Infancia
El programa contra l'obesitat infantil de Barcelona, reconegut com una de les millors idees en el sector sanitari

Publicat el 10/11/2014

La publicació sanitària Diario Médico premia el programa POIBA, impulsat per la Delegació de Salut de l'Ajuntament, que busca prevenir l'obesitat entre els infants de Barcelona per l'evidència científica que és un factor de risc per a la salut en l'edat adulta.

La incidència d'obesitat ja és un 7,3% menor entre els nois i noies que han seguit el programa, que es fa en escoles de Barcelona.

El programa POIBA (Prevenció de l'Obesitat Infantil a Barcelona) promogut per la Delegació de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, ha rebut el reconeixement que atorga cada any des de fa 13 edicions el diari especialitzat Diario Médico, líder en informació sanitària a l'estat espanyol. El Premio a las Mejores Ideas de 2014 de Diario Médico ha reconegut el POIBA per la innovació en el seu disseny i per haver estructurat la seva intervenció de cara a ser avaluada. El diari ha atorgat guardons en diferents categories dins del món sanitari català i espanyol, en una festa celebrada aquest 3 de novembre al Teatre Nacional de Catalunya.

El POIBA es desplega des de fa dos anys en més de 100 escoles i treballa amb 4.000 nens i nenes de 3er i 4rt de primària i les seves famílies. Aquesta actuació de salut promou l'activitat física suficient en els infants (1 hora mínim al dia), un descans adequat, una alimentació adient, i un màxim de dues hores diàries d'exposició a pantalles (tv, videojocs, etc.). La intervenció que porta a terme el programa POIBA inclou 9 sessions a les aules, un taller amb les famílies, i activitats a les classes d'educació física i en espais extraescolars.

La Delegada de Salut del consistori, Cristina Iniesta, ha recordat que "a la ciutat de Barcelona tenim un compromís amb la salut i volem fer que Barcelona sigui una ciutat saludable,". "Per això a Barcelona tenim una estratègia de ciutat que es basa principalment en prevenir l'obesitat infantil, que és el major problema de salut detectat en aquesta etapa,- per evitar que en l'edat adulta pugin desenvolupar malalties cròniques. Per aquests motius des de la Delegació de Salut de l'Ajuntament de Barcelona hem impulsat i promogut el programa Poiba de prevenció de l'obesitat infantil a Barcelona, un programa que gestiona l'Agència de Salut Pública de Barcelona", ha conclòs.

El POIBA evita que nens i nenes esdevinguin obesos

Ara, els investigadors de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han avaluat el programa i conclouen que el 70% dels escolars l'han seguit de forma correcta, i valoren aquest factor com un dels més transcendents a l'hora d'obtenir resultats. Com a part de la seva recerca, han establert un grup d'intervenció i un grup de control per a poder-los comparar, en el primer han inclòs 1400 infants de 10 anys d'edat i en el segon 1800 nois i noies en la mateixa franja d'edat, i els han seguit al llarg del temps.

Els promotors expliquen que el POIBA ha evitat que el 36,7% dels nens i nenes participants progressin cap a la condició d'obesos després de seguir el programa. En aquest sentit, convé insistir que el programa no consisteix en reduir l'obesitat dels escolars, sinó en prevenir-la. I entre el grup de nens que han seguit amb el màxim aprofitament el POIBa s'ha vist que s'evitaven 1 de cada dos casos d'obesitat, per damunt del 56%.

Canvis en comportaments

L'avaluació científica del programa POIBA, que impulsa l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha descrit i documentat canvis favorables pel que fa a la freqüència de consum d'aigua, carn, fruites i verdures, ja que més infants han passat a complir-ne les recomanacions un cop seguit el programa.

En el cas dels aliments menys saludables, també es produeixen canvis, en concret amb els dolços i patates fregides (no chips), ja que més nens passen a complir-ne les pautes de consum.

Menys obesitat al final

Finalment, fetes les avaluacions, en el grup que ha rebut la intervenció de salut hi ha una incidència d'obesitat infantil un 7,3% menor que en el grup control (mesurada segons greix corporal). Aquestes diferències augmenten fins al 11,2% entre els escolars del grup intervenció que han seguit la intervenció de forma qualificada, circumstància que es veu tant entre els nens com entre les nenes.

Una gran xarxa de col·laboració

En la implantació d'aquesta iniciativa POIBA, amb el lideratge i suport de la delegació de Salut de l'Ajuntament de Barcelona han sumat forces l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), l'Institut Barcelona Esports, el Consorci d'Educació de Barcelona, l'Institut Municipal d'Educació, l'empresa Aguas Font Vella y Lanjarón S.A. i Danone S.A., i els docents d'educació física, així com centenars de centres escolars de la ciutat, tant públics com concertats i privats. A més, la Fundació Catalana de l'Esplai hi ha intervingut, oferint recursos audiovisuals i web, igual com l'Ajuntament de Manresa. El Departament de Salut, a través del PAAS (Promoció de la Salut mitjançant l'Activitat Física i l'Alimentació Saludable), hi ha tingut un paper destacat, mentre que l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut també hi ha col·laborat.

Programes preventius consolidats a les escoles

Barcelona, a través de l'Agència de Salut Pública (ASPB), desplega des de fa anys programes de promoció de la salut per a la població escolar. Dins de les diferents intervencions, es fa atenció als principis de l'alimentació saludable, la pròpia imatge, l'activitat física, els efectes de les dietes, els factors que propicien l'obesitat, i d'altres.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari