Horta-Guinardo

Districte Municipal d'Horta-Guinardó  • Districte Municipal d'Horta-Guinardó

Joan Vilaplana i Ignasi Torrent Membres de l'equip coordinador de Boca Ràdio

Publicat el 10/05/2011

Fer ràdio pot ser divertit o complicat o pot ser les dues coses alhora.Això ho saben molt bé a l'associació Ràdio Carmel,guanyadora d'un dels Premis Horta-Guinardó 2010,que amb el seu projecte Boca Ràdio surten cada dia a les ones radiofòniques

On comença el projecte de Boca Ràdio?

Ignasi Torrent: Darrere de Boca Ràdio hi ha l'associació Ràdio Carmel, una entitat que es va crear el 1996, després d'uns tallers de ràdio al centre cívic del Carmel, i que poc després començaren a emetre des d'aquest centre cívic.

Com va ser aquesta etapa ?

Joan Vilaplana: Molt precària, perquè emetien des d'un soterrani i amb un emissor molt petit que pràcticament només cobria el radi del centre cívic.

Quan es traslladen a Boca Nord?

JV: El 2000, quan es va obrir aquest nou espai dedicat als joves, el vam trobar més adequat per al nostre projecte i vam presentar una proposta per muntar una emissora de ràdio. Un cop va ser acceptada, el centre ens va cedir un espai diàfan al primer pis, l'associació va aportar els equips de què disposava i els associats aportaren el seu treball, construint els diferents habitacles destinats a controls tècnics i estudis.

Vostès quan hi arriben?

IT: Vaig arribar cap al 2002, per fer unes pràctiques d'un cicle formatiu que havia cursat. Un cop acabades, me'n vaig desvincular, però vaig tornar-hi un any després coma tècnic.

JV: Jo hi vaig arribar al 2001. Venia amb un company de Ràdio Gràcia, on fèiem un programa d'esports minoritaris. Volíem fer un magazine d'humor i Ràdio Carmel ens va dir endavant.

Quan va canviar de Ràdio Carmel a Boca Ràdio?

IT: Això va ser a través d'un procés llarg i que finalment es va aprovar en una assemblea el 2005.

Per què?

JV: Perquè l'associació funcionés més com una entitat i al mateix temps perquè sorgir la inquietud d'intentar donar més coherència a la graella de l'emissora i dotar-la d'un criteri propi.

I les raons?

IT: Perquè, malgrat ser una associació, cadascú anava a la seva i la gent entre ella no es coneixia. Per tant, calia que es convertís en una associació que funcionés com a tal i que tingués uns objectius preestablerts, on la programació fos una eina per donar veu a altres entitats d'Horta-Guinardó i a entitats juvenils de Barcelona.

I el canvi de nom?

JV: Ens va semblar que aquest canvi era prou important, i com que volíem obrir una nova etapa, vam pensar que calia un canvi de nom, perquè la gent ho tingués clar.

Com han evolucionat?

IT: Hem canviat, però encara falta molt. Allò més important, però, és que la gent que entri a l'associació entengui que això és un projecte comú i que entre tots l'hemde tirar endavant.

Què els va semblar guanyar el Premi Horta-Guinardó 2010?

JV: Ens va fer molt feliços. Feia molts anys que estàvem en aquest projecte i potser no l'havíem valorat prou. El premi ha estat un estímul que ens ha fet veure que no ho fèiem tan malament. També ens ha fet molta il·lusió, perquè es donava a una entitat juvenil i això no acostuma a passar gaire.

Què em podrien dir del seu ideari?

IT: Com a emissora ens basem en tres eixos: l'associacionisme, la microinformació i la joventut, els quals ens plantegem com a eixos transversals, és a dir, els programes de la casa, encara que no els toquin directament, han de ser sensibles a aquests temes, i alhora volem donar veu a propostes culturals que no tenen presència en els mitjans convencionals.

I aquesta transversalitat?

IT: Com a ràdio tenim molt en compte el tema social. Per això col·laborem amb entitats o fundacions, com el centre de salut mental Tres Turons, que té un grup d'usuaris fent un programa a l'emissora, o el projecte ràdio antiracista que hem fet amb SOS Racisme.

Per trobar l'emissora?

JV: Som a la freqüència 90.1 de la FM i també ens poden escoltar a l'adreça d'Internet www.bocaradio.org. L'associació i l'emissora estan obertes a qualsevol jove amb ganes de fer ràdio i implicar-se en un projecte associatiu.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari