Infancia
"Acompanyar des del cos", un projecte preventiu a partir del massatge infantil

Publicat el 19/11/2015

El projecte de massatge infantil dels Equips Interdisciplinaris per a la Petita Infància (EIPI) de Nou Barris i Ciutat Vella, reconegut com a bona pràctica

L'Àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona ha reconegut de manera expressa el projecte de massatge infantil "Acompanyar des del cos" que duen a terme els Equips Interdisciplinaris per a la Petita Infància (EIPI) de Nou Barris i Ciutat Vella.

Els EIPI són dispositius assistencials integrats dins la Xarxa de serveis d'atenció precoç de Catalunya que formen part dels serveis d'atenció directa de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

El projecte Acompanyar des del cos es basa en la necessitat de desenvolupar un treball de prevenció amb les famílies amb risc biològic o social que acaben de tenir un fill, un moment especialment vulnerable sobretot per a la mare.

Els primers vincles que estableix el nen són importants per a la configuració del complex desenvolupament psíquic i emocional, i la detecció precoç de possibles alteracions relacionals així com l'atenció d'aquesta família resulten fonamentals.

El projecte es concreta a través de sessions de massatge infantil, que requereixen la presència, la disponibilitat i el desig de compartir i entendre per part de la família. Tots aquests aspectes fomenten el vincle afectiu, entès com a llaç de qualitat, incondicional, estable i continu.

La pràctica sorgeix, en el cas de Ciutat Vella, des de la proposta amb els pediatres, espai familiar i altres entitats dels barris que treballen en petita infància, i en el cas de Nou Barris, a partir de la col·laboració amb Càritas i un grup de mares i nadons atesos per l'entitat.

El projecte permet els següents efectes positius en el nadó i el seu entorn:

  • El foment del vincle segur, la comunicació verbal i la no verbal, els moments íntims i de qualitat, les formes de comunicació preverbal, l'atenció individualitzada, el sentiment de respecte i l'empatia.
  • La millora de les funcions fisiològiques: el massatge ajuda a activar els sistemes circulatori, digestiu, respiratori, i els sistemes endocrí, immunològic, limfàtic i vestibular. Ajuda també a la integració sensorial, les connexions neuronals i la consciència cos-ment.
  • Els beneficis en l'alleugeriment dels malestars corporals: gasos, còlics, estrenyiment, excessos de mucositat, dolors de creixement, tensió muscular o les molèsties de dentició.
  • Els beneficis pel que fa a la relaxació dels nadons: millora dels patrons de la son, la regulació del to muscular, l'increment de la flexibilitat, la regulació dels estats de comportament, la reducció del nivell de l'hormona de l'estrès i l'augment de l'hormona de la dopamina.
  • El projecte també proporciona un moment íntim de comunicació que reforça el vincle afectiu, incrementant la seguretat i l'autoconfiança dels pares en la criança dels seus fills. Aquest treball amb el grup afavoreix la relació d'empatia i solidaritat entre els pares i mares.
  • El projecte també té un impacte en l'entorn territorial i en el funcionament de l'organització municipal. Permet arribar als nivells socials més desafavorits enfortint la xarxa d'entitats que treballen en la petita infància. Els serveis derivadors es poden beneficiar en trobar un recurs especialitzat en el desenvolupament de la petita infància dedicat a la detecció i la prevenció. I els equips poden oferir intervencions preventives comunitàries.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari