Infancia
L'Agència de Salut Pública de Barcelona posa en marxa el web 'Sortim BCN'

Publicat el 03/11/2014

Impulsada per la Delegació de Salut, l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) acaba de posar en marxa una pàgina web http://www.sortimbcn.cat destinada a adolescents i joves, on es recullen centenars de propostes d'oci i temps lliure, buscant que siguin d'interès per a ells i que hi puguin accedir de forma gratuïta o a bon preu.

Els usuaris hi trobaran una agenda amb multitud de propostes, notícies, enquestes, una galeria per a compartir vídeos i fotos, i un consultori online, entre d'altres apartats. Aquesta plataforma és una porta d'entrada perquè els usuaris es plantegin com ocupen el seu temps lliure, quina relació tenen ells i el seu entorn amb les drogues, el consum d'alcohol i tabac, i altres riscos a què es poden exposar, inclòs l'aspecte emocional i relacional.

El web inclou informació sobre substàncies utilitzades en entorns de festa, problemes derivats del seu ús i els factors que condicionen les persones que consumeixen. Per exemple, es recullen explicacions divulgatives sobre les drogues i els efectes de les més habituals, quines preguntes es fan els joves, i com reaccionar davant del que els diuen els seus amics, incloent els falsos mites que circulen. Es tracta també sobre salut sexual i reproductiva i es difonen missatges de tipus preventiu adaptats al públic que pot consultar aquesta plataforma.

Els continguts són revisats de forma permanent i estan avalats pels especialistes de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i té el suport de la Delegación del Gobierno para el Plan Nacional sobre Drogas.

La pàgina web permet els usuaris fer consultes on-line de forma anònima i obtenir una resposta de manera ràpida al voltant de preguntes que es fan els nois i noies com ara quins conceptes falsos es difonen sobre l'alcohol, què passa si s'excedeix el límit al sortir de festa, o què és pitjor, fumar porros o tabac, entre moltes d'altres.

La Delegada de Salut, Cristina Iniesta, ha explicat que amb aquesta iniciativa, es busca "prevenir conductes de risc de joves i adolescents des de la base del coneixement, de la informació sobre tots els aspectes que els poden preocupar en relació amb les conductes de risc, sigui en l'àmbit de les drogues o en l'àmbit del sexe". "El nostre compromís, que està recollit en el nostre Pla de Drogues, és protegir la població més vulnerable de riscos en la salut. A través d'un canal de comunicació molt utilitzada pels joves, internet, arribem a ells per fer-los arribar missatges clars sobre els riscos que assumeixen si consumeixen drogues, fumen o tenen conductes sexuals de risc", ha explicat Iniesta.

Principals programes preventius de l'ASPB per als joves

L'Agència de Salut Pública de Barcelona treballa des de la seva creació per a conèixer la situació del consum de drogues en l'adolescència, prevenir comportaments de risc des de l'escola i l'institut i facilitar eines als ciutadans i docents per abordar aquesta qüestió. El Pla de Drogues de Barcelona, vigent fins el 2016, en dóna una visió global, estableix les estratègies principals i emmarca les actuacions que es porten a terme.

Entre la població jove de Barcelona, l'Agència de Salut Pública de la ciutat desplega programes preventius globals a l'àmbit educatiu (en especial a 3er d'ESO), i també fa intervencions de prevenció selectiva com ara De Marxa Sense Entrebancs, destinat a omplir d'activitats el temps d'oci dels adolescents de diferents barris (prop de 3000 participants anuals).

Per al conjunt de programes preventius que es despleguen es porta a terme la formació de professorat de centres educatius amb convocatòries anuals.

El programa PASE, per prevenir abús de substàncies en nois i noies de 12 i 13 anys.

El SOBRE CANYES I PETES, centrat en alcohol, drogues i tabac per nois escolaritzats de 15 i 16 anys.

El CANVIS, que s'ocupa de canvis corporals, trastorns de l'alimentació i altres.

En tabaquisme hi ha el CLASSE SENSE FUM (junt amb el Dept. de Salut) , i tallers per deixar de fumar als instituts, destinats al personal que pot ser referent dels alumnes, com ara docents, conserges, etc.

PARLEM-NE NO ET TALLIS, prevenció de les relacions sexuals no protegides. Destinat a noies i nois de 16-18 anys.

DE MARXA FENT ESPORT, que es basa en oferir alternatives d'oci saludable.

També es despleguen tallers per a difondre els riscos del cànnabis, promoure informació i consciència sobre el consum d'alcohol i donar alternatives al consum de substàncies en entorns de festes i esbarjo.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Més informació

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari