Homes per l'equitat de gènere
Nou Grup de Pares al CAP Sagrada Família

Publicat el 21/10/2011

De nou, hem iniciat els Grups de Pares a Barcelona amb la col·laboració del PASSIR (ICS). Aquests grups tenen com a finalitat aconseguir un més alt grau d'implicació dels homes en la criança i cura dels fills i filles des de l'embaràs, millorant les seves capacitats parentals i afectives, així com la resolució dels dubtes i preocupacions que puguin sorgir entre els futurs pares.

Aquesta experiència pilot sorgeix de la col·laboració entre el Projecte Canviem-ho i el Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (PASSIR) de l'Institut Català de la Salut (veure projecte ampliat). A partir de la informació obtinguda en una prospecció prèvia realitzada amb homes que acompanyaven a les seves parelles en la consulta de les llevadores i la tasca de reflexió i discussió en el grup de treball, es va decidir implementar, en fase de pilotatge, una intervenció grupal específica amb homes en situació de pre-part. Els objectius que ens plantegem amb aquesta nova acció són:

 • Millorar l'atenció que reben els homes sobre la seva paternitat tant en els grups de pre-part com en l'atenció post-part.
 • Implicar d'una manera activa i responsables als homes que seran pares durant l'embaràs i la criança del fill/a.
 • Oferir habilitats per desenvolupar una paternitat activa i responsable.
 • Afavorir una relació de parella positiva durant l'embaràs i després del naixement.
 • Potenciar la coresponsabilitat dels homes en les tasques de la llar i de cura.
 • Afavorir l'intercanvi d'experiències entre els futurs pares.

Aquests grups es plantegen durant 6 sessions grupals de 2 hores, amb una periodicitat d'una vegada per setmana. Aquestes sessions es realitzen 1 mes i mig o dos mesos abans de començar el grup de preparació al naixement en el qual participen els dos membres de la parella, i que s'inicien entre les 28 o 30 setmanes de gestació. És a dir que aproximadament ens trobem amb homes que les seves parelles es troben entre la setmana 15 i la 20 de gestació. Els grups són conduït per dos professionals: pel psicòleg del Projecte Canviem-ho i una llevadora del PASSIR. Aquests grups es realitzen en els mateixos Centres d'Atenció Primària on es duu a terme el PASSIR a cada zona.

A partir del treball grupal on es realitzen dinàmiques participatives i corporals com debats, role-playing, treball en petits grups, dibuix, dinàmiques gruaplas, etc. es tracten els següents temes:

 • Les expectatives, temors i dubtes dels homes en relació a la seva paternitat
 • La identitat masculina en la construcció de la nostra paternitat
 • Aspectes pràctics del paper del pare davant les demandes que se li presenten.
 • Cura d'un mateix i dels altres
 • Les emocions durant l'embaràs, part i post-part
 • La relació de parell
 • Resolució de conflictes
 • Sexualitat durant l'embaràs i post-part.
 • Conciliació i coresponsabilitat
 • Les possibilitats que dóna la Llei d'Igualtat per a la conciliació i l'exercici d'una paternitat responsable.

Actualment, s'ha finalitzat un grup al CAP Sant Andre i pròximament iniciarem un nou grup al CAP Sagrada Família. La sessió informativa es realitzarà l'11 d'abril a les 18:30. La resta de sessions seran els següents 6 dijous (del 18 d'abril al 23 de maig). Si voleu més informació o realitzar la inscripció podeu consultar directament amb la vostra llevadora o a través del e-mail: canviem-ho@bcn.cat

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari