Infancia
Els equipaments infantils han acollit gairebé 6.700 infants l'any 2013

Publicat el 24/04/2014

El 5,6% de la població d'entre 4 i 12 anys es va beneficar dels casals i les ludoteques de la ciutat, així com dels centres oberts, durant el 2013.

L'any 2013, un total de 4.599 infants es van inscriure als casals i a les ludoteques públiques de la ciutat, la qual cosa representa el 3,88% de la població de 4 a 12 anys. Si a aquesta xifra se suma la dels inscrits als centres oberts de la xarxa municipal, també destinats a infants, el total de beneficiaris dels equipaments infantils va ser de 6.696 infants.

Un total de 41 dels 73 barris de la ciutat tenen un casal o una ludoteca pública. Hi ha barris que en tenen més d'un, com el Gòtic, el Carmel i Sant Martí de Provençals. A més, set barris tenen cobertura, almenys, d'un centre obert de la xarxa municipal.

L'any 2013, Barcelona va posar a disposició un total de 3.791 places en casals o ludoteques públiques. Si a aquestes se suma el nombre de places en centres oberts, el nombre de places ofertes als infants arriba a les 5.181, la qual cosa representa el 4,36 % de la població de 4 a 12 anys de la ciutat.

Ludoteques infantils

Són serveis públics de funcionament diari i fora de l'horari escolar en què un equip de professionals orienta els infants per gaudir d'una selecció de jocs adequats a la seva edat i afavoreix la participació dels infants en les activitats socioculturals del seu entorn.

Casals infantils

Són un servei de trobada en què els infants tenen la possibilitat de compartir el seu lleure, la qual cosa propicia l'intercanvi i la col·laboració entre ells. Funciona diàriament i fora de l'horari escolar.

Els Centres Oberts

Es defineixen com un servei diürn preventiu, fora de l'horari escolar, per als que estan en edat d'escolarització obligatòria, que dóna suport, estimula i potencia l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i esbarjo i compensa les deficiències socioeducatives de les persones ateses.

Tota aquesta oferta es complementa als dinou barris de la ciutat sense equipaments específics d'infància amb projectes d'educació en el temps lliure per a infants, unes activitats que es duen a terme en equipaments municipals: casals de barri, ciberaules, centres cívics i altres.

Anàlisi de qualitat

Aquestes xifres es recullen en un estudi realitzat per la Regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, on s'analitzen els estàndards de qualitat de cadascun d'aquests equipaments de la ciutat, en compliment d'una mesura que va fixar el govern municipal a l'inici de mandat.

Segons aquest informe, les 44 ludoteques i casals infantils de Barcelona voregen l'excel·lència en el compliment normatiu fixat per la Generalitat i el model de funcionament aprovat per l'Ajuntament de Barcelona per a aquest tipus d'equipaments.

L'informe ha analitzat, per exemple, el compliment de les ràtios de professionals per nombre de nens o el compliment horari mínim, els metres quadrats mínims de l'espai, la seva distribució per usos i la identificació de l'equipament.

De l'estudi es desprèn que els 44 equipaments tenen un compliment mitjà del 94,05% dels requisits analitzats. D'aquests, nou ho fan al 100%. La resta està igual o per sobre de la mitjana.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari