Infancia
Front comú per evitar la discriminació als centres escolars

Publicat el 25/07/2014 a les 13:52 h.

La prova pilot del programa, presentat al Plenari Municipal, s'iniciarà el curs vinent a 15 centres de la ciutat. Es dirigeix en una primera fase a alumnes i professorat de secundària. Es treballarà activament a les aules per promoure el respecte i el compromís ètic.

Vídeo 'Xarxa d'escoles per la no discriminació'

Per tal de prevenir les relacions abusives, la violència masclista i la discriminació als centres escolars de la ciutat, l'Ajuntament de Barcelona posarà en marxa el curs vinent un programa pilot que complementarà i reforçarà el que ja s'està fent en aquesta matèria des dels mateixos centres i des del Consistori.

La mesura, presentada en el Plenari Municipal, es dirigeix en una primera fase als alumnes de l'etapa d'educació obligatòria i als seu professorat. En total hi participaran 15 centres d'educació primària i secundària seleccionats entre tots els centres de la ciutat a través del treball d'un equip de recerca de la Universitat de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona.

El programa girarà entorn a dos eixos: per una banda, la coeducació i prevenció de les relacions abusives, els prejudicis i estereotips de gènere i la violència masclista, i per l'altra, l'educació en drets humans, la discriminació i la violència.

Es treballarà activament a les aules per promoure models basats en el respecte i el compromís ètic, la coresponsabilitat i l'equitat en tots els àmbits de la comunitat educativa, a través del pensament crític i la participació reflexiva dels alumnes.

"La novetat de la mesura és que es fa una avaluació de caràcter integral per tal de conèixer els efectes del programa", ha assegurat la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, durant la presentació de la mesura en el Plenari Municipal. I concreta: "Podrem conèixer a curt i mitjà termini si estem canviant les actituds de l'alumnat en relació als temes tractats, per tal de corregir-les al mateix moment si és oportú i avaluar al final si incidim en les actituds de veure el món dels futurs ciutadans del nostre país".

En una segona fase el programa s'ampliarà a la resta de l'alumnat i a les seves famílies, i també a altres professionals de l'àmbit educatiu com monitors i monitores de lleure.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari