Infancia
Nou Barris engega un pla d'actuació contra l'abandonament escolar prematur

Publicat el 06/02/2014

El districte de Nou Barris i el Consorci d'Educació de Barcelona presenten el seu pla d'actuació prioritària en l'àmbit educatiu, que preveu més d'un centenar d'accions contra el fracàs escolar a implementar fins al 2015, com ara la reconducció a programes formatius de joves que han deixat el sistema educatiu.

"Hem volgut unir-nos per lluitar contar l'abandonament escolar i anar tots a una pels més de 15.000 infants de Nou Barris", ha dit la regidora del Districte, Irma Rognoni, al Parc Tecnològic Barcelona Nord, on ha presentat el pla d'actuació prioritària en l'àmbit educatiu del districte.

Aquest document, que preveu més d'un centenar d'accions a implementar fins al 2015, persegueix cinc objectius: millorar la qualitat dels plans i programes dels ensenyaments obligatoris i postobligatoris del districte, ajustar la seva oferta a les necessitats d'escolarització de Nou Barris, coordinar l'oferta educativa complementària amb les entitats en xarxa, potenciar el paper de les AMPA i impulsar òrgans de participació.

Per a fer-los efectius, el pla recull accions prioritàries com l'afavoriment de processos de transició dels joves que finalitzen l'ESO. Així, per exemple, es durà a terme un pla específic al districte per reduir l'abandonament escolar prematur i reconduir cap a programes formatius (especialment cicles formatius de grau mitjà) els joves de 16 a 18 anys que han deixat el sistema educatiu.

"La lluita contra el fracàs escolar ha donat bons resultats però ha de continuar", ha afegit Rognoni en aquest sentit.

El pla també preveu continuar apostant per la reducció de l'absentisme escolar, que a Nou Barris ha passat del 2,36% al curs 2008-2009 a l'1,19% al curs 2011-2012.

El pla, així mateix, posa el seu èmfasi en les accions de suport als plans d'atenció a la diversitat i preveu la consolidació de l'oferta de tallers per a l'alumnat que requereix atenció específica.

"L'Ajuntament vol posar com a punta de llança les polítiques educatives", ha assegurat el regidor d'Educació i Universitats, Gerard Ardanuy, que ha afegit que "el districte de Nou Barris sempre ha estat pioner en matèria d'educació".

D'altra banda, el document també impulsa les auditories pedagògiques per a la millora dels centres de primària que tinguin més d'un 30% d'alumnat en el nivell baix dels resultats de les proves de 6è en català, castellà i matemàtiques; la incorporació de totes les etapes educatives al projecte de continuïtat pedagògica dels centres de Trinitat Nova; i el projecte d'assessorament per a la coordinació entre primària i secundària dels centres de la zona nord, entre d'altres projectes específics.

A més, una de les accions prioritàries que marca és l'avenç en la implementació de la FP dual i l'aposta per un model plurilingüe a primària, ESO, FP i batxillerat. En aquest sentit, es continuarà incentivant la millora de la lectura mitjançant els Plans d'Impuls a la Lectura.

També es potenciaran els programes de suport als centres en l'àmbit del reforç escolar. De fet, aquest curs participen 10 instituts, 23 escoles i 456 alumnes al Programa Èxit-1 de reforç escolar.

Pel que fa a les oportunitats d'accés a les activitats educatives de la ciutat, es pretén consolidar el nombre d'activitats de pagament d'accés gratuït a través del Consell de Coordinació Pedagògica.

El suport a l'educació artística a través del projecte MUSE, l'ampliació del projecte Camins Escolars, la potenciació dels programes esportius "Convivim esportivament" i "Esports en marxa" i l'aposta per la continuïtat del projecte Patis Escolars Oberts són algunes de les línies d'actuació apuntades també en aquest pla.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari