Infancia
Una escola on cap tothom

Publicat el 09/04/2014 a les 14:29 h. - Districte Sarrià-Sant Gervasi -

Durant la Setmana Mundial per l'Educació, del 7 al 13 d'abril, milions de persones d'arreu del món es mobilitzen per recordar la importància del dret a l'educació de les persones amb discapacitat, així com demanar que l'educació inclusiva sigui una realitat.

Una educació de qualitat, promotora de la igualtat d'oportunitats, accessible i inclusiva per a totes les persones del món. Són les reivindicacions de diversos grups que treballen per la discapacitat intel·lectual i, aquests dies, durant la Setmana Mundial per l'Educació, prenen més força que mai.

Des del 7 fins al 13 d'abril, milions de persones d'arreu del món es mobilitzen sota el lema "Sumem capacitats. Pel dret a una educació inclusiva" per demanar que l'escola inclusiva sigui una realitat. S'estima que 93 milions d'infants i joves viuen al món amb algun tipus de discapacitat.

Un model mundial

Els beneficis de les escoles inclusives són evidents i aquest model ja s'està implantant a nombrosos països. "En el futur, els governs hauran de decidir com cal reformar el sistema educatiu perquè hi hagi un sol sistema per a tothom, en comptes de sistemes diferents per a diferents nens amb diferents necessitats", assegura el director d'Inclusive Education Canada, Gordon L. Porter, de visita a Barcelona per la celebració de la jornada "L'escola inclusiva a Catalunya: el repte d'aprendre", organitzada per la Fundació ASPASIM.

"És un repte que no és fàcil" assegura L. Porter. "Crec que a Barcelona, Catalunya i també a altres llocs del món, els governs tenen clar com fer aquest canvi de manera progressiva", conclou L. Porter.

Un exemple a seguir

L'escola Els Xiprers de Barcelona és un dels centres pioners en l'aposta per una educació inclusiva. Els alumnes d'aquest centre ordinari conviuen, ja des de petits, amb nens i nenes amb necessitats especials. L'objectiu és que tots creixin i evolucionin dins les seves capacitats a partir dels recursos i eines que se'ls dóna des de l'escola.

"La classe convencional ja no funciona" assegura el director del centre, Joan Torrent. "A partir d'aquí, s'han de pensar metodologies perquè tothom tingui el seu lloc: els nens que s'avorreixen perquè van més enllà han de tenir possibilitats, els que van més lents també i els més afectats han de tenir els recursos necessaris per les persones que els ajudin a poder-hi estar. Una escola on cap tothom", conclou Torrent.

La figura del vetllador és clau per al dia a dia d'aquests alumnes. La seva tasca va més enllà d'acompanyar els alumnes amb necessitats especials, ja que també dóna suport a la resta del grup. La Laia Concernau, una de les vetlladores del centre, assegura que els progressos dels alumnes són evidents: "les millores poden ser de continguts acadèmics i també d'habilitats socials, de parla o de capacitat d'estar en grup".

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari