Home banner
»  Barcelona Televisió
»  Servei de Premsa
»  Agenda d'activitats
»  Mitjans de comunicació
»  Cercador de notícies
Pàgina Principal >  Notícies
Notícies » Versió per imprimir
»Envia a un amic/iga S'obre en finestra nova
El projecte de l'estació de la Sagrera es desencalla
publicat el 10/07/2013 a les 15:00 h. Verònica Heredia

L'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri de Foment, a través d'Adif, han signat un protocol d'intencions pel qual s'estableixen les bases per desencallar el projecte de l'estació intermodal de la Sagrera. El protocol preveu abaratir costos i cedir la gestió de la zona comercial de l'estació a un inversor privat.

Vídeo 'Nou protocol per a la Sagrera'

L'estació de la Sagrera serà una realitat. Així ho garanteix el protocol d'intencions que han signat l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Foment i Adif, pel qual es desencalla el projecte gràcies a la racionalització dels costos i a un nou model de finançament.

Així, després de sis mesos de reunions entre el Consistori i Adif per garantir la viabilitat de les obres de l'estació, s'ha establert un cost màxim de 650 milions d'euros, 150 milions menys que en la darrera estimació, de 800 milions. Aquesta xifra s'ha reduït perquè s'han reconsiderat parts de l'estació que comportaven pressupostos elevats, sense modificar, però, l'esquema ferroviari. És el cas de la modificació de la coberta, la supressió d'elements ornamentals o l'optimització de les instal·lacions.

També s'estableix una nova fórmula de finançament, a través d'un operador privat que gestionarà la superfície comercial, un model similar al de l'aeroport. Aquesta concessió, a 60 anys, permetrà obtenir un benefici entre 300 i 350 milions d'euros. Es preveu que en un any i mig es liciti el concurs per a aquesta gestió.

En aquest sentit, l'Ajuntament ha elaborat un pla de negoci que lliurarà a Adif i on s'avalua el model que caldrà desenvolupar a la zona comercial dels vestíbuls de l'estació i a l'edifici situat a la vora, al costat de muntanya. Les dues parts es comprometen també a col·laborar activament per localitzar possibles operadors interessats.

Un protocol històric

Segons l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el protocol signat és "històric", ja que desencalla un projecte que ha de ser "un node de comunicacions i de transport, però també una àrea de desenvolupament econòmic, comercial, urbanístic i sobretot social, adreçat a millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones".

En aquest sentit, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha recordat que "l'arribada del ferrocarril és sempre sinònim de progrés. Aquí, també és una magnífica oportunitat de fer ciutat nova i de millorar la mobilitat", tant de la ciutat com de Catalunya.

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha explicat que es tracta d'un acord "basat en la responsabilitat i el rigor", destinat a "millorar la qualitat de vida, respectant l'entorn i tenint en compte els recursos disponibles" i que, a més, tindrà un "retorn productiu".

Urbanització dels voltants

El protocol també preveu la millora dels mecanismes per sufragar les actuacions a l'entorn de l'estació, que preveuen la construcció d'un gran parc urbà de gairebé 38 hectàrees, on s'hi faran oficines, comerços, equipaments i vials.

Adif ja disposa de 255 milions, que sumats als 350 previstos, permetran el finançament de les obres. Aquestes es reprendran d'immediat.

 
 El projecte de l'estació de la Sagrera es desencalla
 Enllaços relacionats
»  la Sagrera [+]
»  Adif [+]
»  Ministeri de Foment [+]
»  Departament de Territori i Sostenibilitat [+]
Què son els serveis "Comparteix" X

Totes les icones representen serveis de webs externs al web bcn, que faciliten la gestió personal o comunitària de la informació. Aquests serveis permeten als usuaris, per exemple, classificar, compartir, valorar, comentar o conservar els continguts que troben a internet.

Què significa cada icona?
És una xarxa social en la qual es pot compartir amb amics i altres usuaris coneguts tota la informació que es vulgui mostrar.
Menéame
Lloc web que se serveix dels usuaris del web per donar a conèixer notícies. Els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del lloc poden votar. Les més votades es publiquen a la portada.
Xarxa social de microblogging que permet als usuaris enviar "tweets", microentrades de text d'un màxim de 140 caràcters, tant per la xarxa com per SMS.
Del.icio.us
És un gestor en línia de preferits on cada usuari emmagatzema, classifica i comparteix els enllaços que li interessen. També permet categoritzar els marcadors amb un sistema d'etiquetatge.
Google Bookmarks
És un servei que permet emmagatzemar marcadors dins un compte Google. Ofereix la possibilitat d'afegir etiquetes i notes.
El meu Yahoo!
És un servei que permet crear una pàgina d'inici personalitzada que inclogui cercador, correu electrònic, notícies i qualsevol informació configurable pels usuaris.
MSN Reporter
Servei participatiu que permet als usuaris amb serveis de Windows Live, és a dir, usuaris registrats a Messenger, Hotmail, Spaces i altres serveis Microsoft, publicar notícies, comentar-les i promocionar-les.
La Tafanera
Portal de promoció de notícies o apunts de blocs en català que envien els mateixos usuaris i voten per promocionar-los a portada.

© Ajuntament de Barcelona firma