Infancia
El respecte no té límits

Publicat el 11/11/2013 a les 19:46 h. - Susagna Alcón -

Amb motiu del Dia de la Diversitat, un miler de joves participen en tallers que, impartits per diverses entitats socials, els fan reflexionar sobre els drets fonamentals.

Vídeo 'Dia de la Diversitat 2013'

L'Espai Jove La Fontana s'ha omplert, aquest dilluns, de desenes d'activitats participatives amb l'objectiu que els estudiants de secundària reflexionin sobre la diversitat cultural i sexual , així com la necessitat de respectar les diferències. En una de les sales, dos voluntaris de la Fundació Secretariat Gitano introdueixen a un grup l'origen i la història del poble gitano a través de contes tradicionals i acompanyats d'una guitarra flamenca.

En un altre racó, un altre dels seus voluntaris, en Luis Cortés, els desmunta les idees preconcebudes que podrien tenir mentre els ensenya a fer les tradicionals flors de paper que durant molt de temps van sustentar moltes famílies gitanes. Llicenciat en Belles Arts i provinent de Jaén, Cortés assegura: "Nosaltres volem treure'ls una mica els tabús sobre els gitanos, que ho visquin més a prop".

Més d'un miler d'estudiants passen per aquests tallers, que, amb motiu del Dia de la Diversitat, els fan reflexionar sobre els drets humans i la importància del respecte envers la diferència. Aquesta és la cinquena edició d'aquest esdeveniment que, per primera vegada, es fa en dos dies i amb un augment de les activitats. Un total de disset centres educatius hi participen i divuit entitats socials hi col·laboren per desestigmatitzar alguns col·lectius, com l'Associació de Famílies Lesbianes i Gais, la Fundació Migra-Studium o la Federació Plataforma d'Entitats de Persones amb Discapacitat del Districte de les Corts.

L'associació Acathi ha muntat una peculiar biblioteca en què els llibres són persones, immigrants i membres del col·lectiu gai, lesbià, transsexual i bisexual que els expliquen de primera mà la necessitat d'acceptar les diferències i, alhora, que cal assegurar la igualtat de tots els éssers humans. Segons explica Javier Sanhueza, tècnic d'aquesta entitat, "l'exemple de cadascun d'aquests llibres fa que prenguin una altra perspectiva, que els ajudarà, esperem, a ser més tolerants i a formar una societat més afable i més acollidora del que ja és Barcelona.

El regidor d'Educació i Universitats, Gerard Ardanuy, ha participat en la trobada i n'ha destacat: "Veure els diversos tipus de discriminació i com es poden desmitificar els rumors és un element que ens ajuda a tenir una societat més lliure i més democràtica". Per a Ardanuy, "la millora és òbvia, perquè la informació i el coneixement et donen llum sobre situacions que d'altra manera no podries desenvolupar i, per tant, la valoració és positiva".

Els participants, per la seva banda, s'han mostrat molt satisfets. Per a la Nathalie, alumna de l'IES Ferran Tallada, amb les activitats han constatat: "A vegades no és el que sembla, tenim expectatives de com són algunes persones, que després en realitat són falses". La Judit, que estudia a l'IES La Sedeta creu: "Hem de tractar a tothom per igual, ningú és diferent, per molt que vingui d'un altre país."
Per a més informació podeu seguir el compte de Twitter @ddiversitat2013. Per conversar-hi, podeu usar l'etiqueta #jovescronistes.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari