Homes per l'equitat de gènere
Grups al Centre Penitenciari de Joves

Publicat el 11/05/2012

Des del Projecte Canviem-ho hem iniciat una intervenció grupal amb nois interns al Centre Penitenciari de joves per reflexionar al voltant de la masculinitat i la prevenció de la violència masclista. La intervenció s'emmarca dins del treball realitzat al grup de treball creat al mateix centre per incorporar la perspectiva de gènere al treball que realitzen amb els joves interns.

Després de més de 6 mesos de funcionament del grup de treball del Centre Penitenciari de joves, s'ha pogut engegar una de les accions previstes en la col·laboració entre el Projecte Canviem-ho i la Unitat de Nous Projectes i Programes de Contingut Transversal (Direcció General de Serveis Penitenciaris, Generalitat de Catalunya): la intervenció grupal amb un grup de joves del Centre Penitenciari.

Amb la intenció de poder protocolitzar una intervenció grupal sobre masculinitats i prevenció de la violència masclista, s'ha iniciat un grup pilot de 8 sessions on es treballaran aspectes relacionats amb: la identitat masculina, els estereotips de gènere, el qüestionament de la masculinitat hegemònica, les conseqüències d'aquesta masculinitat, la paternitat responsable, els homes i les emocions, la sexualitat, les relacions personals i de parella, la violència masculina i masclista i alternatives a la masculinitat hegemònica.

Per realitzar la intervenció es proposa la utilització una metodologia grupal ja que entenem el grup com una eina fonamental per a la sensibilització, la conscienciació i la capacitació de les persones afavorint el propi desenvolupament personal (entès com un canvi cap a masculinitats més igualitàries) i la transformació social. El treball parteix de l'experiència dels propis joves, i no des de la teoria o conceptes generals, per després vincular aquestes experiències concretes amb processos socials més amplis.

Sense obviar aquells elements culturals i sociopolítics de les relacions de gènere, el treball es basa principalment en aspectes psicològics-emocionals on s'aborden els aspectes emocionals i vivencials relacionades en la forma de sentir-se i desenvolupar-se com a "home", les relacions home-dona i home-home, les dificultats per identificar comportament nocius relacionats amb la definició d'home (descobrint relacions causa-efecte entre fets aparentment inconnexos) o el reconeixement i expressió de les emocions pròpies i alienes.

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari