Infancia
El Pregó de Santa Eulàlia

Publicat el 12/02/2014

El passat 11 de febrer, el Saló de Cent de l'Ajuntament ha acollit la lectura del Pregó de les Festes de Santa Eulàlia. L'acte, que ha estat presidit pel tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana, i la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, ha comptat amb la participació de més de 600 nens i nenes de la ciutat que han elaborat el la Crònica de Santa Eulàlia en el marc del programa participatiu d'educació en Drets "La Veu dels Infants al pregó de la festa de Santa Eulàlia".

Aquesta és una activitat educativa adreçada a l'alumnat de 3r, 4t i 5è de primària que té com a objectiu que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana. També pretén que els infants, com a ciutadans de ple dret, s'iniciïn en aquests processos participatius, tot posant en valor els drets, els deures, la coresponsabilitat i la ciutadania activa com elements cohesió i solidaritat de la nostra ciutat.

En aquest curs 2013-2014, i vinculant el programa amb els actes del Tricentenari, s'ha plantejat que els i les escolars coneguin el paper de les institucions polítiques i de participació ciutadana al llarg de la història de Barcelona, concretament al 1714.

Aquest programa es va iniciar el passat 5 de novembre amb l'acte El Compromís del Born, on es va demanar als i les alumnes l'elaboració d'una crònica que donés testimoni de la Barcelona d'avui com a ciutat compromesa, lliure, diversa i plural tot tenint en compte la seva història.

Finalment, la Crònica de Barcelona que han elaborat els nens i les nenes ha quedat dividida en sis temes:

  1. Barcelona és una ciutat gran, viva, en moviment, innovadora i encara que no es vegi, per sota a terra, a més a més de passar-hi el metro, hi circula aigua, molta aigua.
  2. Totes les ciutats tenen carrers i espais públics i algunes, com Barcelona, mar i platja gran i bonica, amb una lluminositat extraordinària.
  3. Barcelona és una ciutat connectada, solidària, cada dia més ecològica.
  4. Viure a Barcelona ens agrada molt. És una ciutat molt divertida, esportista, festiva i cultural. Una ciutat amb molta gent al carrer, moderna, enriquidora i que sap recordar les persones, les tradicions i les institucions.
  5. Els edificis són la cara de la ciutat. Barcelona té gran quantitat d'edificis singulars, emblemàtics, històrics i monumentals, que conviuen amb les altres cases i fan que la ciutat sigui meravellosa i original.
  6. Què seria una ciutat si no hi haguessin persones? Barcelona és una ciutat de persones diverses, participativa, acollidora, organitzada i amable.

Jaume Ciurana ha volgut recordar que "el Saló de Cent, avui convertit en Saló dels Mil Somnis, sempre ha acollit les il·lusions i les esperances, les preocupacions i reivindicacions dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona durant els últims 700 anys. Avui ens heu plantejat el desig d'una ciutat millor, i des de l'Ajuntament treballarem per fer realitat tot el que heu demanat".

Per la seva banda, Francina Vila he destacat "la gran feina que han realitzat els nens i nenes després d'estudiar la història de Barcelona i conèixer les seves institucions democràtiques. Durant aquests mesos no només heu realitzat aquesta crònica, heu après el que són els drets i deures, a saber què significa ser ciutadà de ple dret, i us heu compromès a treballar pel bon funcionament de la ciutat".

Al mateix temps de la lectura de la crònica verbal, els infants també han elaborat una crònica visual en forma d'exposició fotogràfica, que s'ha instal·lat a la Plaça Sant Jaume durant la lectura del pregó i que es traslladarà Centre Cívic Pati Llimona, on es podrà visitar fins el proper 27 de febrer.

Els centres educatius que han participat són: Escola Projecte, Escola Virolai, Escola Prosperitat, Escola Mare de Deu del Roser Les Planes, Escola Mare de Deu de Montserrat, Escola Barrufet, Escola Aiguamarina, Escola Paideia, Escola Voramar, Escola Rel, Escola Sagrera, Escola Àgora, Escola Pia Sant Antoni, Escola Orlandai, Antoni Brusi.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari