Home banner
»  Barcelona Televisió
»  Servei de Premsa
»  Agenda d'activitats
»  Mitjans de comunicació
»  Cercador de notícies
Pàgina Principal >  Notícies
Notícies » Versió per imprimir
»Envia a un amic/iga S'obre en finestra nova
Passat i futur s'uneixen al Born Centre Cultural
publicat el 06/09/2013 a les 19:00 h. Cris Gibert

Més de 40 anys després que tanqués portes, el mític mercat modernista dissenyat per Josep Fontseré reneix i ho fa com un equipament multidisciplinari i com a l'epicentre del Tricentenari de 1714. El Born Centre Cultural arrenca amb un repte, el de transcendir aquesta commemoració i convertir-se en un referent cultural per al barri de la Ribera.

Vídeo 'Visita Born Centre Cultural'

"Volem que sigui un punt de trobada entre la història i la cultura catalanes", concreta Quim Torra, el director del BornCC. "En aquest lloc tan emblemàtic volem pensar mirant enrere, però també d'una manera molt contemporània mirant al futur. El Born no pot ser un obús que cau al mig del barri de la Ribera".

L'interior del BornCC espai a espai

El Born Centre Cultural està articulat a través d'un gran jaciment arqueològic, les restes de la Barcelona del 1700 que va ser arrasada per les tropes borbòniques. Es conserven 55 cases, prop del 20% del que era la ciutat de l'època. Però més enllà de pedres, els carrers i les cases amaguen històries humanes que ha reconstruït l'historiador Albert García Espuche a través dels registres notarials. A partir de documents se sap, per exemple, que en una de les parcel·les hi havia una de les tavernes més concorregudes de l'època. Se'n coneix fins i tot el nom del propietari: Gabriel Colomé, que segurament era un amant del mar perquè la tenia decorada amb dibuixos de vaixells. Una altra era la drogueria Duran on es venien més de 1.200 productes i 42 tipus de sucre diferents, la qual cosa dóna una idea del potencial comercial de Barcelona.

A més d'històries quotidianes, però, el jaciment també amaga moments crucials per a la història de Catalunya. "L'11 de setembre de 1714 a les set del matí, el General Villarroel va convocar tots els defensors de Barcelona que encara es trobaven en condicions de poder lluitar, per anar a trobar els atacants", explica l'Anna Molina, la historiadora i tècnic del BornCC i una de les persones que millor coneix el jaciment. "Aquesta tropa va avançar pel carrer del Bornet, l'artèria principal del barri de la Ribera, fins arribar al pla d'en Llull, on va tenir lloc el darrer episodi del setge de 1714, i Barcelona finalment va acabar rendint-se".
Les peces recuperades en aquest jaciment estan exposades a la col·lecció permanent que reconstrueix com era la Barcelona de l'època. A la Barcelona del 1700.

De les pedres a les persones: s'hi poden veure plats, gots, tasses de xocolata, però també les joguines amb què jugaven els nens. "Un dels conjunts més emotius que s'han trobat en aquesta àrea", continua Anna Molina, "és el del món dels infants. D'una banda s'han trobat bales de joc i en una fins i tot s'hi ha trobat esculpit el nom del nen que hi jugava, que es deia Cayetano. També hem trobat fireta, molt semblant a la d'avui, per cert, i dues baldufes de fusta, que és un miracle que s'hagin conservat".

Un segona exposició, "Fins a Aconseguir-ho!" se centra en com es va viure el setge el 1714 i conclou amb una espectacular recreació, en la qual l'espectador se situa al mig del camp de batalla.

El Born vol ser, doncs, un focus de cultura, d'aquí que cada dia de l'any s'hi programin actes: concerts, teatre, marionetes... L'oferta es completa amb un espai gastronòmic i una llibreria.

 
 Passat i futur s'uneixen al Born Centre Cultural
 Enllaços relacionats
»  Born Centre Cultural [+]
Què son els serveis "Comparteix" X

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?
És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
El meu Yahoo!
És un servei que permet crear una pàgina d'inici personalitzada que inclogui cercador, correu electrònic, notícies i qualsevol informació configurable pels usuaris.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

© Ajuntament de Barcelona firma