Homes per l'equitat de gènere
L'Agenda del Homes per la Igualtat, CIME BARCELONA 2011

Publicat el 21/10/2011

Us presentem la Declaració de Barcelona, un acord de l'extensa majoria dels homes per la igualtat de l'estat espanyol, en el que s'ha volgut plasmar tots aquells punts que compartim i en els quals ens basem per treballar conjuntament, buscant una major coordinació, una millora de les sinergies. En definitiva una forma d'unir forces per aconseguir una major incidència social. El document s'ha elaborat de forma participativa i col·laborativa entre les diferents entitats, activistes, programes públics, investigadors, etc. del moviment d'homes per la igualtat i que finalment s'ha aprovat en el marc del Congrés Iberoamericà de masculinitats i equitat (CIME 2011) celebrat els passats 7 i 8 d'octubre a Barcelona.

L'AGENDA DELS HOMES PER LA IGUALTAT
BARCELONA CIME 2011

Alguns dels aspectes en què els homes per la igualtat coincidim i que poden formar part de la nostra agenda comuna avui són –entre uns altres-:

 1. Rebutgem l'exercici del poder patriarcal i renunciem als privilegis que d'ell es deriven.
 2. Denunciem totes les formes de violència masclista cap a les dones, fomentant la revisió crítica del sexisme interioritzat i desenvolupant un treball de sensibilització i prevenció d'aquesta violència entre els homes; apostant per la defensa dels Drets Humans i la resolució pacífica dels conflictes.
 3. Així mateix rebutgem altres violències masclistes (bullying, homofòbia, transfòbia).
 4. Promovem la coresponsabilitat dels homes i les cures compartides, amb especial referència a la responsabilitat dels homes en la nostra pròpia cura i el de les persones dependents i majors, recolzant mesurades de conciliació de la vida laboral i personal.
 5. Impulsem la paternitat activa i responsable, fomentant la implicació dels pares i la millora de les habilitats per a la criança, sent inclosos en els cursos de preparació al part, primeres cures i cura de la mare. En aquest sentit, reivindiquem que els permisos de maternitat i de paternitat siguin iguals, intransferibles i pagats a càrrec de la Seguretat Social al 100% del salari.
 6. Apostem per la coeducació en la comunitat educativa per transmetre valors que ajudin a créixer, també als nois, com a agents actius d'igualtat. Això ha de servir per prevenir l'abandó escolar, les conductes disruptives, el maltractament entre l'alumnat i les actituds masclistes que acaben perjudicant la formació de la població adolescent.
 7. Apostem per un llenguatge igualitari, que no representi ni sostingui el model de dominació sexista.
 8. Defensem les quotes paritàries i de presència de dones i homes, tant en els càrrecs de responsabilitat pública i empresarial, com en les tasques de cura i ensenyament.
 9. Reconeixem les diferents formes de ser home, així com els drets cívics i humans de les diferents expressions de la sexualitat, superant la patologització, l'homofòbia i la transfòbia.
 10. Revisem les expressions de la nostra sexualitat basades en el domini, per gaudir d'una sexualitat lliure, respectuosa i consentida. Ens manifestem, per tant, en contra de la tracta d'éssers humans vinculada a la prostitució i a l'explotació sexual de menors.
 11. Propiciem la millora de la salut física i emocional dels homes, visibilitzant els costos de les formes nocives de ser home, que redueixen la nostra esperança i qualitat de vida, a més de generar greus problemes de salut pública.

Com a fase inicial d'aquesta agenda comuna, proposem concentrar i coordinar estratègies, campanyes i accions entorn de dues dates:

 • 21 d'Octubre, aniversari de la primera manifestació d'homes contra la violència masclista celebrada a Sevilla en 2006 i que, des de llavors, ha servit per agrupar als homes contra aquesta violència en tot l'estat espanyol, i mobilitzar-los a la participació en els actes del 25 de Novembre, Dia Internacional de l'Eradicació de la Violència contra les Dones.
 • 19 de Març, recollint la idea dels companys de Jerez de celebrar el "dia del pare igualitari" i de promoció de la paternitat plena, cuidadora i responsable. Aquest data concentrarà les nostres accions a favor de les cures compartides i la paternitat coresponsable, reivindicant els permisos de maternitat i paternitat iguals, intransferibles i pagats a càrrec de la Seguretat Social al 100% de la base.
  Aquestes dates concretes són una referència oberta a noves propostes i acords per part dels homes per la igualtat. De la mateixa manera podrem potser en el futur afegir unes altres.

I proposem avançar cap a una coordinació que sumeix sinergies i forces, oferint un missatge més nítid a la societat, els homes i les administracions públiques. D'aquesta manera, podrem presentar les nostres propostes, que esperem es materialitzin en forma de reformes, mesures i polítiques amb homes, necessàries per eradicar la desigualtat de gènere de les nostres vides i de la societat.

Volem aprofitar la celebració del Congrés Iberoamericà de Masculinitats i Equitat perquè el moviment d'homes per la igualtat faci un pas endavant en quant a coordinació i projecció social. Volem que més homes coneguin i comparteixin les nostres propostes, avançant en relació a la nostra incidència entre la població masculina, un fet imprescindible de cara a la necessària transformació social que tenim pendent al nostre país.


Barcelona, 8 d'Octubre de 2011

Comparteix:

Què son els serveis "Comparteix"

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?

És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de creative commons si no s'hi indica el contrari