobre el consum energètic a la llar. A càrrec d'Ecoserveis.


Infància i medi ambient: creem ambients saludables

Dimecres 20 de febrer, de 18.30 a 20 h
El desenvolupament físic, social i intel·lectual dels infants requereix un ambient protegit i protector de la salut. Com els poden afectar els contaminants existents en l'aire, l'aigua i els aliments? Xerrada sobre salut infantil i medi ambient. A càrrec de Joan Forns, del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL).


El crash oil: per què aquesta crisi no s'acabarà mai?

Divendres 22 de febrer, de 18 a 20 h
Saps quina és l'actual dependència dels combustibles fòssils? Coneixes les limitacions que tenen les energies renovables? Quin paper tenen els mitjans en un canvi de model energètic? Xerrada sobre el Crash Oil, el canvi climàtic i la cobertura que en fan els mitjans de comunicació internacionals. Amb el suport del Casal de Joves Palau Alòs. A càrrec d'Antonio Turiel, del CMIMA-CSIC i autor del blog Crash Oil; Ferran Puig, periodista científic i autor del blog Usted no se lo cree; conduit per Marc Boada, divulgador científic.


Fira d'alternatives per a l'accés a l'habitatge

Divendres 8 de març, de 18 a 20.30 h
Saps el què és una masoveria urbana? I una cooperativa d'habitatges en cessió d'ús? Què en saps de les iniciatives de Co-Housing i Cloudhousing? Fira d'opcions socials i ambientals per a l'accés a l'habitatge. Amb la participació d'Ada Colau, de l'Observatori DESC i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i la presentació dels projectes de Sostre Cívic; Masoveries urbanes; Cloudhousing i Co-housing.


L'art de visitar un jardí: el Laberint d'Horta

Dimecres 13 de març, d'11 a 12.30 h
La flora, el laberint vegetal, l'aigua, la mitologia o els racons que trobaràs recorrent aquest jardí únic a la ciutat faran d'aquesta ruta una experiència inoblidable. Ruta pel Parc del Laberint d'Horta. A càrrec de Mireia Teixidó.


Productes cosmètics sota sospita

Dijous 14 de març, de 18 a 19.30 h
Els productes cosmètics ens prometen bellesa i joventut, però quins productes químics contenen i com ens afecten? Xerrada sobre els efectes nocius d'alguns productes cosmètics. A càrrec de Carme Valls, presidenta del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris i consellera del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya.


Ruta elèctrica pel litoral

Dissabte 16 de març, de 10.30 a 11.30 h o de 12 a 13 h
Barcelona està preparada per acollir als vehicles elèctrics? Podem desplaçar-nos en un vehicle que no emeti emissions de CO2? Ruta per donar a conèixer la mobilitat urbana amb bicicletes i tricicles elèctrics. A càrrec d'ePTV-BikeBoard.


La Fàbrica del Sol: un edifici autosuficient

Dijous 21 de març, de 18 a 19.30 h
Com es poden integrar les energies renovables en un entorn urbà? Com s'ho fa un edifici per aprofitar al màxim l'energia i els recursos de l'entorn? Visita tècnica sobre l'ús de les energies renovables a La Fàbrica del Sol. Amb la col·laboració de Serveis Energètics Bàsics Autònoms (SEBA).

ACTIVITATS PER A FAMÍLIES

Construïm un escalfador solar reciclat
Dissabte 26 de gener, d'11 a 12.30 h. A partir de 8 anys.
Passes fred a l'hivern? T'agradaria aprofitar la radiació del Sol amb els materials que tens a l'abast? Taller de construcció d'un calefactor termosolar a partir de material reciclat. A càrrec de Pèndulum Associació per a la difusió del coneixement científic. Amb la participació de Marc Boada, divulgador científic.

Els sons de la ciutat
Dissabte 13 d'abril, de 17.30 a 19 h. A partir de 6 anys.
La pluja, el vent, els ocells, un botiguer que abaixa la persiana, el repartidor del butà, el clàxon d'un cotxe, ... la ciutat és plena de sons i sorolls ben diferents. Vols recrear petites històries urbanes en format sonor? Taller de creació d'una simfonia a partir dels sons de la ciutat.A càrrec de Xavi Gallego.

EXPOSICIONS TEMPORALS


Canvi climàtic, agroindústria i agrocombustibles. Impactes socials i ambientals al Sud

Del 15 de gener al 16 de febrer
Què són els agrocombustibles? Són realment una resposta a l'escalfament global? D'on ve la matèria primera? Quins són els impactes socials i ambientals al Sud? Quins són els interessos corporatius que hi ha al darrera? Quines perspectives tenim front a la Sobirania Alimentària i la Sobirania Energètica? A càrrec de l'Observatori del Deute en la Globalització.


Enginyeria i disseny per a l'energia minieòlica

Del 5 de març al 13 d'abril
El vent és una font d'energia neta, sostenible, abundant i gratuïta. L'aprofitament del vent amb petits aparells pot estar a l'abast d'un ampli ventall d'empreses, institucions, comunitats de veïns i particulars. La bona enginyeria i el bon disseny d'aquests aparells obre noves possibilitats d'ús i d'implementació a la ciutat. Acte d'inauguració dimarts 5 de març a les 18.30 h, amb un petit refrigeri. A càrrec de l'Escola Superior de Disseny i enginyeria de Barcelona (ELISAVA). Amb la col·laboració de Navitas Paradigma.

ALTRES ESDEVENIMENTS


Animals i persones a l'espai públic

Diumenge 27 de gener, a les 10.30 h www.fdc.cat
Teatre, xerrades, desfilades de mascotes i molt més, en una jornada que busca impulsar accions que fomentin la convivència en l'espai públic de les persones i els animals de companyia.


És possible un futur sense residus?

Dimecres 27 de febrer, a les 18.30 h www.residusiconsum.org
Presentació de l'"Estratègia Catalana Residu Zero": cap a la gestió sostenible dels recursos. Vine a conèixer quin paper hi pot tenir la teva entitat i com hi podeu participar.


Fes de Casa Teva Un Jardí

13 i 20 de gener, 3 i 10 de febrer i 3 i 10 de març
Quarta edició del programa de tallers de jardineria i ornamentació que tenen lloc a diferents parcs i jardins de la ciutat, dos diumenges al mes.


Troc Verd

Diumenge 17 de març, a les 10 h
Trobada d'afeccionats a la jardineria i a l'horticultura per intercanviar llavors, esqueixos, plantes, textos, revistes, petites eines de jardineria i altres elements relacionats amb la jardineria.


Servei d'atenció ciutadana de temàtica ambiental

La Fàbrica del Sol ofereix atenció directa i personalitzada per resoldre els vostres dubtes sobre qüestions ambientals i de sostenibilitat. Aquest equipament posa a disposició dels visitants els materials i eines per a la sensibilització ambiental: L'electricitat a règim! per auditar el consum a la llar; Uns veïns ben vius! per descobrir la biodiversitat urbana; Cuina i forn solar; Placa solar demostrativa; Gots reutilitzables i rentagots; Pufs reciclats; Joc "La Cuina de l'Ona"; així com l'exposició itinerant:"Encara no sóc un residu!". D'altre banda, la Fàbrica del Sol ofereix el servei de Bookcrossing: Dóna vida als llibres que tens oblidats a la prestatgeria mentre t'emportes cap a casa totes aquelles històries que encara volen ser llegides.

El centre disposa d'una oferta d'activitats adreçada a grups organitzats:

La Fàbrica del Sol: Visita guiada a l'exposició permanent. Un recorregut per la història de les energies i moltes altres idees per fer el nostre entorn més sostenible. Recuina, cuina de sempre, compra responsable: Taller de consum responsable per saber com reduir les deixa· lles que generem a la llar. Uns veïns ben vius: Taller de biodiversitat urbana per aprendre a identificar i valorar la flora i fauna de la ciutat. Camins d'aigua: Rutes guiades per les fonts i els espais d'aigua de Barcelona per descobrir-ne el valor cultural, social, històric i natural. L'art de visitar un jardí: Rutes guiades pels parcs de Barcelona per conèixer les espècies vegetals, l'arquitectura i la història d'aquest patrimoni viu de la ciutat. Agricultura urbana: Rutes pels espais de treball agrícola de les iniciatives ciutadanes i de la xarxa d'horts urbans de la ciutat de Barcelona. Les clavegueres de Barcelona: Visita guiada a un tram del clavegueram de Barcelona per conèixer l'estructura de la xarxa i el seu funcionament. Dipòsit de regulació d'aigües pluvials: Visita guiada al dipòsit del Parc Joan Miró, encarregat de regular les avingudes d'aigües procedents de les pluges torrencials. Els Punts Verds: Visita guiada a diferents Punts Verds de la ciutat: reducció, reutilització i reciclatge a prop de casa.

Totes les activitats són gratuïtes. Les inscripcions s'obren 14 dies abans de la realització de l'activitat, a les 10 h, fins exhaurir les places disponibles.


La Fàbrica del Sol
Pg. Salvat Papasseit, 1, 08003 Barcelona
Tel. 932 564 430
lafabricadelsol@bcn.cat

bcn.cat/mediambient

Metro: L4, Barceloneta
Bus: 36, 45, 59 i D20
Pàrquing de bicicletes i Bicing
TRAM Besòs, T4, Ciutadella | Vila Olímpica

Horari
De dimarts a divendres de 10 a 14 i de 16.30 a 20 h
Dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19 h

Enllaços relacionats

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari