MediAmbient
Parc del Castell de l'Oreneta

El parc del Castell de l'Oreneta és un gran espai forestal que esdevé lloc de connexió de Barcelona amb la serra de Collserola. 17 hectàrees al peu de Sant Pere Màrtir que són el resultat de la suma de dues finques rurals, i on el que queda d'un castell, el de l'Oreneta, dóna el seu nom al parc.

Quan es va al parc del Castell de l'Oreneta val la pena planificar una sortida festiva de dia sencer. Es tracta d'una excursió en un bosc dins la ciutat, on la intervenció municipal hi ha millorat la xarxa de camins, hi ha fet zones de descans i àrees per al joc infantil, la més gran amb taules de ping-pong.

Un altre aspecte destacat són les zones de pícnic, especialment la que hi ha a la part més alta del parc. Les taules gaudeixen de l'ombra d'un gran garrofer, i s'hi pot contemplar una excepcional vista panoràmica de Barcelona, des de Sant Adrià de Besòs fins al Prat de Llobregat. Hi ha un bar on fan pollastres a l'ast, entre altres menjars. Al costat del parc hi ha les piscines públiques de Can Caralleu, ideals per arrodonir un dia d'estiu.

El tren i els ponis

Dos dels principals atractius d'aquest parc són viatjar muntats en els vagons d'un tren en miniatura i, els més petits, passejar en poni. El del Castell de l'Oreneta és un dels millors ferrocarrils reduïts a escala i tripulats d'Europa.

Inaugurat l'any 1981, al llarg d'un recorregut de 636 m amb tres amples de via d'entre 5 i 10 polzades, el tren travessa tres túnels, dos ponts i un viaducte metàl·lic. També disposa d'una estació i un baixador. Compta amb 12 locomotores, entre elèctriques, de vapor i dièsel, i 12 vagons.

Els diumenges, els visitants del parc poden viatjar en aquest tren des de les onze del matí fins a les dues de la tarda. Tot plegat és possible gràcies als socis del Centre d'Estudis-Modelisme Vapor Barcelona i Sabadell.

Vegetació

El parc del Castell de l'Oreneta conserva gairebé intacta la seva vegetació primigènia de tipus mediterrani, amb espècies molt característiques de la serralada de Barcelona. La vegetació és, de fet, el seu principal atractiu, que configura un espai sorprenent a la ciutat.

Hi ha pins blancs i pins pinyers, alzines i roures, voltats d'un sotabosc molt ric en arbustos, com la ginesta, el boix, el marfull, l'arboç i el llentiscle. D'aquestes dues darreres espècies, n'hi ha exemplars centenaris. També abunden les plantes aromàtiques, com la farigola, el llorer i l'espígol. La presència de tarongers, nesprers, ametllers, oliveres i algun magraner ens recorden el passat agrícola de bona part d'aquest lloc.

Amb els anys, al parc del Castell de l'Oreneta s'hi han plantat noves espècies, com són l'eucaliptus, el xiprer, el cedre i el lledoner, que han contribuït a la frondositat que el caracteritza.

Arbres catalogats

En aquest parc hi destaquen dos arbres que, per la seva excepcionalitat, han entrat a formar part del Catàleg d'arbres d'interès local de Barcelona: un enorme eucaliptus que trobarem, amb la ciutat als seus peus, en un dels revolts del camí que porta el nom d'aquesta espècie arbòria, i un cirerer de Santa Llúcia a prop de les quadres dels ponis.

Art i arquitectura

A les cotes més altes de l'actual parc, l'any 1910 s'hi va construir un castell que fou destruït durant la Guerra Civil espanyola, i del qual encara en queden una torre, una escala i algunes parets.

Disseminats entre el bosc hi ha una font ornamental datada el 1863, i una antiga era, un safareig i sistemes de reg mig enterrats que ens recorden el passat agrícola de l'indret.

Història

El parc del Castell de l'Oreneta està situat en els terrenys ocupats antigament per dues finques: la masia de Can Bonavia, de la família del comte Milà, i la del Castell de l'Oreneta, de la família Tous, que va construir-hi el castell que dóna nom al parc.

Durant molts anys, els terrenys van ser propietat de la Creu Roja, que hi volia construir un hospital, un projecte que finalment no es va dur a terme. És per aquest motiu que l'espai va romandre tancat i aïllat de la ciutat, fins que va ser adquirit per l'Ajuntament de Barcelona, que el va obrir al públic com a parc l'any 1978.

Característiques

Districte
Sarrià-Sant Gervasi
Adreça
c. Montevideo, 45
Accessos
camí de Can Caralleu, passatge de la Blada i carrers de Montevideo i Esports
Superfície
17 hectàrees
Horari
de les 10.00 h fins al capvespre
Com anar-hi
Com anar-hi
Serveis
 • Font
 • Bars
 • Lavabos
 • Àrea per a gossos
 • Àrea de joc infantil
 • Taules de ping-pong
 • Àrea de pícnic
Equipaments
 • Circuit de tren en miniatura
 • Ponis
 • Mirador
 • CEIP Taber
 • CEIP IES Costa i Llobera
 • Complex esp. mpal. Nou Can Caralleu

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari