Infancia
Barcelona tindrà un nou model d'atenció a dones, infants i adolescents víctimes de la violència domèstica

Publicat el 26/04/2013 a les 17:08 h. - Meritxell Doncel -

La mesura s'ha presentat al plenari d'aquest divendres i inclou la posada en marxa al mes de gener d'un nou centre d'atenció integral ambulatòria. El centre també atendrà l'entorn de la persona afectada per la violència domèstica.

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat al plenari d'aquest divendres, 26 d'abril, un nou model d'atenció per garantir una millor resposta a les dones,els infants i els adolescents afectats per la violència domèstica.

Una de les novetats d'aquesta mesura és la posada en marxa, al gener del 2014, d'un centre integrat en el dispositiu específic d'atenció ambulatòria, anomenat Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), que estarà situat al carrer de Marie Curi, 20, i que tindrà una superfície de 800 metres quadrats.

En aquest centre es proporcionarà atenció tant a les persones afectades per la violència domèstica com al seu entorn més proper, és a dir, als infants i adolescents que hi conviuen. D'aquesta manera, aquests servei substituirà, aprofitant sinèrgies, l'Equip d'Atenció a les Dones (EAD) i el Servei d'Atenció a Nenes i Nens (SAN).

També atendrà els infants i adolescents afectats en cas de mort de la víctima de violència domèstica per assassinat o suïcidii els qui hagin patit relacions afectivosexuals de parella o altres manifestacions de violència domèstica en què no estiguin implicats ni la mare ni el pare o les seves parelles.

El nou model, a més, desenvolupa nous criteris per valorar l'existència de desemparament. Així, si fins ara es produïa quan la violència domèstica havia provocat un perjudici greu en l'infant o en el nadó, el nou protocol estableix que es considerarà una situació de desemparament quan la mare no adopti mesures de protecció de l'infant o adolescent, tot i haver rebut aquesta recomanació per part dels professionals.

A més, per primer cop, es defineix com s'ha de fer l'exploració amb el pare, quan sigui aquest qui maltracta, per evitar la victimització secundària de la mare i els fills, i desenvolupa tres tipus d'intervenció grupal per potenciar: grups socioeducatius, grups psicoterapèutics i activitats grupals socioeducatives.

D'altra banda, el nou model presenta tretze recomanacions per millorar l'atenció que proporciona el sistema públic de serveis socials, com ara incorporar infants i adolescents com a víctimes en la futura legislació per a l'eradicació de la violència domèstica i posar en coneixement de la judicatura el fet que molts procediments comporten una victimització secundària per a infants i adolescents.

Actualment, els serveis socials públics de què disposa Barcelona aglutinen equipaments com els centres de serveis socials, l'Equip d'Atenció a les Dones, el Servei d'Atenció a Nenes i Nens, els equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, el Centre Municipal d'Acolliment d'Urgència per Violència Masclista, la Casa d'Acollida de Barcelona i els pisos pont.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

VÍDEO:Vídeo 'Nou model d'atenció'

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari