Infancia
Entendre el paper dels mitjans audiovisuals en la representació de la violència masclista

Publicat el 17/01/2014 a les 20:31 h. - Redacció bcn.cat -

La Regidoria de Dona i Drets Civils ha publicat material didàctic que té com a objectiu valorar la influència dels mitjans de comunicació en la violència de gènere.

Amb el títol La violència vers les dones: la seva representació en la cultura audiovisual, el material pedagògic està dirigit a professionals que treballen en centres de formació de persones adultes, docents d'educació secundària, batxillerat i cicles formatius, i professionals d'educació en el lleure.

Estructurat en quatre grans blocs, els recursos pedagògics elaborats per la Regidoria de Dona i Drets Civils proposen diferents activitats a partir de documents gràfics i audiovisuals que permeten reflexionar sobre els conceptes culturals que són la base de la violència masclista.

Així, les activitats permeten reconèixer la incidència dels mitjans de comunicació audiovisual en el manteniment d'una cultura massa tolerant amb la violència però posen també l'accent en les bones pràctiques que, des dels espais informatius o des de la ficció, fan visible el rebuig a la violència masclista i aporten models positius per transformar els imaginaris socials.

"Les produccions audiovisuals i els mitjans de comunicació construeixen imaginaris i, per tant, són un dels agents de socialització amb un paper destacat en la construcció dels rols socials de gènere", ha explicat la regidora de l'àrea, Francina Vila. I ha afegit: "Per aquest motiu és important desenvolupar estratègies de sensibilització i prevenció centrades en l'anàlisi del paper que tenen en la representació de la violència contra les dones. Només així s'obtindrà una visió crítica que permeti superar els arquetips de gènere i, a la vegada, reconèixer i denunciar la utilització indeguda de la imatge de les dones."

El nou recurs pedagògic s'emmarca en un dels objectius que la Regidoria de Dona i Drets Civils estableix al Pla municipal per a la igualtat d'oportunitats real i efectiva entre dones i homes (2012-2015), que s'orienta a promoure el tractament no sexista de les dones en els mitjans de comunicació i en la publicitat, i a vetllar per una imatge digna de les dones.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Més informació

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari